Uitgestrekte bergketens, veel hoogteverschillen en bergtoppen die tot boven de wolken komen: wie houdt er nu niet van? Een aantal landen hebben nou eenmaal meer van dit soort natuurpracht te bieden dan andere landen. Vaak zorgt dit ervoor dat de gemiddelde hoogte van een land ook veel hoger ligt. Wil je weten welke landen de hoogste ligging ter wereld hebben? Dat lees je in deze top 10.

Bekijk ook de top 10 laagste landen ter wereld

10. China – 1.840 meter boven zeeniveau

tibetaans hoogland - china

In China vind je een gebied genaamd het Tibetaans Hoogland. Sommige mensen noemen dit ook wel het dak van de wereld, aangezien de bergtoppen hier kilometers boven het zeeniveau liggen. China heeft nog een andere troef die ervoor zorgt dat de gemiddelde hoogte van het land indrukwekkend is: de Mount Everest. Deze berg ligt officieel in de Tibetaanse Autonome Regio, maar maakt wel deel uit van China. Als de hoogste berg ter wereld in je land ligt, heb je zeker een plek op dit lijstje verdiend.

9. Chili – 1.871 meter boven zeeniveau

chili bergen

Waar je ook bent in Chili: je begeeft je altijd flink boven het zeeniveau. Zelfs de vlakke delen van het land hebben een indrukwekkende hoogte. Daarnaast zijn er ook nog de vele berggebieden in Chili. Zowel in het oosten als in het westen van het land vind je lange bergketens met toppen die kilometers hoog zijn. Het letterlijke hoogtepunt van Chili is nog altijd het Andesgebergte. Hier vind je bergtoppen van meer dan 4,5 kilometer hoog.

8. Afghanistan – 1.885 meter boven zeeniveau

Afghanistan

Afghanistan grenst nergens aan het water en is dus door land ingesloten. In dit soort landen is het terrein vaak wat heuvelachtiger, dus ook bergen zijn geen uitzondering. Dat geldt zeker voor Afghanistan, want maar liefst 75% van het land bestaat uit berggebieden. Van het noordoosten naar het zuidwesten loopt een bergketen die ook wel de verlenging van het Himalayagebergte wordt genoemd: de Hindoekoesj. Deze bergen kunnen een hoogte bereiken van bijna acht kilometer, waardoor de gemiddelde hoogte van Afghanistan direct stijgt.

7. Andorra – 1.996 meter boven zeeniveau

andorra

Het is een van de kleinste landen ter wereld, maar dat weet Andorra goed te compenseren. Met een gemiddelde hoogte van 1996 meter boven zeeniveau is dit land namelijk indrukwekkend hoog. Wanneer je door Andorra reist, kom je in iedere hoek wel ruige bergtoppen tegen. Zo lopen de Pyreneeën rechtstreeks door het land, met een maximale hoogte van bijna drie kilometer. De valleien tussen alle bergen zijn klein en smal, waardoor het overgrote deel van Andorra een flinke hoogte heeft.

6. Lesotho – 2.161 meter boven zeeniveau

Lesotho

Net als Afghanistan is ook Lesotho een land dat volledig omringd wordt door andere landen. Of eigenlijk land, Lesotho is namelijk volledig omsloten door Zuid-Afrika. Er is dus geen kustlijn, wat de hoeveelheid vlak land aanzienlijk vermindert. Een groot deel van het landschap van Lesotho bestaat uit bergen, die van het oosten naar het westen lopen, maar ook van het noorden naar het zuiden. Slechts een klein deel bestaat uit laaglanden. Dit zijn meteen de plekken waar het overgrote deel van de bevolking leeft. In het oosten van het land ligt het hoogste punt van heel Zuid-Afrika: Thabana Ntlenyana.

5. Antarctica – 2.300 meter boven zeeniveau

Vinsonmassief

Officieel gezien is Antarctica geen land, maar een continent. Toch is het de moeite waard om dit gebied op dit lijstje te noemen. De gemiddelde hoogte van Antarctica is namelijk indrukwekkend: 2.300 meter boven zeeniveau. Dat maakt het meteen het hoogstgelegen continent ter wereld. Wanneer je je rondom de Zuidpool begeeft, ligt de gemiddelde hoogte rond de 2,8 kilometer. Dat is bij lange na niet het hoogste punt van Antarctica. Dat punt vind je rondom het Vinsonmassief. De top van dit gebergte is 4,9 kilometer hoog.

4. Kirgizië – 2.988 meter boven zeeniveau

Kirgizië

Het landschap van Kirgizië (of ook wel Kirgistan) bestaat voor een groot deel uit jonge bergen. Deze hebben een flinke hoogte, maar hebben ook steile en scherpe kliffen. Hierdoor is het verschil tussen de top van een berg en de naastgelegen vallei ontzettend groot. Toch is de gemiddelde hoogte van Kirgizië imposant te noemen. Bergketens zoals de Tiensjan en Pamir bepalen 65% van het landschap. Daarnaast zijn er ook nog verschillende gletsjers in het land te vinden. De gletsjer van Engilchek is de grootste.

3. Tadzjikistan – 3.186 meter boven zeeniveau

Tadzjikistan

Of je nu in de laaglanden of in de hoge bergen van Tadzjikistan bent: je begeeft je altijd ver boven zeeniveau. Ook dit land heeft geen enkele connectie met een zee of oceaan, waardoor je lage kustlandschappen wel kunt vergeten. Het Turkestangebergte is vooral verantwoordelijk voor de flinke gemiddelde hoogte in het land. Dit gebergte kan op sommige punten meer dan 5,5 kilometer hoog worden. Deze vele bergen zijn trouwens niet zomaar ontstaan. Tadzjikistan ligt vlakbij een breukgebied, waardoor er veel aardverschuivingen plaatsvinden.

2. Nepal – 3.265 meter boven zeeniveau

Nepal

Het landschap in Nepal is ontzettend veelzijdig. Zo zijn er verschillende laaglanden te vinden rondom de rivieren in dit land. Deze rivieren zijn bijna allemaal uitlopers van de Ganges die door India en Bangladesh loopt. Het midden van Nepal is heuvelachtig, zonder veel extreem hoge pieken en dalen. Dan is er nog het noorden van het land, waar een van de meest beroemde bergen ter wereld staat. De Mount Everest is een van de hoogste bergen die je op aarde kunt vinden, en staat voor een deel in Nepal. Het is dus niet gek dat dit land een gemiddelde hoogte heeft van meer dan drie kilometer.

1. Bhutan – 3.280 meter boven zeeniveau

bhutan (2)

Het Himalayagebergte loopt door het noorden van Bhutan, met steile kliffen en hoge pieken. In dit gebied vind je de Gangkhar Puensum: een berg die als de hoogste van Buthan wordt gezien. Het is bovendien de hoogste onbeklommen berg ter wereld. De overheid van het land heeft dit namelijk verboden. Vanwege spirituele redenen is het niet toegestaan om bergen hoger van zesduizend meter te beklimmen. Naast deze hoge bergen kent Bhutan ook veel heuvelachtige gebieden. Bhutan is ook een van de veiligste landen ter wereld. Het is afgeschermd door de hoge bergketens en de gelovige populatie geloof in een vreedzame oplossing van conflicten.

Meer lijstjes over Landen