Veel mensen denken vooral aan warme stranden en zinderende steden wanneer ze aan Spanje denken, maar dit land heeft ook een aantal indrukwekkend hoge bergtoppen. Dat zorgt voor een veelzijdig landschap en maakt Spanje een leuke bestemming voor iedereen die op zoek is naar uitdagende wandelingen en klimtochten. Ontdek hier de top 10 hoogste bergen van Spanje.

10. Cylindre du Marboré – 3.328 meter hoog

Cylindre du Marboré

In de Spaanse Pyreneeën vind je Cylindre du Marboré. Het is niet helemaal zeker waar de berg zijn naam aan te danken heeft. Marboré is het Spaanse woord voor marmer. Mogelijk is de berg vernoemd naar de marmergroeve die aan de voet van de berg te vinden was, maar er wordt ook gedacht dat mensen vroeger in de veronderstelling waren dat de hele berg uit marmer bestond.

9. Pico Espadas – 3.332 meter hoog

Pico Espadas

De volgende berg op dit lijstje is de Pico Espadas. Deze berg ligt net als veel andere bergen van deze lijst in de Pyreneeën. Je kunt hem vinden in een van de hoogste gebieden van deze bergketen, omringd door een aantal van de hoogste bergen van Spanje.

8. Pico Maldito – 3.350 meter hoog

Maldito

Pico Maldito maakt ook deel uit van de Pyreneeën. De berg heeft bovendien een ligging in het Nationaal Park Posets-Maladeta. Alleen erg ervaren klimmers kunnen de top van deze berg bereiken, want de tocht is zwaar en ingewikkeld. Het is ook mogelijk om de omgeving van de Pico Maldito te verkennen, zoals de gletsjer bij de berg.

7. Monte Perdido – 3.355 meter hoog

Monte Perdido

Wanneer je de vallei van Ordesa bezoekt, kun je de Monte Perdido niet missen. Deze berg markeert namelijk het einde van deze bekende vallei. Ondanks dat de berg in het Nederlands de verloren berg heet, is het een echte trekpleister. Wandelaars kunnen van een mooie wandeling door de vallei genieten en vervolgens de zuidkant van de berg trotseren, waarna ze vanaf de top van een prachtig uitzicht genieten.

6. Alcazaba – 3.371 meter hoog

Alcazaba

Dit keer geen berg die deel uitmaakt van de Pyreneeën, maar die bij de Sierra Nevada hoort. De Alcazaba heeft dus een prachtige ligging in het zuiden van Spanje. De naam van de berg is niet Spaans, maar juist Arabisch. Alcazaba is een verbastering van het woord voor ‘vesting’. Het leuke aan de Alcazaba is dat deze berg twee enorm verschillende kanten heeft. De ene kant is geschikt voor wandelaars, terwijl de andere kant een uitdagende klim biedt voor ervaren bergbeklimmers.

5. Pico Posets – 3.375 meter hoog

Pico Posets

De op één na hoogste berg van de Pyreneeën is de Pico Posets. Deze berg wordt niet enorm vaak beklommen, omdat de meeste klimmers graag de hoogste berg van deze keten trotseren. Een klim naar de top is ook niet makkelijk. Eerst moet je een aantal uur intensief wandelen, waarna er een uitdagende technische klim volgt. Dat maakt de Pico Posets dus niet geschikt voor de gemiddelde wandelaar.

4. Pico Veleta – 3.398 meter hoog

Pico Veleta

Het is niet moeilijk om de top van de Pico Veleta te bereiken, want bij de berg ligt de hoogste geasfalteerde weg van Europa. Je kunt dus met de auto naar de berg rijden, waarbij je tot ongeveer 10 meter onder de piek komt. Je hoeft alleen nog maar uit te stappen en de laatste 10 meter te beklimmen om te zeggen dat je de top van deze berg bereikt hebt. De naam van deze berg stamt af van het Arabische woord voor hakblok, wat verwijst naar de stompe vorm van de berg.

3. Aneto – 3.404 meter hoog

Aneto

De Aneto is de hoogste berg van de Pyreneeën en ligt in het natuurpark Posets-Maladeta. Dat maakt een klim naar de top natuurlijk al bijzonder genoeg, maar er is nog meer leuks te ontdekken bij de Aneto. Aan de noordzijde van deze berg vind je namelijk ook de meest zuidelijke gletsjer van Europa, die helaas ieder jaar een klein beetje krimpt.

2. Mulhacén – 3.479 meter hoog

Mulhacén

De Mulhacén maakt deel uit van de Sierra Nevada en is meteen de hoogste berg van deze keten. Dat niet alleen, want het is ook de hoogste berg op het Spaanse vasteland. Je vindt er ook het meest zuidelijke skigebied van Europa. Dankzij de hoge ligging kun je hier namelijk uitstekend skiën.

1. Teide – 3.718 meter hoog

Teide

De hoogste berg van Spanje is de Teide. Deze berg vind je op het eiland Tenerife, dat deel uitmaakt van de Canarische Eilanden. De Teide is een vulkaan die ook onder water nog ver doorgaat. Daardoor heeft de berg in totaal een absolute hoogte van meer dan 7 kilometer en hoort hij bij de hoogste bergen ter wereld.

Meer hoge bergen