Zal 2016 weer een goed jaar opleveren voor het filmgenre dat maar uit de dood blijft herrijzen? Horror is populair en kan dit jaar weer vele kanten op. Natuurlijk staan ons weer een aantal vervolgfilms rond legendarische moordenaars te wachten naast mogelijke verrassingen die horror opnieuw vernieuwen. Wat zijn de tien films die ons in 2016 de stuipen op het lijf gaan jagen?

Bekijk ook zeker ons top 10 lijstjes van horrorfilms 2019 om naar uit te kijken

10. Conjuring 2: The Enfield Poltergeist

Conjuring 2 The Enfield Poltergeist

The Conjuring (2013) was een succesvolle variant op het spookhuisverhaal. Er volgde met Annabelle al snel een prequel en dit jaar komt een langverwacht vervolg uit. Aangezien de eerste film over de ervaringen van twee onderzoekers in paranormale activiteiten ging, kan een vervolg mooi over een nieuwe zaak handelen. Dit keer is een waargebeurd verhaal over een klopgeest in Engeland gesitueerd.

9. The Boy

De laatste jaren heeft de levende pop flink wat aandacht gekregen in horrorfilms. Geen wonder, want weinig dingen zijn zo eng als een pop met grote ogen die tot leven komt. Bovendien heeft de pop altijd kwade bedoelingen. Een vrouw (Lauren Cohan, bekend van The Walking Dead) wordt gevraagd om op een jongen te passen. Tot haar verbazing blijkt hij een porseleinen pop te zijn. De ouders doen alsof de pop echt leeft en geven de oppasser een aantal instructies. Kan zij zich daar aan houden?

8. 31

31-rob-zombie

Rob Zombie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een eigenzinnige horrorregisseur. Liefhebbers zijn bijvoorbeeld dol op House of 1000 Corpses and The Devil’s Rejects. Na een iets mindere periode lijkt 31 een terugkeer naar de ruige stijl die Zombie op de kaart zette. Vijf mensen worden de dag voor Halloween ontvoerd. Ze worden wakker in een ruimte die Murder World heet. Ze worden gedwongen om de volgende twaalf uur het spel 31 te spelen. Het doel is simpel: overleef de aanvallen van een groep moordlustige clowns.

7. Leatherface

Leatherface

Texas Chainsaw Massacre (1974) is een van de grootste klassiekers uit het horrorgenre. Leatherface, de mompelende moordenaar met een masker van mensenhuid en een voorliefde voor kettingzagen, zou als voorbeeld dienen van honderden horrorpersonages. De vervolgfilms en remake konden helaas nooit tippen aan het origineel. Met Leatherface probeert men een andere insteek namelijk die van de prequel. Wie was Leatherface voordat hij een gestoorde moordenaar werd? Als tiener ontsnapt hij uit een inrichting. Met een aantal jonge patiënten en een ontvoerde verpleegster slaat hij op de vlucht. Daarbij worden ze op de hielen gezeten door een zeer gedreven agent.

6. Halloween Returns

halloween returns

Halloween (1978) is als een van de eerste slashers een zeer invloedrijke horrorfilm. Er volgden een aantal vervolgfilms die nooit het niveau van het origineel wisten te bereiken. Onder liefhebbers is dan ook een discussie gaande welke films echt het predicaat Halloween verdienen. Halloween Returns speelt zich af rond de tijd van deel twee. De psychotische moordenaar Michael Mayers is ter dood veroordeeld. Maar geen celdeur houdt deze maniak tegen en al snel sluipt hij rond op zoek naar nieuwe slachtoffers. Ongetwijfeld onder begeleiding van sfeervolle muziek.

5. Visions

Visions

De zwangere vrouw in gevaar is sinds Rosemary’s Baby een terugkerend thema in horrorfilms. In Visions verliest een vrouw haar baby in een auto-ongeluk. Samen met haar echtgenoot besluit ze om op het platteland te gaan wonen. Wanneer ze toch weer zwanger wordt, krijg Julia last van visioenen. Medicamenten laten de visioenen verdwijnen en ze raakt bevriend met een andere zwangere vrouw. Toch raakt Julia haar onrustige gevoelens moeilijk kwijt en wanneer ze stopt met de medicijnen keren de visioenen krachtiger dan ooit terug.

4. The Forest

Japan begint steeds meer Westerse horrorfilms te inspireren. Zo is The Forest een Amerikaanse film die zich in Japan afspeelt en een van de vele mysterieuze verhalen van het land als leidraad gebruikt. Het bos uit de titel is Aokigahara dat aan de Fuji-berg ligt. In dit beruchte bos plegen veel Japanners zelfmoord. Sara krijgt een telefoontje van de Japanse politie dat haar zuster vermist is geraakt op weg naar Aokigahara. Samen met een journalist en een boswachter trekt ze het bos in. Leven er geesten in de bomen of is het gevaar toch van menselijke aard?

3. The Neon Demon

The Neon Demon

Nicolas Refn (Valhalla Rising, Drive) gebruikt graag bruut geweld in zijn films. Zijn nieuwste film The Neon Demon zou wel eens de horrorfilm met het hoogste budget van 2016 kunnen zijn. Elle Fanning speelt de hoofdrol naast Keanu Reeves en Christina Hendricks. Een jonge vrouw die ambieert om model te worden, verhuist naar Los Angeles. Al snel wordt ze omringd door vrouwen die er alles voor over hebben om haar schoonheid te krijgen. Ongetwijfeld speelt bloed hierbij een belangrijke rol.

2. A Man in the Dark

Sam Raimi is een horrorlegende. De Evil Dead trilogie hoort iedere liefhebber van het genre gezien te hebben. Na een tijd uit het genre te zijn gestapt is Raimi al weer een paar jaar actief in horror, onder andere met de veelgeprezen televisieserie Ash vs. Evil Dead. In A Man in the Dark werkt Raimi weer samen met Fede Alvarez die de remake van Evil Dead regisseerde. Drie tieners besluiten om een blinde kluizenaar te beroven. Een eenvoudig plan maar al snel gaat het mis en lijken ze in handen te zijn gevallen van een gewelddadige psychopaat.

1. The Witch

De beste horrorfilms van de laatste jaren ziet men meestal niet aankomen. Een onbekende regisseur kan vaak ongedwongen de regels van het genre herschrijven. Op een aantal griezelfestivals heeft The Witch al naam gemaakt als een van de engste films van de afgelopen tijd. Een familie in de 17de eeuw wordt geteisterd door zwarte magie die huist in de bossen naast hun boerderij. De oogsten mislukken en hun baby verdwijnt. Langzaam beginnen ze elkaar te wantrouwen en wordt de dochter beschuldigd van hekserij. The Witch is prachtig gefilmd en weet de spanning dankzij originele muziek flink op te bouwen.