Wanneer de Europeaan aan wolkenkrabbers denkt, gaan de gedachten allicht allereerst uit naar Noord-Amerika, Azië of het Midden-Oosten. Toch bezit ook het oude continent een schat aan moderne hoogvliegers. Wij geven hieronder dan ook graag een overzicht van de hoogste architecturale toppen van Europa.

De lijst wordt gedomineerd door de hoge gebouwen in Moskou, van de top 20 staan er 9 in de Russische hoofdstad. De hoogste staat ook in Rusland, maar dan in Sint Petersburg. Ook in Istanboel worden de laatste jaren veel zeer hoge gebouwen gebouwd.

laatste update september 2019

10. Triumph Palace (Moskou) – 264.1 meter


A.Savin/wikicommons

Met een hoogte van 264,1 meter verspreid over 57 verdiepingen is het Triumph Palace het zesde gebouw van Europa. De toren werd afgewerkt in 2005 en doet sindsdien dienst als appartementsgebouw. Meer specifiek omvat Triumph Palace ongeveer duizend luxeappartementen. In zijn soort is het gebouw daarom meteen wel het hoogste van Europa. Russen verwijzen naar deze wolkenkrabber ook wel als naar de ‘Achtste Zuster’. Dat komt omdat Triumph Palace een soortgelijk ontwerp heeft als de ‘Zeven Zusters’, een wolkenkrabber die de Sovjet dictator Stalin liet bouwen in de jaren 1950.

9. Naberezhnaya Toren C (Moskou) – 268.4 meter

Naberezhnaya Tower
foto: Andrey Klimenkov / Wikicommons

‘Naberezhnaya’ kan vertaald worden als ‘op de dijk’. De ‘Naberezhnaya Toren’ is dus de ’toren op de dijk’. Deze Russische constructie is een kantoorcomplex bestaande uit drie individuele kantoorgebouwen: torens A, B en C. De torens worden met elkaar verbonden via een gemeenschappelijke kelder annex parkings. De totale oppervlakte omslaat zo’n 254,000 vierkante meter huur- en handelsruimte, pal in het hart van het International Business Centre Moscow City, op ‘plot 10’. De hoogste van de drie torens, toren C, telt 59 verdiepingen en is 268,4 meter hoog. Tot in 2009 was Naberezhnaya zo het hoogste complex van Europa.

8. Metropol İstanbul (Istanboel)- 280 meter

De Metropol İstanbul is een gloednieuwe toren in Istanboel, de toren is in 2017 opgeleverd. De toren maakt deel uit van een gloednieuw complex van meerdere gebouwen. Er is onder andere een van de grootste winkelcentra van Turkije te vinden, inclusief een 400 meter lange winkelstraat, de “Catwalk”.

7. City of Capitals I, Moskou Toren (Moskou) – 301.6 meter

City of Capitals I
foto: Andrey Klimenkov / Wikicommons

De Moscow Toren is de grote broer van de Sint-Petersburg Toren, die wij hierboven al ontmoetten. Tot in januari 2012 was dit de hoogste bouw van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (Rusland) en Europa. De toren werd afgewerkt in 2010 en is 301,6 meter hoog. De 76 verdiepingen omvatten onder andere een entertainment complex, kantoorsuites en ruime luxeappartementen. Om het kantoorconcept van de City of Capitals te creëren werden vooraf een eindeloos aantal zakencentra overal ter wereld bestudeerd.

6. Euraziëtoren (Moskou) – 308.9 meter

Eurasia
foto: BpbAlonka / Wikicommons

De Eurasia Tower is een wolkenkrabber van 308,9 meter hoog. Net als de Naberezhnaya Toren is hij terug te vinden in het International Business Center Moscow City, te Rusland, op ‘plot 12’. Het complex biedt onderdak aan huiskantoren, appartementen, een hotel en diverse faciliteiten voor divers entertainment. De Eurasia toren beslaat een oppervlakte van 207,542 vierkante meter verdeeld over 72 levels. Hiervan kan de onderverdieping zoveel als duizend wagens parkeren. Bijzonder is alvast de scenische buitenlift, die is opengesteld voor het publiek, en die een adembenemend zicht biedt op de stad.

5. The Shard (Londen) – 312.7 meter

The Sahrd
foto: Bjmullan / Wikicommons

‘The Shard’, de ‘Shard of Glass’, ‘Shard London Bridge’ en eertijds ook ‘London Bridge Tower’, dat zijn allemaal benamingen voor het design van Renzo Piano, dat in 2012 de ‘Southwark Towers’ verving. De wolkenkrabber dankt zijn naam aan zijn uitzicht: dat van een glasscherf. Het project is een onderdeel van de vernieuwing van het London Bridge kwartier, in hartje Londen. The Shard is een piramidale constructie van 87 niveaus, waarvan er 72 ter beschikking staan van reguliere bewoning. Het open observatiedek op verdieping 72 is het hoogste in de UK, op een hoogte van 244,3 meter. De totale hoogte van deze bouw is 312,7 meter, afgetopt op 30 maart 2012.

4. Mercury City Toren (Moskou) – 338.8 meter

Mercury City Tower
foto: Currannow / Wikicommons

Dat The Shard slechts korte tijd de hoogste van Europa was; dat heeft alles te maken met de nieuwe top 4. Al korte tijd nadat The Shard afgerond was, was er in Moskou de Mercury City Toren
Deze mastodont van 338,8 meter telt 75 verdiepingen en werd al korte tijd na afgetopt, op 1 november 2012. Net als zijn collega’s, de Naberezhnaya Toren en de Eurasia toren, bevindt ook de Mercury City Toren zich in het International Business Center Moscow City (zie foto hieronder). De Russische hoogbouw-woede was overigens nog niet gaan liggen met deze reus. In 2015 en 2017 worden namelijk respectievelijk nog de ‘OKO’, ‘Federatie Toren’ (448 meter) en het ‘Lakhta Centrum’ (463 meter) verwacht.

3. OKO-toren (Moskou) – 354 meter


Igor3188 /wikicommons

OKO betekent ‘oog’ in het Russisch, waarschijnlijk een verwijzing naar het prachtige uitzicht hebt dat je hebt vanaf zo’n hoge toren. Het gebouw bestaat uit twee torens waarvan de noord-toren een hoogte heeft van 354 meter. Het gebouw waarin appartementen, bedrijfsruimte en een hotel gevestigd zijn is in 2015 opgeleverd. Het was korte tijd de hoogste toren van Europa.

2. Federatietoren (oost) (Moskou) – 374 meter

De Federatietoren, ook in Moskou, nam in 2016 het stokje over van OKO. De hoogste van de twee toren (“Vostok”, Russisch voor oost) is 374 meter hoog en heeft 95 etages.

1. Lakhta Center (Sint-Petersburg) – 462 meter

Ook de Federatietoren kon niet lang genieten van de titel hoogste gebouw van Europa, in 2018 werd namelijk Lakhta Center opgeleverd. Een gebouw in Sint-Petersburg met een hoogte van 462 meter. De eigenaar van de hoge toren is Gazprom die hier zijn nieuwe hoofdkwartier gaat vestigen.

Monoklon/wikicommons

Lees ook:

De hoogste gebouwen ter wereld
Hoogste gebouwen van Nederland
Hoogste gebouwen in aanbouw