Top 10 Horrorfilm Iconen

Liefhebbers van horrorfilms hebben altijd een dubbel gevoel over de slechterik gehad. Vaak groeide de moordenaar uit tot een cultfiguur. Vandaar dat deze nare personages zo vaak uit de dood herrijzen en in een vervolg verder gaan met hun duistere praktijken. Wie zijn die tien grootste horroriconen die je niet in het donker wilt tegenkomen?

10. Jigsaw

jigsaw

Saw is in korte tijd uitgegroeid tot een lange reeks horrorfilms. Voor een groot deel is dat te danken aan de figuur Jigsaw. John Kramer heeft een dodelijke tumor in zijn frontale hersenkwab. Wanneer hij een zelfmoordpoging overleeft ziet Kramer het nut van het leven weer in. Met ingenieuze puzzels zal hij voortaan mensen laten inzien dat hun leven daadwerkelijk geleefd moet worden. Als ze zijn constructies weten te overleven natuurlijk.

9. Samara Morgan

Samara Morgan

De Ring films komen oorspronkelijk uit Japan waar de hoofdfiguur Sadako Yamamura uitgroeide tot een nationaal fenomeen. In de zeer succesvolle Amerikaanse remakes heet het meisje met de lange zwarte haren Samara Morgan. Zij is als geadopteerd kind door haar ouders voor dood achtergelaten in een put. Uiteindelijk keert ze terug dankzij de vloek van een videotape. Wie deze beelden bekijkt heeft nog zeven dagen te leven tenzij een kopie aan iemand anders wordt doorgegeven.

8. Pennywise

Pennywise

It is een van de engste boeken van Stephen King. Dit is grotendeels te danken aan de kwaadaardige Pennywise the Dancing Clown die in een dorpje kinderen terroriseert. King speelde met Pennywise slim in op de angst voor clowns. De verfilming van It als miniserie in 1990 is misschien geen meesterwerk maar Tim Curry zette een gedenkwaardige Pennywise neer met gemene grappen en flink wat schrikmomenten.

7. Chucky

chucky

De Child’s Play reeks zorgt sinds 1988 voor onbehagelijke momenten. Een moordenaar met occulte krachten wordt tijdens een achtervolging neergeschoten. Voordat hij sterft transporteert hij zijn ziel in een pop. Wanneer deze Chucky in een gezin terecht komt begint hij iedereen te terroriseren die hem niet zint. Daarbij strooit hij vuilgebekt met klassieke oneliners.

6. Hannibal Lecter

Hannibal Lecter

Met Silence of the Lambs kreeg de seriemoordenaar een nieuwe dimensie. In plaats van een botte moordenaar was hier opeens een elegante en welbespraakte Engelsman met de naam Hannibal Lecter. Nog steeds levensgevaarlijk als hij op vrije voeten weet te komen want zijn kannibalistische trekjes zijn nooit genezen. Anthony Hopkins zette een onvergetelijke Hannibal the Cannibal neer. Lecter was al eerder door Brian Cox gespeeld in Manhunter. Lecter zou in diverse vervolgfilms, remakes en een televisieserie uitgroeien tot een uniek horrorpersonage waarvoor de kijker onwillekeurig sympathie voelt.

5. Pinhead

Pinhead

Horrorschrijver Clive Barker verfilmde in 1987 zijn eigen verhaal The Hellbound Heart als Hellraiser. Wie in deze film een mysterieuze puzzel oplost wordt bezocht door een groep demonachtige figuren die de ongelukkige vervolgens op ongekende wijze pijnigen. De leider van deze Cenobites kreeg al snel de naam Pinhead aangezien zijn hoofd met spijkers is beslagen. Hellraiser zette een nieuwe standaard voor horrorfilms en kende maar liefst acht vervolgfilms waarin Pinhead steevast terugkeert. In Nederland groeide Pinhead uit tot een icoon van de gabberscene omdat feesten met de naam Hellraiser een enorme populariteit genoten.

4. Leatherface

Leatherface

The Texas Chainsaw Massacre creëerde in 1974 een nieuwe stijl horrorfilm. Vier jongeren raken diep in Texas de weg kwijt. Ze willen in een verlaten huis overnachten. Een aantal van hen kan de nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat een kijkje nemen bij de buren. Ook dat huis lijkt verlaten maar achter een deur verschijnt een lange man met een schort en een masker dat van mensenhuiden is gemaakt. Al snel komen de anderen er achter dat hij goed overweg kan met een kettingzaag. De zwijgende Leatherface en zijn even gestoorde familieleden keren terug in een groot aantal vervolgen en remakes. De moordenaar met een kettingzaag zou in talloze films worden gekopieerd.

3. Jason Voorhees

Jason Voorhees

Met The Texas Chainsaw Massacre werd de moderne slasherfilm geboren. Hierin achtervolgt een gestoorde, meestal zwijgende man een groep tieners om ze vervolgens een voor een te vermoorden. Friday the 13th bleek de formule in 1980 te hebben geperfectioneerd. Een groep tieners helpt mee met het opzetten van een zomerkamp. Een aantal jaren terug zijn er twee tieners vermoord zonder dat de moordenaar ooit is gepakt. Hij lijkt nog steeds rond te waren in een regenjas en begint een voor een de jongeren op gruwelijke wijze te vermoorden. De ontmaskering van de moordenaar blijkt een grote verrassing. In talloze vervolgfilms kreeg de meedogenloze moordenaar Jason een prominentere rol en werd zijn ijshockeymasker, bij voorkeur in combinatie met een kapmes, wereldberoemd.

2. Michael Myers

Michael Myers

Halloween (1978) werd met een piepklein budget gemaakt dat het dik terugverdiende. John Carpenter regisseerde niet alleen de film maar maakte ook de legendarische soundtrack die voor zoveel sfeer zorgt. Een psychiater bezoekt een oud-patiënt van hem met de naam Michael Myers. Volgens hem is het de perfecte moordmachine. Vanzelfsprekend ontsnapt hij op een stormachtige avond om terug te keren naar het dorp waar hij als kind op Halloween zijn eerste moord pleegde. De tieners waaronder de jonge Jamie Lee Curtis weten niet dat de zwijgende man met een masker ze bespiedt en wil vermoorden. Halloween is zeer invloedrijk geweest en veel aspecten zijn uitgegroeid tot clichés van het horrorgenre. De zwijgzame Michael Myers is bijvoorbeeld niet dood te krijgen en keert in een groot aantal vervolgfilms terug.

1. Freddy Krueger

Freddy Krueger

A Nightmare on Elm Street (1984) werkt de formule van Halloween verder uit door er een bovennatuurlijke draai aan te geven. Tieners hebben last van eenzelfde droom waarin een man met verbrand gezicht ze achtervolgt. Al snel wordt een van hen in zowel droom als in het echt vermoord door deze Freddy Krueger. Deze kindermoordenaar kwam ooit vanwege een vormfout op vrije voeten waarna hij door de ouders werd vermoord. Met zijn hoed, gestreepte trui en handschoen met messen werd Freddy een cultfiguur die in menig vervolgfilm met oneliners strooit terwijl hij nieuwe slachtoffers maakt. In 2003 zou Freddy Krueger samen met Jason in een film uitmaken wie de kwaadaardigste horroricoon is.