Eerder al maakten we een lijstje van de beroemdste standbeelden ter wereld, en wat blijkt, de hoogste standbeelden zijn niet per definitie de beroemdste. De hoge beelden zijn dan ook allemaal vrij nieuw, en voornamelijk te vinden in Azië. Ter vergelijking, het hoogste beeld naast een aantal beroemde beelden:

vergelijking

10. Grote Boeddha bij Ling Shan

Guishan Guanyin

Hoogte: 88 meter
Gebouwd: 1996
Land: China

Je moet een beetje klimmen om dit grote Boeddhabeeld te bereiken, na precies 99 treden kom je aan bij dit 88 meter hoge bronzen standbeeld.

9. Grote Boeddha van Thailand

grote boedha thailand

Hoogte: 92 meter
Gebouwd: 2008
Land: Thailand

De naam van dit standbeeld in Ang Thong in Thailand is duidelijk, de Grote Boeddha van Thailand. En met 92 meter is het dan ook het grootste standbeeld van het land.

8. Beeld Peter de Grote

Peter de grote
foto: Popova Valeriya / Shutterstock.com

Hoogte: 96 meter
Gebouwd: 1997
Land: Rusland

Dit 98 meter hoge beeld van Peter de Grote aan boord van zijn schip is te vinden in de Moskva Rivier in Moskou. Het is gebouwd om 300 jaar Russische marine te vieren, die opgericht is door Peter de Grote. Het beeld is overigens in meerdere verkiezingen op de lijst van lelijkste standbeelden beland.

7. Sendai Daikannon

Sendai Daikannon

Hoogte: 100 meter
Gebouwd: ?
Land: Japan

Net als de nummer 10 in de lijst is ook dit beeld in Japan een afbeelding van Avalokitesvara. De reden waarom het standbeeld is gebouwd is zeker bijzonder te noemen, een lokale zakenman bouwde het namelijk om de belasting te ontduiken! Een reden waarom de locals niks met het standbeeld te maken willen hebben. Als toerist kun je met een lift naar de top, en zo genieten van het mooie uitzicht.

Emperors Yan and Huang

Hoogte: 106 meter
Gebouwd: 2007
Land: China

Dit standbeeld van 106 meter beeld twee eerste keizers van China af, Yan Di en Huang Di. De bouw heeft 20 jaar geduurd en was voltooid in 2007.

5. Sanya’se Guanyin der Zuidelijke Zee

Sanya'se Guanyin

Hoogte: 108 meter
Gebouwd: 2005
Land: China

Dit moet het beeld zijn met de mooiste lokatie! Op het Chinese eiland Hainan. Het beeld heeft drie kanten, op iedere kant is Guanyin afgebeeld. Een kant is gericht naar het binnenland van het eiland Hainan. De andere twee kanten zijn gericht op de Zuid-Chinese Zee (als zegen voor China en de rest van de wereld).

4. Ushiku Daibutsu

Ushiku Daibutsu

Hoogte: 110 meter
Gebouwd: 1995
Land: Japan

Het moge niet meer verassen, ook op de derde plaats staat een boeddhistisch beeld, dit maal is het een afbeelding van boeddha Amitabha.

3 Laykyun Setkyar

Laykyun Sekkya

Hoogte: 116 meter
Gebouwd: 2008
Land: Myanmar

Het volgende gigantische Boeddhabeeld van 116 meter vinden we in Myanmar. De bouw is begonnen in 1996 en voltooid in 2008.

2. Grote Boeddha van Lushan

lushan standbeeld

Hoogte: 128 meter
Gebouwd: 2002
Land: China

De Grote Boeddha van Lushan, met een afbeelding van Vairocana Boeddha, is met 128 meter het grootste beeld ter wereld. Het bouwen van het beeld was een reactie op het verwoesten van de Boedhas in Bamyan (Afghanistan) door de Taliban, naar opdracht va

1. Standbeeld van de Eenheid

standbeeld van de eenheid

Hoogte: 182 meter
Gebouwd: 2018
Land: India

Sinds 2018 is er een nieuw standbeeld het grootste ter wereld, het gaat om een gigantisch beeld van Vallabhbhai Patel, een van de grootste figuren in de onafhankelijkheidsstrijd van India. Het beeld is 182 meter hoog (en zelfs 240 meter als je de basis meerekent). Er was overigens veel kritiek op de bouw van het standbeeld, de kosten waren extreem hoog ($500 miljoen), het eilandje waarop het is gebouwd was een heilige plek en de bouw heeft natuurlijke hulpbronnen (bossen, watervallen, rivieren en akkers) aangetast.