Aan bergen geen gebrek in Noorwegen. Dit land heeft in totaal 291 pieken met een hoogte van minstens 2.000 meter boven zeeniveau. Een aantal bergen in het land heeft een indrukwekkende hoogte bereikt, waardoor er genoeg uitdagingen zijn voor bergbeklimmers. Wil je weten wat de hoogste toppen van het land zijn? Je leest het in de top 10 hoogste bergen van Noorwegen.

10. Sentraltind – 2.348 meter hoog

Sentraltind

Tore Røraas/wikipedia/CC BY 2.5

Deze berg maakt deel uit van een gebergte genaamd Hurrungane, dat in het midden van Noorwegen te vinden is. Dat is af te leiden aan de naam van de berg, want Sentraltind is vrij te vertalen naar “piek in het centrum”. De eerste beklimming van deze berg vond plaats in 1885. De berg ligt niet ver van het plaatsje Turtagrø.

9. Jervvasstind – 2.351 meter hoog

Jervvasstind
Ook de Jervvasstind maakt deel uit van de Hurrungane. Deze berg is een paar meter hoger dan zijn voorganger en ligt ook in de buurt van Turtagrø. De naam Jervvasstind bestaat eigenlijk uit drie delen, namelijk de woorden voor veelvraat, water en piek. Voor zover we weten werd de berg voor het eerst beklommen in 1876. Dit was in de zomer, met betere omstandigheden. De eerste succesvolle klim in de winter vond plaats in 1953.

8. Store Memurutinden – 2.366 meter hoog

store Memurutinden

Deze berg is te vinden in het Nationaal park Jotunheimen, waar hij met een hoogte van meer dan 2.000 meter boven het landschap uittorent. De berg heeft zijn naam voor een deel te danken aan de rivier die in de buurt stroomt, namelijk de Memuru. Store betekent “de grote”. Je kunt de naam dus vertalen naar de grote Memurupiek. Store Memurutinden ligt in de buurt van het plaatsje Lom.

7. Surtningssue – 2.368 meter hoog

Surtningssue

Ook deze berg vind je in de buurt van de gemeente Lom. Eigenlijk heeft de berg verschillende pieken, waarvan de Store Surtningssue de hoogste is. Wanneer je de naam van de berg vrij vertaalt, kom je uit op “de zwarte zeug”. In Noorwegen is het gebruikelijk om de vorm van bergen te vergelijken met dieren, waardoor veel bergen hun bijzondere namen krijgen.

6. Vesle Galdhøpiggen – 2.369 meter hoog

Vesle Galdhøpiggen

Weer een berg die in de buurt van de gemeente Lom ligt. De berg ligt ook op 600 meter afstand van de hoogste berg van Noorwegen. Aan deze berg heeft de Vesle Galdhøpiggen zijn naam te danken. Vesle betekent namelijk “de kleine”, waardoor je de naam kunt vertalen als de kleine Galdhøpiggen. Met een hoogte van 2.369 meter is deze berg alles behalve klein te noemen, maar wel kleiner dan zijn grote broer die we later in de lijst van hoogste bergen van Noorwegen zullen terugvinden.

5. Skarstind – 2.373 meter hoog

Skarstind

Jancr0207/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Wanneer je naar de Skarstind kijkt, zal je zien dat deze berg eigenlijk drie verschillende pieken heeft. De hoogste is 2.373 meter hoog, waardoor de berg de vijfde plek op dit lijstje verdiend heeft. Ook deze berg ligt in de gemeente Lom en heeft een vrij letterlijke naam. Skarstind betekent namelijk bergpas, wat kan wijzen op de pas die tussen de verschillende pieken loopt.

4. Store Styggedalstinden – 2.387 meter hoog

store Styggedalstinden

Tore Røraas/wikipedia/CC BY 2.5

Net als de eerste bergen op dit lijstje, maakt ook deze berg deel uit van het gebergte Hurrungane. Het beklimmen van deze berg is een uitdaging, ondanks dat hij een stuk kleiner is dan de hoogste bergen ter wereld. Er zijn drie manieren om de top van de Store Styggedalstinden te bereiken, waarbij één route langs verschillende hoge pieken in de buurt loopt.

3. Store Skagastølstind – 2.405 meter hoog

store Skagastølstind

Tore Røraas/wikipedia/CC BY 2.5

Weer een berg die deel uitmaakt van de Hurrungane. Store Skagastølstind is een populaire uitdaging voor bergbeklimmers, al is het beklimmen van de berg niet eenvoudig. In 1876 werd de berg voor het eerst beklommen, wat als een grote prestatie gezien werd. Er zijn door de jaren heen verschillende routes ontwikkeld om naar de top van de berg te komen. De berg heeft zijn naam te danken aan een bergboerderij van dezelfde naam.

2. Glittertind – 2.452 meter hoog

Glittertind

Je kunt ook deze berg vinden in de gemeente Lom. Bovenop de top van de Glittertind vind je een gletsjer die de top nog 10 meter hoger maakt. Lange tijd werd er gedacht dat dit eigenlijk de hoogste berg van Noorwegen was, maar moderne meettechnieken hebben het tegendeel bewezen. De berg lijkt een wel heel sprankelende naam te hebben, maar is eigenlijk vernoemd naar rivier de Glitra.

1. Galdhøpiggen – 2.469 meter hoog

Galdhøpiggen

Håvard Berland/wikipedia/CC BY 2.5

Met een hoogte van 2.469 meter is de Galdhøpiggen officieel de hoogste berg van Noorwegen. De berg ligt tussen verschillende andere hoge pieken op dit lijstje, in de gemeente Lom. Vrij vertaald kan je de naam van de berg interpreteren als “de steile weg naar de top van de ronde berg”. Je hoeft maar een blik op de berg te werpen om te zien dat deze inderdaad en wat meer afgeronde vorm heeft.

Meer hoge bergen