Groot, groter, grootst! Bij alle gebouwen, van monumenten tot reuzenraden, lijkt er een competitie gaande wie de grootste of de hoogste kan bouwen. Dat geldt ook voor vlaggenmasten, steeds wordt er weer ergens een gigantische vlag net iets hoger aan een mast gehesen. Deze competitie speelt zich vooral af in Azië en de nieuwste aanwinst is meer dan 200 meter hoog!

10. Acuity Vlaggenmast – 120 meter

acuity vlaggenmast

Asher Heimermann/wikipedia

Alle andere hoge vlaggenmasten in deze lijst zijn te vinden in Azië, maar eentje staat er in Amerika. Deze vlaggenmast van 120 meter hoog staat op het hoofdkantoor van Acuity, een verzekeringsmaatschappij. Iedere streep op de iconische Amerikaanse vlag is meer dan 1.5 meter hoog en elke ster is zo’n 1 meter breed.

9. Abu Dhabi Vlaggenmast – 123 meter

abu dhabi vlaggenmast

Deze vlaggenmast in Abu Dhabi was ooit de hoogste van de wereld en er wordt gezegd dat met de bouw van deze mast de competitie van hoogste vlaggenmast is begonnen. De vlaggenmast is gebouwd in 2001 om de 30e nationale dag van de Verenigde Arabische Emiraten te vieren.

8. Raghadan Vlaggenmast (Jordanië) – 126.8 meter

Raghadan vlaggenmast

Deze vlaggenmast met de vlag van Jordanië staat bij het Raghadan paleis. De vlag kan gezien worden van een afstand van 20 kilometer en wordt ’s nachts verlicht. Als het hard waait is het geluid van de wapperende vlag zo hard dat deze moet worden neergehaald.

7. Aqaba Vlaggenmast (Jordanië) – 130 meter

aqaba vlaggenmast

byvalet / Shutterstock.com

Ook de Aqaba vlaggenmast is te vinden in Jordanië. De vlag staat aan het strand en is te zien vanuit drie landen: Israël, Egypte en Saoedi-Arabië. Het is de vlag van de “Arabische opstand” en herdenkt de slag om Aqaba uit 1917.

6. Vlaggenmast van Asjchabad – 133 meter

Ashgabat vlaggenmast

Alles in de hoofdstad van het schatrijke Turkmenistan is over de top. Marmeren gebouwen, overal goud, en dat allemaal dankzij de gasvelden in het land. De vlaggenmast met de vlag van Turkmenistan is 133 meter hoog en is zo groot als een half voetbalveld.

5. Panmunjom vlaggenmast (Noord-Korea) – 160 meter

Panmunjom

In de jaren ’80 was er een wedstrijdje hoogste vlaggenmast tussen Noord- en Zuid-Korea. Zuid-Korea zette vlak bij de Koreaanse gedemilitariseerde zone een vlaggenmast neer van 98.4 meter hoog. Noord-Korea dacht, dat kunnen wij beter en plaatste een vlaggenmast van maar liefst 160 meter hoog met hieraan een vlag van 270 kilogram. Deze vlaggenmast was bijna 20 jaar lang de hoogste van de wereld.

4. Vlag van Zaberaijan in Baku – 162 meter

Zaberaijan vlaggenmast

De nationale vlag van Azerbaijan die wappert aan de 162 meter hoge vlaggenmast in Baku heeft afmetingen van 70 x 35 meter. In 2017 is de vlaggenmast weggehaald omdat de gigantische vlag steeds scheurde door de wind. Er zijn plannen om in 2022 een nieuwe, nog hogere, vlaggenmast terug te plaatsen. Wie weet de nieuwe nummer één in deze lijst?

3. Doesjanbe vlaggenmast – 165 meter

Doesjanbe

In de hoofdstad van Tadzjikistan staat deze 165 meter hoge vlaggenmast. Toen deze werd gebouwd in 2011 was het de hoogste van de wereld, dit record had het 3 jaar in handen. De vlag weegt 700 kilogram!

2. Jeddah vlaggenmast – 171 meter

jeddah vlaggenmast

Op het Koning Abdullah plein in Jeddah staat deze 171 meter vlaggenmast. Voor de bouw in 2014 werd niet minder dan vijfhonderd ton staal gebruikt. Tot 2022 was het de hoogste vlaggenmast van de wereld.

1. Vlaggenmast in de Nieuwe hoofdstad van Egypte – 201.9 meter

Helaas hebben we geen foto van de gloednieuwe hoogste vlaggenmast ter wereld. Gebouwd eind 2021 is deze vlag te vinden in de Nieuwe hoofdstad van Egypte, met een hoogte van bijna 202 meter heeft deze vlag het record goed in handen. Maar wie weet wappert er binnenkort nog ergens een nog hogere vlag …