Wanneer je je door het Nederlandse landschap begeeft, vallen de vele indrukwekkende kerktorens meteen op. Ze geven telkens een uniek karakter aan steden en dorpen. Hieronder vind je de top 10 hoogste kerktoren in Nederland.

10. De Grote Kerk (1625), Den Haag


Hermann Luyken/wikicommons

Een andere naam voor deze 92,5 meter hoge kerk in Den Haag is de Sint-Jacobskerk. De toren is een vast herkenningspunt en vormt mede het silhouet van de stad. Op de top zie je een sierlijke houten spits die bedekt is met koper. Het dak heeft zes zijden en eindigt in een uivormig bovenstuk. Wat erg opvalt, zijn de goudkleurige bol en het kruis op de top van de toren.

9. De Sint-Eusebiuskerk (1651), Arnhem

Deze protestantse kerk heeft een toren van 93 meter hoog. Eusebius was een Christelijke martelaar. De Sint-Eusebiuskerk heeft de vorm van een kruis en beschikt over een glazen panoramalift die bezoekers toegang geeft tot een prachtig uitzicht over de stad.

8. De Sint-Jacobuskerk (1878), Den Haag


Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Deze neogotische kerk van 94 meter hoog wordt ook wel de Sint-Jacobus De Meerdere kerk genoemd. Het gebouw is toegewijd aan een van de twaalf apostelen van Jezus Christus. Op de kerk ligt een sint-jakobsschelp die aantoont dat het een belangrijke plaats is voor bedevaarders.

7. De Grote of Martinikerk (1430), Doesburg


Gouwenaar/wikicommons

Deze laatgotische kerk werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog opgeblazen, maar is gelukkig goed gerestaureerd. De slanke toren is 95 meter hoog. In de Martinikerk kan je muurschilderingen bezichtigen van bijna 500 jaar oud (1530). Opvallend zijn hier de verschillende orgels, grafzerken en de preekstoel.

6. De Martinitoren (1548), Groningen


Wutsje / Wikimedia Commons

Huidige metingen bevestigen een hoogte van 96,8 meter voor de Martinitoren in Groningen. Mogelijk was deze toren echter hoger dan 100 meter tot 1577. Inwoners van Groningen noemen deze toren ook wel ‘d’Olle Grieze’, vanwege de kleur van de aangetaste zandsteen.

5. De Grote Kerk (1547), Breda


MichielverbeekNL/wikicommons

De Grote Kerk in Breda is wel 97,3 meter hoog en is erg bekend omwille van de Prinsenkapel. Je kan hier het Praalgraf van Engelbrecht II van Nassau bezoeken in het mausoleum van de voorvaderen van de Nederlandse koninklijke familie.

4. De Sint-Vituskerk (1892), Hilversum

Deze kerk is een van de grootste kerken van de bekende Nederlandse architect Pierre Cuypers. Hij bouwde de 98 meter hoge kerk in een neogotische stijl, te zien aan het vijfbeukig schip. Cuypers gebruikte hier twee verschillende kleuren van baksteen. Hierdoor ontstaan horizontale lijnen in de verschillende gevels.

3. De Onze Lieve Vrouwetoren (1470), Amersfoort

Onze Lieve Vrouwetoren
Jmh2o/wikicommons

De Onze-Lieve Vrouwetoren in Amersfoort is 98,33 meter hoog en heeft als bijnaam ‘Lange Jan’. Deze toren is gekend omwille van twee impressionante beiaarden. Het oudste klokkenspel bestaat uit 35 klokken, het nieuwste telt er wel 58. Erg opvallend is de houten bekroning die geplaatst werd nadat de oorspronkelijke naaldspits verloren ging.

2. De Nieuwe Kerk (1496), Delft


Michielverbeek/wikicommons

De Nieuwe Kerk ligt midden op de markt van Delft. Wanneer je de 108,75 meter hoge toren beklimt, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Deze kerk is vooral bekend omwille van het opvallende praalgraf van Willem van Oranje. Ook andere leden van de Nederlandse Koninklijke familie liggen begraven in de grafkelder van deze kerk.

1. De Domtoren (1382), Utrecht


Massimo Catarinella/wikicommons

De beroemde toren van de Dom van Utrecht is 112,32 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. Deze toren werd gebouwd in de late Middeleeuwen en in de gotische stijl. Sinds 1580 is deze kerk protestants. De bouw van de Domtoren valt op door de architectuur en de opbouw van drie steeds smaller wordende vierkante delen.