Zwitserland, het land van de alpenhoorns, koekoeksklokken, horloges en zakmessen. Maar ook het land van duizenden meters hoge bergtoppen, met gletsjers, ravijnen, watervallen en machtige bergrivieren. Een overbekend vakantieland, waar elk jaar miljoenen toeristen van over heel de wereld naartoe reizen. Hieronder een lijstje van de tien hoogste bergen in Zwitserland. Al deze bergen zijn hoger dan 4000 meter en liggen in het kanton Valais (of Wallis in Duits) in het zuidwesten van het land. Alle genoemde bergtoppen bezitten een prominentie van minstens 30 meter.
10. Matterhorn
De Matterhorn is een bekende en indrukwekkende Zwitserse berg, waarvan de top exact op de grens van Zwitserland met Italië ligt. De berg is 4478 meter hoog en heeft de opvallende vorm van een piramide met zeer steile flanken. De prominentie bedraagt niet minder dan 1042 meter.
Op 14 juli 1865 stonden de eerste mensen op de top, een team geleid door de Engelsman Edward Whymper. Bij de afdaling van de berg verongelukten verschillende leden van het team. Die eerste beklimming van de iconische Matterhorn was een mijlpaal in het alpinisme. In de loop der jaren eiste het bestijgen van de Matterhorn meer dan 500 mensenlevens. Ondanks het gevaar beginnen er jaarlijks nog steeds 2500 bergbeklimmers aan een tocht naar de top. Slechts 1500 daarvan bereiken daadwerkelijk het hoogste punt van de Matterhorn, terwijl gemiddeld tien personen het leven laten op de berg.
9. Westelijke Lyskamm
De Westelijke Lyskamm (in het Duits Liskamm Westgipfel) is de westelijke (zij-)top van de Lyskamm. Deze zijpiek heeft een hoogte van 4479 meter en een prominentie van 62 meter. De top markeert de Zwitsers-Italiaanse grens. De beklimming van de Westelijke Lyskamm vindt meestal plaats via de zuidwestelijke graat, vanaf het Felikjoch, een met eeuwige sneeuw bedekte bergpas.
8. Täschhorn
In de Mischabelmassief, een bergmassief tussen het Saastal en het Mattertal, steekt de Täschhorn met zijn 4491 meter hoogte boven zijn omgeving uit. De prominentie van de Täschhorn bedraagt 210 meter. De top van de berg heeft de vorm van een piramide met drie zijden. Op de flanken van de berg liggen er drie gletsjers: de Weingartengletsjer, de Kingletsjer en de meer bekende Feegletsjer, die boven het skioord Saas-Fee eindigt. In het jaar 1862 bereikte een groep alpinisten onder leiding van Stefan en Johann Zumtaugwald het hoogste punt van de Täschhorn. De Täschhorn is geen gemakkelijke berg om te beklimmen. De meeste tochten naar de top vertrekken vanuit de Domhütte, een berghut in het Mischabelmassief.
7. Weisshorn
Op de zevende plaats in dit lijstje vinden we de Weisshorn, een berg ten westen van het Mattertal. De Weisshorn is 4506 meter hoog met een grote prominentie van 1235 meter. De berg heeft een indrukwekkend uiterlijk: een vrijwel perfecte piramide met een top bedekt met eeuwige sneeuw. Op 19 augustus 1861 stonden John Tyndall en de berggidsen J.J. Brennen en U. Wenger als eerste mensen op het hoogste punt van de Weisshorn. Uitgangspunt van de meeste beklimmingen is de berghut Weisshornhütte.
6. Lyskamm
De Lyskamm (Duits: Liskamm) is de grote broer van de reeds besproken Westelijke Lyskamm (Liskamm Westgipfel). De Lyskamm bereikt een hoogte van 4527 meter, 48 meter hoger dus dan zijn westelijke zijtop. Net als zijn kleinere broertje ligt de top van de Lyskamm precies op de grens van Zwitserland met Italië. Tussen beide toppen ligt er een scherpe rotskam.
Een alpinistenteam van veertien personen, waaronder zeven Engelsen, één Schot en zes Zwitserse berggidsen bereikte voor het eerst de top op 19 augustus 1861. De Lyskamm heeft overigens geen al te beste reputatie. De berg wordt ook wel ‘Menschenfresser’ (menseneter) genoemd, wegens de vele dodelijke ongevallen die er in de tweede helft van de 19de eeuw plaatsvonden tijdens beklimmingen. De route naar de top start vanaf het Lisjoch, dat bereikbaar is vanuit de berghutten Monte Rosa (aan Zwitserse zijde) en Rifugio Gnifetti (aan Italiaanse zijde).
5. Dom
Van alle vierduizenders in Zwitserland is de Dom de hoogste berg waarvan de basis volledig op Zwitsers grondgebied ligt. De Dom behoort tot het Mischabelmassief, een bergketen tussen het Mattertal en het Saastal, ongeveer halfweg tussen de wintersportoorden Saas-Fee en Randa. Met zijn prominentie van 1046 meter is de berg een opvallende en imposante verschijning in het berglandschap. De berg is 4545 meter hoog.
De eerste beklimming vond plaats in 11 september 1858. J.L. Davies, Johann Zumtaugwald, Johann Kronig en Hieronymous Brantschen stonden als eerste mensen op de top. Tochten naar de top vinden meestal plaats vanaf de noordzijde en starten vanaf de berghut Domhütte.
4. Signalkuppe
Op de vierde plaats in dit rijtje staat de Signalkuppe, met een 4554 meter hoge top op de grens van Zwitserland met Italië. De Signalkuppe maakt deel uit van het Monta Rosamassief in het zuiden van het kanton Wallis. In het Italiaans heet de berg Punta Gnifetti, naar priester Giovanni Gnifetti die als eerste de top bereikte op 9 augustus 1842. In 1893 werd er op de top een heuse berghut gebouwd, de Capanna Regina Margherita, genoemd naar de toenmalige koningin van Italië. Dit is de hoogstgelegen berghut in de Alpen. De meest gebruikte route naar de top start vanuit de Monte Rosa-berghut. Vanaf de Italiaanse zijde heeft men de keuze uit verschillende routes die vertrekken vanaf de berghutten Capanna Gnifetti en Rifugio Città di Mantova.
3. Zumsteinspitze
Niet zo ver van de Signalkuppe, op 45 minuten lopen of klimmen over een bergkam, ligt de Zumsteinspitze, eveneens pal op de Zwitsers-Italiaanse grens. De Zumsteinspitze is met zijn 4563 meter de op twee na hoogste berg in Zwitserland.
De berg draagt de naam van Joseph Zumstein, een van de eerste mensen die op 1 augustus 1820 op de top stonden. Zumstein behoorde tot een groep van tien bergbeklimmers die eind juli 1820 een expeditie naar het hoogste punt hadden aangevat vanuit het Italiaanse Gressonay. Tegenwoordig vertrekken de meeste beklimmingen vanaf de Italiaanse berghut Capanna Gnifetti.
2. Nordend
Met een hoogte van 4609 meter staat de Nordend op de tweede plaats in dit lijstje. Ook deze berg behoort tot het Monte Rosamassief en vormt de grens van Zwitserland met Italië. Op 26 augustus 1861 bereikten Buxton en Cowell samen met twee berggidsen het hoogste punt. De Nordend is bekend om zijn zeer steile oostelijke flank, die 2600 meter uit de diepte oprijst. Bergbeklimmers volgen tegenwoordig meestal een route met als uitvalsbasis de berghut Monte Rosa.
1. Dufourspitze
De titel van hoogste berg van Zwitserland gaat naar de Dufourspitze. Deze 4634 meter hoge berg ligt alweer in het Monte Rosamassief, in het zuiden van het Zwitserse kanton Wallis. De top van de Dufourspitze ligt op ongeveer 160 meter van de Zwitsers-Italiaanse grens. De prominentie bedraagt maar liefst 2165 meter, waardoor de Dufourspitze behoort tot de groep van 1524 zogenaamde ultraprominente bergen op aarde.
De Dufourspitze is genoemd naar Guillaume-Henri Dufour (1787 –1875), een Zwitsers generaal en topograaf die de eerste exacte landkaart van Zwitserland publiceerde. De eerste succesvolle tocht naar het hoogste punt van de Dufourspitze vond plaats op 1 augustus 1855. Op die dag stonden acht alpinisten op de top van de hoogste berg van Zwitserland. De route naar het hoogste punt van de Dufourspitze start normaal vanuit de Monte Rosa Hütte aan de Zwitserse zijde van de berg. De bestijging van de berg is technisch moeilijk en fysiek zeer zwaar, een avontuur dat alleen is weggelegd voor ervaren alpinisten.
Meer hoge bergen
- 10 Hoogste bergen van de Wereld
- 10 hoogste bergen van Oostenrijk
- 10 hoogste bergen van Zwisterland
- 10 Hoogste bergen van Afrika
- 10 Hoogste bergen van Europa
- 10 Hoogste bergen van Nederland
- Hoogste bergen van Frankrijk
- Hoogste bergen van Duitsland
- Hoogste bergen van Zuid-Amerika