Top 10 hoogste bergen van Frankrijk volgens prominentie

Lang werd er verkondigd dat de hoogste Europese berg in Frankrijk lag: de Mont Blanc. Tegenwoordig geeft men de titel van hoogste berg in Europa meestal aan de Elbroes, een stratovulkaan in de Kaukasus.

De Mont Blanc is echter nog steeds de hoogste berg in de Alpen, in Frankrijk en in West-Europa. Buiten de Alpen telt Frankrijk verschillende andere bergmassieven, waaronder de Pyreneeën en het Centraal Massief. Hieronder een lijstje van de tien bergen in Frankrijk met de hoogste prominentie. Het gaat dus niet over de tien hoogste Franse bergen, maar wel over de bergen die ten opzichte van hun omgeving het meest ‘erboven uitsteken’. De prominentie van een berg wordt gedefinieerd als de afstand van de top tot aan de laagste contourlijn die de berg omhult, zonder een hogere top te omvatten.

10. De Aiguilles d’Arves

iguilles d’Arves

In het Franse departement Savoie, ongeveer 50 kilometer ten oosten van Grenoble, ligt de berg Aiguilles d’Arves. ‘Aiguille’ is het Franse woord voor ‘naald’ en de Aiguilles d’Arves is dan ook een berg met drie scherpe toppen in de Franse Dauphiné-Alpen.

De hoogste piek, L’Aiguille Meridionale, bereikt een hoogte van 3514 meter. De prominentie van deze bergtop bedraagt 1433 meter. De Zwitserse berggidsen Christian en Ulrich Almer beklommen als eerste de hoogste top in het jaar 1878. De iets lagere L’Aiguille Centrale werd al bedwongen in 1839 door de broers Pierre en Benoît Magnin.

9. Le Taillefer

Taillefer

Le Taillefer is eveneens een berg in de Dauphiné-Alpen. Hij is ‘slechts’ 2857 meter hoog, maar zijn prominentie loopt op tot 1490 meter. Hij steekt dus wat hoger boven het omringende landschap uit dan de Aiguilles d’Arves. Le Taillefer ligt 23 kilometer ten zuidoosten van Grenoble.

De benaming ‘taillefer’ verwijst naar het ijzererts dat in de rotsen zit en een rode kleur aan het gesteente geeft. De top van Le Taillefer is afgerond en rotsachtig. De noordzijde van de berg bestaat uit een zeer steile rotswand. Met zijn prominentie van 1490 meter komt Le Taillefer op de negende plaats in dit lijstje.

8. La Tournette

Tournette

De hoogste berg in de omgeving van het meer Lac Annecy, in het Bornesmassief in de Savoy Voor-Alpen, is La Tournette. Met zijn hoogte van 2351 meter en prominentie van 1514 meter steekt hij ver boven zijn omgeving uit. Omdat de prominentie van La Tournette meer dan 1500 meter bedraagt, wordt de berg beschouwd als een zogenaamde ‘ultra’. Hij staat op de achtste plaats in de rangschikking van meest prominente Franse bergen en komt als eerste ultra voor op deze lijst. Verspreid over de wereld zijn er zo’n 1524 ultra’s, met allemaal opvallende bergtoppen die zich hoog boven het omliggende landschap aftekenen.

Je hoeft geen doorgewinterde alpinist te zijn om het hoogste punt van La Tournette te bereiken. Je kunt een heel eind met de auto de berg op rijden, tot aan de berghut Chalet de l’Aulp. Vanaf daar is het nog drie uur wandelen tot aan de top. Het laatste gedeelte vergt wel wat klauterwerk.

7. Grande Tête de l’Obiou

Grande Tête de l’Obio

De Grande Tête de l’Obiou, kortweg l’Obiou, ligt in het departement Isère in het zuidoosten van Frankrijk, 45 kilometer ten zuiden van Grenoble. Met een prominentie van 1542 meter is l’Obiou eveneens een ultra. Hij komt terecht op de zevende plaats in onze rangschikking.

De spitse top van de berg, 2790 meter hoog, is goed zichtbaar vanaf de bekende Zuid-Franse autoroute ’Route Napoleon’. De beklimming van l’Obiou start meestal vanaf de berghut Baume via de zuidelijke helling van de berg.

6. Puy de Sancy

Puy de Sancy

De Puy de Sancy is de hoogste berg in het Franse Centraal Massief. De Puy de Sancy ontstond als een stratovulkaan, die al zo’n 220.000 jaar niet meer actief is. De Puy de Sancy is 1885 meter hoog met een (ultra-)prominentie van 1575 meter, goed voor een zesde plaats op deze lijst.

Sinds twee priesters in 1905 op ski’s over de berg trokken, is de Puy de Sancy in trek bij wintersporters. Op de noordelijke en zuidelijke flanken wordt er in de winter duchtig geskied, gelanglauft en gesnowboard. Een cabinelift brengt je tot vlak onder de top.

5. Pointe Percée

Pointe Percée

Gegeours/cc by-SA 3.0/wikipedia

De Pointe Percée (letterlijk vertaald: ‘doorboorde punt’) is met zijn prominentie van 1643 meter een ultraprominente berg in Haute-Savoie. In vogelvlucht ligt de berg op zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van de Zwitserse stad Genève. De top bereikt een hoogte van 2753 meter en is het hoogste punt van het Aravismassief in de Franse Voor-Alpen.

De eerste gedocumenteerde beklimming van de berg dateert van 1865. Toen bereikte de Geneefse alpinist M. L. Maquelin de top van de Pointe Percée. Hoogstwaarschijnlijk was de berg al veel eerder beklommen.

4. De Arcalod

Chamechaude

B.navez/CC BY-SA 4.0/wikipedia

De top van de Arcalod ligt precies op de grens tussen de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie in het Baugesmassief in de Franse Voor-Alpen, ongeveer 27 kilometer ten noordoosten van de stad Chambéry. De berg is 2217 meter hoog, maar het is vooral zijn (ultra-)prominentie die opvalt. Deze bedraagt maar liefst 1713 meter, goed voor een vierde plaats in deze rangschikking.

De gemakkelijkste beklimming van de Arcalod vindt plaats via de oostelijke bergflank. Bergwandelaars vertrekken hiervoor meestal vanuit het dorpje École.

3. De Chamechaude

Chamechaude

In het regionaal natuurpark Parc Naturel Régional de la Chartreuse (departement Isère) ligt de ultraprominente berg Chamechaude (2082 meter). De Chamechaude heeft een prominentie van 1771 meter en staat op de derde plaats in dit lijstje. De berg ligt zo’n elf kilometer ten noordoosten van Grenoble. De flanken van de berg vormen een geliefde wintersportbestemming voor toeristen die in Grenoble verblijven.

2. De Barre des Écrins

Barre des Écrins

De Barre des Écrins is de enige berg met een hoogte van meer dan 4000 meter die volledig in Frankrijk ligt. De top van de ultraprominente Barre des Écrins ligt op een hoogte van 4102 meter in de Dauphiné-Alpen, departement Hautes-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk. De berg ligt op een afstand van ongeveer 22 kilometer ten westen van de stad Briançon.

De prominentie van de berg bedraagt maar liefst 2045 meter, goed voor een tweede plaats in de rangschikking. Vooral de zeer steile zuidflank van de berg is erg indrukwekkend. Het hoogste punt van de Barre des Écrins werd voor het eerst bereikt op 25 juni 1864 door de Engelsen A. W Moore, Horace Walker en Edward Whymper, samen met hun gidsen Michel Croz en Christian Almer. De Barre des Écrins is de meest westelijke en meest zuidelijke vierduizender in de Alpen.

1. De Mont Blanc

mont blanc 2

De Mont Blanc, letterlijk ‘Witte Berg’, is met zijn 4808 meter de hoogste berg van de Alpen, van Frankrijk en zelfs van heel Europa ten westen van de Kaukasus. De Mont Blanc staat op de eerste plaats op dit lijstje omdat hij ook de grootste prominentie bezit van alle Franse bergen. Zijn prominentie bedraagt niet minder dan 4695 meter.

De top van de Mont Blanc ligt op de grens tussen Frankrijk en Italië (de precieze ligging van de grens is omstreden). De Mont Blanc werd lange tijd beschouwd als de hoogste Europese berg, maar tegenwoordig gaat die titel meestal naar de Elbroes in de Kaukasus. Hierover bestaat wel wat discussie: de Kaukasus ligt op de grens tussen Europa en Azië, maar die grens is niet precies gedefinieerd. Sommige geografen beschouwen de Kaukasus als Aziatisch gebied en in dat geval blijft de Mont Blanc nog steeds de hoogste berg in Europa.

Het hoogste punt werd voor het eerst bereikt op 8 augustus 1786 door Jacques Balmat en Michel Paccard, twee inwoners van Chamonix.