Top 10 Hoogste Gebouwen van Europa

Wanneer de Europeaan aan wolkenkrabbers denkt, gaan de gedachten allicht allereerst uit naar Noord-Amerika, Azië of het Midden-Oosten. Toch bezit ook het oude continent een schat aan moderne hoogvliegers. Wij geven hieronder dan ook graag een overzicht van de hoogste architecturale toppen van Europa.


10. Messeturm (Frankfurt) – 256.6 meter

Messeturm
foto: timsdad / Wikicommons

Anders dan wat zijn naam laat vermoeden doet de ‘Messeturm’ (het betekent zoveel als ‘handelsbeurs’) niet dienst als handelsbeurs. In plaats daarvan herbergt deze reus eenvoudigweg zakenkantoren. Wel ligt het gebouw vlakbij de bekende handelsplaats de ‘Messe’ in Frankfurt, Duitsland. De Messeturm werd neergepoot in 1991. De wolkenkrabber heeft 63 verdiepingen en is 256,6 meter hoog. Tot 1997 was het zo het grootste gebouw van Duitsland.

9. City of Capitals II, Sint-Petersburg Toren (Moskou) – 256.9 meter

City of Capitals I
foto: Andrey Klimenkov / Wikicommons

de ‘City of Capitals’ (De ‘Stad van Hoofdsteden’) is een multifunctioneel complex dat in 2010 neergezet werd in Moskou, de hoofdstad van Rusland. Centraal in het complex werd een gelijknamige tweeling van wolkenkrabbers opgenomen. De bouw hiervan werd volbracht in 2009. De eerste toren representeert Sint-Petersburg, de tweede toren symboliseert Moskou – en vandaar ook hun respectieve namen. De Sint-Petersburg Toren is 265,9 meter lang en telt 65 verdiepingen.


8. Commerzbank Toren (Frankfurt) – 258.7 meter

Commerzbank Tower
foto: Mylius / Wikicommons

Sinds zijn inwijding in 1997 is het deze ‘Commerzbank Toren’, die de Messeturm van hierboven heeft voorbijgestoken als hoogste bouw van Frankfurt en Duitsland. Dat gebeurde met een luttele twee meter voorsprong. De Commerzbank is gelegen in het district Innenstadt. Een topantenne met lichtsignaal maakt de toren in het totaal 300,1 meter hoog, maar officieel blijft het bij 259 meter en 56 verdiepingen. Tot 2003 mocht deze wolkenkrabber hiermee de titel van hoogste gebouw in Europa dragen. Hij werd ontworpen door het architectenbureau Foster & Partners in samenwerking met Arup. Het gebouw biedt een oppervlakte van 121,000 vierkante meter aan het hoofdkwartier van de Commerzbank, inclusief wintertuinen, natuurlicht en luchtcirculatie.

7. Istanbul Sapphire (Istanbul) – 261 meter

Istanbul Sapphire
foto: Heide-Daniel / Wikicommons

Sinds 2011 is ‘Istanbul Sapphire’ het hoogste gebouw in Istanbul en Turkije. De wolkenkrabber ligt centraal in het zakendistrict Levent. Bij het opleveren van de constructie was de Sapphire het grootste gebouw van Europa, afgezien van gebouwen op Russisch grondgebied. Istanbul Sapphire is de eerste ecologische wolkenkrabber van Turkije. De 54 verdiepingen zijn samen goed voor een lengte van 261 meter, inclusief de topspiraal, die onderdeel is van het design en geen dienst doet als radioantenne. Instanbul Sapphire is een multifunctioneel complex dat onder andere onderdak biedt aan een shopping centrum en luxeresidenties.


6. Triumph Palace (Moskou) – 264.1 meter

Triumph Palace

Met een hoogte van 264,1 meter verspreid over 57 verdiepingen is het Triumph Palace het zesde gebouw van Europa. De toren werd afgewerkt in 2005 en doet sindsdien dienst als appartementsgebouw. Meer specifiek omvat Triumph Palace ongeveer duizend luxeappartementen. In zijn soort is het gebouw daarom meteen wel het hoogste van Europa. Russen verwijzen naar deze wolkenkrabber ook wel als naar de ‘Achtste Zuster’. Dat komt omdat Triumph Palace een soortgelijk ontwerp heeft als de ‘Zeven Zusters’, een wolkenkrabber die de Sovjet dictator Stalin liet bouwen in de jaren 1950.

5. Naberezhnaya Toren C (Moskou) – 268.4 meter

Naberezhnaya Tower
foto: Andrey Klimenkov / Wikicommons

‘Naberezhnaya’ kan vertaald worden als ‘op de dijk’. De ‘Naberezhnaya Toren’ is dus de ‘toren op de dijk’. Deze Russische constructie is een kantoorcomplex bestaande uit drie individuele kantoorgebouwen: torens A, B en C. De torens worden met elkaar verbonden via een gemeenschappelijke kelder annex parkings. De totale oppervlakte omslaat zo’n 254,000 vierkante meter huur- en handelsruimte, pal in het hart van het International Business Centre Moscow City, op ‘plot 10’. De hoogste van de drie torens, toren C, telt 59 verdiepingen en is 268,4 meter hoog. Tot in 2009 was Naberezhnaya zo het hoogste complex van Europa.


4. City of Capitals I, Moskou Toren (Moskou) – 301.6 meter

City of Capitals I
foto: Andrey Klimenkov / Wikicommons

De Moscow Toren is de grote broer van de Sint-Petersburg Toren, die wij hierboven al ontmoetten. Tot in januari 2012 was dit de hoogste bouw van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (Rusland) en Europa. De toren werd afgewerkt in 2010 en is 301,6 meter hoog. De 76 verdiepingen omvatten onder andere een entertainment complex, kantoorsuites en ruime luxeappartementen. Om het kantoorconcept van de City of Capitals te creëren werden vooraf een eindeloos aantal zakencentra overal ter wereld bestudeerd.

3. Eurasia Toren (Moskou) – 308.9 meter

Eurasia
foto: BpbAlonka / Wikicommons

De Eurasia Tower is een wolkenkrabber van 308,9 meter hoog. Net als de Naberezhnaya Toren is hij terug te vinden in het International Business Center Moscow City, te Rusland, op ‘plot 12’. Het complex biedt onderdak aan huiskantoren, appartementen, een hotel en diverse faciliteiten voor divers entertainment. De Eurasia toren beslaat een oppervlakte van 207,542 vierkante meter verdeeld over 72 levels. Hiervan kan de onderverdieping zoveel als duizend wagens parkeren. Bijzonder is alvast de scenische buitenlift, die is opengesteld voor het publiek, en die een adembenemend zicht biedt op de stad.

2. The Shard (Londen) – 312.7 meter

The Sahrd
foto: Bjmullan / Wikicommons

‘The Shard’, de ‘Shard of Glass’, ‘Shard London Bridge’ en eertijds ook ‘London Bridge Tower’, dat zijn allemaal benamingen voor het design van Renzo Piano, dat in 2012 de ‘Southwark Towers’ verving. De wolkenkrabber dankt zijn naam aan zijn uitzicht: dat van een glasscherf. Het project is een onderdeel van de vernieuwing van het London Bridge kwartier, in hartje Londen. The Shard is een piramidale constructie van 87 niveaus, waarvan er 72 ter beschikking staan van reguliere bewoning. Het open observatiedek op verdieping 72 is het hoogste in de UK, op een hoogte van 244,3 meter. De totale hoogte van deze bouw is 312,7 meter, afgetopt op 30 maart 2012.

1. Mercury City Toren (Moskou) – 338.8 meter

Mercury City Tower
foto: Currannow / Wikicommons

Dat The Shard slechts korte tijd de hoogste van Europa was; dat heeft alles te maken met onze huidige nummer één: de Mercury City Toren, te Moskou, Rusland. Deze mastodont van 338,8 meter telt 75 verdiepingen en werd al korte tijd na The Shard afgetopt, op 1 november 2012. Net als zijn collega’s, de Naberezhnaya Toren en de Eurasia toren, bevindt ook de Mercury City Toren zich in het International Business Center Moscow City (zie foto hieronder). De Russische hoogbouw-woede is overigens nog niet gaan liggen met deze reus. In 2015 en 2017 worden namelijk respectievelijk nog de ‘Federatie Toren’ (448 meter) en het ‘Lakhta Centrum’ (463 meter) verwacht.

hoge gebouwen moskou
foto: Danis Slukin / Wikicommons

Lees ook:

De hoogste gebouwen ter wereld
Hoogste gebouwen van Nederland
Hoogste gebouwen in aanbouw

    1. holk mei 9, 2014
    2. Tulpie juni 6, 2017
    3. Tulpie juni 6, 2017
    4. r november 19, 2017

    Jouw Reactie?