Het landschap van Afrika is prachtig en veelzijdig. Hier vind je kabbelende rivieren, grote zandvlaktes en indrukwekkend hoge bergen. Ben je benieuwd naar de grootste en mooiste bergtoppen die Afrika te bieden heeft? Je leest het in de top 10 hoogste bergen van Afrika.

10. Mount Choqa – 4.100 meter hoog

In de Ethiopische regio Goijam vind je de indrukwekkend hoge berg Mount Choqa. De berg kijkt uit over het Tanameer, maar de natuur op de berg is vrij beperkt. Hier vind je geen dichtbegroeide bossen, maar juist talloze dorpjes en andere nederzettingen. Tot een hoogte van 3.000 meter gebruiken de bewoners van deze regio de berg als hun woonplek, wat voor een apart uitzicht zorgt.

9. Mount Guna – 4.120 meter hoog

Ook Mount Guna is een berg die je in Ethiopië vindt. Hij is een paar meter hoger dan Mount Choqa en is het hoogste punt van het zuidelijke gedeelte van Gondar. De berg is een belangrijke bron voor het land, want verschillende rivieren starten hier. Dit water stroomt allemaal naar beneden en kabbelt vervolgens door tot het Tanameer, dat door deze bronnen is ontstaan. In de meeste delen van Ethiopië zijn bewoners afhankelijk van het verse water dat de rivieren op Mount Guna verspreiden.

8. Toubkal – 4.167 meter hoog

toubkal

De Toubkal maakt deel uit van het Atlasgebergte en is in Marokko te vinden. De bergtop ligt in het zuidwesten van het land en is meteen de hoogste berg van Noord-Afrika. De berg heeft een belangrijke functie, want hij vormt de scheidingslijn tussen de kustlijnen van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Talloze bergbeklimmers en wandelaars bezoeken de berg, omdat het uitzicht bovenop de Toubkal spectaculair is. Tegelijkertijd is de berg belangrijk voor de Marokkaanse economie, want hier worden verschillende mineralen gewonnen.

7. Mount Elgon – 4321 meter hoog

mount elgon

Kristina Just/flickr/CC BY-SA 2.0

Op de grens tussen Kenia en Oeganda torent Mount Elgon boven het landschap uit. De berg is eigenlijk een dode vulkaan en het hoogste punt ligt volledig in Oeganda. In totaal heeft Mount Elgon maar liefst vijf toppen, waarvan Wagagai met 4.321 meter de hoogste is. Wetenschappers denken dat de berg een van de oudste in Afrika is, wat het een extra bijzonder natuurfenomeen maakt. Het landschap op Mount Elgon is rijk, want hier vind je niet alleen een aantal prachtige rivier. Onder de grond is ook een groot grottenstelsel te vinden.

6. Mount Karisimbi – 4.507 meter hoog

Karisimbi

In Rwanda torent de top van Mount Karisimbi boven het landschap uit. De berg is een slapende vulkaan en ligt tegen de grens van Congo-Kinshasa aan. Vrij vertaald betekent Karisimbi “kleine witte schelp”. De berg heeft deze naam gekregen dankzij de witte sneeuw die altijd op de top ligt. Er valt veel regen op en rondom de berg, waardoor er altijd vee aan het grazen is. Het is mogelijk om de top van Mount Karisimbi te beklimmen, maar deze tocht kost zeker twee tot drie dagen.

5. Ethiopisch Hoogland – 4.550 meter hoog

Ethiopisch Hoogland

De naam zegt het al: deze bergketen ligt in Ethiopië. Het is een grote collectie van bergen die allemaal op elkaar aansluiten, met het hoogste punt op meer dan 4,5 kilometer hoogte. Sommige wetenschappers noemen deze bergketen ook wel de Afrikaanse Alpen, wat alles te maken heeft met het veelzijdige landschap rondom de bergen. Je vindt er talloze vogelsoorten, grote savannes, graslanden en dichtbegroeide bossen.

4. Mount Meru – 4.565 meter hoog

mount Meru

In Tanzania vind je de indrukwekkend hoge Mount Meru. Het is een actieve vulkaan die ongeveer honderd jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. De berg is een letterlijk hoogtepunt in Arusha National Park en is erg vruchtbaar. De bossen op de hellingen van de berg zijn geliefd bij talloze dieren, waaronder verschillende vogelsoorten, apen en luipaarden. Wil je de top van Mount Meru bereiken, dan moet je drie tot vier dagen wandelen om van het adembenemende uitzicht te genieten.

3. Mount Stanley – 5.109 meter hoog

Mount Stanley

Mount Stanley is een stuk hoger dan de andere bergen op dit lijstje en meteen de hoogste berg van Congo-Kinshasa en Oeganda. Wanneer je naar de top van Mount Stanley klimt, kom je bijzondere natuur tegen. Er liggen namelijk enkele gletsjers op de berg, wat een uitzondering is in Afrika. De berg bestaat bovendien uit verschillende pieken, waarbij de hoogste meer dan vijf kilometer boven de zeespiegel ligt.

2. Mount Kenya – 5.199 meter hoog

Mount Kenya

Het spreekt voor zich dat Mount Kenya in het Afrikaanse land Kenia ligt. Het is het hoogste punt van dit land en de berg staat er ook wel bekend als Kirinyaga. Wanneer je je op het noordelijke deel van de berg bevindt, wandel je precies over de evenaar. De toppen van Mount Kenya zijn de resten van een oude vulkaan die miljoenen jaren geleden is uitgebarsten. Tijdens je klim naar de top kom je bossen, meren, rivieren en gletsjers tegen.

1. Kilimanjaro – 5.895 meter hoog

Kilimanjaro

De hoogste berg van Afrika is meteen de beroemdste berg van het continent. De Kilimanjaro is een hoge bergtop in een gelijknamige regio die in het noordoosten van Tanzania ligt. Avontuurlijke bergbeklimmers zien het als de ultieme uitdaging om de top van deze berg te bereiken. In totaal proberen jaarlijks meer dan 50.000 mensen de Kilimanjaro te beklimmen. Eigenlijk bestaat de berg uit drie verschillende vulkanen die miljoenen jaren geleden met elkaar zijn verbonden.

Vergelijkbare lijstjes