Het landschap van IJsland is wereldberoemd. Hier vind je niet alleen indrukwekkende gletsjers en kletterende watervallen, maar ook een aantal hoge bergen. Een aantal van deze bergen is ook door beginners te beklimmen. Ben je benieuwd wat de hoogste toppen van dit land zijn? Je leest het in de top 10 hoogste bergen van IJsland.

10. Kerling – 1.538 meter hoog

Kerling

De piek van de berg Kerling is het hoogste punt van het noorden van IJsland. Het is een berg gemaakt van basalt die meer dan 1,5 kilometer hoog is. Er loopt geen duidelijk pad naar de top, maar een klim naar de piek van deze berg is niet erg moeilijk. Het is wel belangrijk om de juiste kleding te dragen, want de omstandigheden zijn ruig. Wanneer je op een heldere dag de top hebt bereikt, word je wel beloond met een prachtig uitzicht.

9. Tungnafellsjökull – 1.540 meter hoog

Tungnafellsjökull

rheins/wikipedia/CC BY 3.0

Je vindt de Tungnafellsjökull ten noordwesten van de beroemde gletsjer Vatnajökull. Een klim naar de top van deze berg is relatief eenvoudig en staat garant voor mooie uitzichten over het IJslandse landschap. De Tungnafellsjökull is een gletsjer die bovenop een gelijknamige vulkaan is ontstaan. Deze vulkaan heeft twee kraters. De ene krater is gevuld met gletsjerijs, terwijl de andere is gevuld met vulkanisch gesteente.

8. Eyjafjallajökull – 1.666 meter hoog

Eyjafjallajökull

De Eyjafjallajökull is misschien wel een van de bekendste bergen op dit lijstje. De gletsjer en gelijknamige vulkaan werden namelijk wereldnieuws na een uitbarsting in 2010. Een grote aswolk kwam vrij en bedekte grote delen van Noord-Europa. Veel commerciële vluchten werden stilgelegd en miljoenen reizigers strandden. Met een hoogte van 1.666 meter is deze vulkaan vanuit vrijwel ieder deel van IJsland te zien. Ga je op vakantie naar IJsland? Controleer altijd van te voren of je zorgverzekering alle kosten dekt voor medisch zorg of dat aanvullend verzekeren nodig is.

Wij zoeken schrijvers
Gek op schrijven en top 10 lijstjes? Dan zoeken we jou! Alletop10lijstjes.nl ontvangt maandelijks meer dan 500.000 lezers. Wil je dat jouw teksten ook door duizenden mensen gelezen worden dan is dit je kans. Lees er hier meer over.

7. Eiríksjökull – 1.675 meter hoog

Eiríksjökull

De Eiríksjökull is de grootste tafelberg van IJsland. De berg is ontstaan door een subglaciale uitbarsting. Een vulkaan onder een gletsjer barstte uit, smolt het ijs en zorgde voor een grote krater, die weer met gletsjerijs is bedekt. De Eiríksjökull is nu een slapende vulkaan en dus veilig om te beklimmen, maar een klim naar de top is niet makkelijk. De berg is namelijk enorm stijl.

6. Herðubreið – 1.682 meter hoog

Herðubreið

In het noordoosten van IJsland vind je de Herðubreið, die middenin een barre woestijn boven het landschap uittorent. Wanneer je op een heldere dag naar de top klimt, heb je de mogelijkheid om het hele land te zien, inclusief de kustlijn. Helaas is het niet makkelijk om de Herðubreið te beklimmen, aangezien de berg bedekt is met veel losse grond en erg stijl is.

5. Hofsjökull – 1.765 meter hoog

Hofsjökull

De Hofsjökull is de op twee na grootste gletsjer van IJsland en de vijfde hoogste berg. De berg is te vinden in het westen van het land. De piek bestaat uit een perfect ronde ijskap die een diameter heeft van ongeveer 40 kilometer. Vanaf de gletsjer stromen meerdere rivieren, waaronder de langste rivier van IJsland: de Þjórsá.

4. Snæfell – 1.833 meter hoog

Snæfell

Je vindt de Snæfell ten noordoosten van gletsjer Vatnajökull. Deze berg is meteen de hoogste piek die je buiten de Vatnajökull vindt. Het is een relatief makkelijke klim naar de top, terwijl de uitzichten vanaf de piek prachtig zijn. Hier beklim je een slapende kegelvulkaan die vooral mooi uitzicht biedt over het oosten van IJsland. Het is zelfs mogelijk om de vele rendieren in de omgeving te spotten.

3. Kverkfjöll – 1.920 meter hoog

Bárðarbunga

De Kverkfjöll is een grote bergpas met een piek die 1.920 meter hoog is. De berg is te vinden in de noordoostelijke grens van de gletsjer Vatnajökull, waar de berg deel van uitmaakt. Onder de berg is een grote kamer met hete magma te vinden, waardoor er door de jaren heen prachtige gletsjergrotten zijn ontstaan. Het is niet veilig om deze grotten te betreden, want ze kunnen ieder moment instorten.

2. Bárðarbunga – 2.009 meter hoog

Bárðarbunga

Je hebt misschien wel iets over de Bárðarbunga gelezen, want deze vulkaan is de afgelopen jaren actief geweest. Je vindt hem in het noordoosten van gletsjer Vatnajökull. De eerste uitbarsting vond plaats in augustus 2014 en de vulkaan bleef actief tot februari 2015, wat voor een enorm lavaveld zorgde. Inmiddels is het gebied rondom de berg weer geopend.

1. Hvannadalshnjúkur – 2.110 meter hoog

Hvannadalshnjúkur

Grasp1 /wikipedia/CC BY-SA 3.0

De hoogste berg van IJsland is de Hvannadalshnjúkur, die de vorm van een piramide heeft. Het is een actieve vulkaan, maar hij is sinds de achttiende eeuw niet meer uitgebarsten. Wanneer je naar de top van deze berg klimt moet je je voorbereiden op een barre tocht. De reist duurt 10 tot 15 uur en wordt dus alleen geadviseerd voor ervaren bergbeklimmers. Het uitzicht vanaf de top is zeker de moeite waard.