Het horrorgenre zit helemaal in de lift. 2018 was een boerenjaar met instant-klassiekers als A Quiet Place, Hereditary en Suspiria. Het angstzweet is nog maar juist opgedroogd, of er sluipen alweer een hoop huiveringwekkende uitschieters de bioscoopzaal binnen. De beste 10 vind je hieronder. Durf je nog verder te lezen?

10. The Curse of Llorona

Een smakelijk broodjeaapverhaal slaat een horrorfanaat nooit af. In Mexico kennen ze ook genoeg gruwelijke voorbeelden. Een van de bekendste is de legende van La Llorona. Deze vrouw verdronk haar eigen kinderen en dook vervolgens zelf de rivier in. Als je haar geest hoort huilen, kan je het schudden. Deze lugubere vertelling gaf Michael Chaves inspiratie voor The Curse of Llarona. In deze bloedstollende film ontdekt maatschappelijke werkster Anna (Linda Cardellini) dat legendes soms op waarheid berusten. Vanaf 19 april in de bioscoop.

9. Child’s Play

Ondanks zijn kleine gestalte moet Chucky niet onderdoen voor collega-slashers als Freddy, Jason en Michael. Child’s Play kreeg maar liefst zes vervolgen met de originele cast. Maar ook dit roodharige horroricoon valt in de reboot-molen. Chucky-fans spreken van heiligschennis. Een Chucky-film zonder stemacteur Brad Dourif en bedenker Don Mancini, hoe haalt Hollywood het in zijn bolle hoofd? Gelukkig komt de moorddadige speelgoedpop ook in 2019 tot leven met ouderwetse animatronic-technieken. Aubrey Plaza speelt de moeder die haar zoontje nietsvermoedend een sadistische speelvriendje in huis haalt. Vanaf 20 juni in de bios.

8. 3 From Hell

3 From Hell

Rock Zombie verkoopt al eens graag de Paradiso uit, maar je vindt de shockrocker ook geregeld achter de camera. Met 3 From Hell voert meneer Zombie andermaal de sadistische Firefly-familie op. De psychopaten folterden er al lekker op los in House of a 1000 Corpses en zaaiden een spoor van dood en vernieling in The Devil’s Rejects. De ruige regisseur nodigt je dit jaar uit voor een even gore als gewelddadige reünie met je favoriete psychopaten Baby (Sheri Moon), Otis (Bill Mosely) en Captain Spaulding (Sid Haig) in het brute 3 From Hell.

7. Grudge

Grudge

Begin jaren 2000 overspoelden remakes van Japanse horrorfilms de filmzalen. Denk maar aan The Ring en The Grudge. Die laatste krijgt nu een reboot. Nicolas Pesce maakte met The Eyes of My Mother een van de gruwelijkste griezeldebuutfilms ooit. Hij is dan ook de geknipte man om Ju-On nogmaals in een Amerikaanse jekker te steken. Een Amerikaanse zuster (Andrea Riseborough) stuit op verschillende bovennatuurlijke sterfgevallen in Tokio. Als Pesce een beetje trouw blijft aan het origineel, pak je beter een extra onderbroek mee naar de bios. Deze horrorfilm is vanaf 11 juli 2019 te zien in de bioscoop.

6. Us

Met het Oscar-winnende Get Out scoorde Jordan Peele twee jaar geleden een waanzinnige hit. Overtreft hij zijn sensationeel debuut? De verwachtingen liggen torenhoog. Opnieuw speelt de filmmaker op vernuftige wijze met de vooroordelen van zijn kijkpubliek. Een Amerikaans gezin (Black Panther-acteurs Lupita Nyong’o en Winston Duke) krijgt het tijdens een ontspannend uitje aan de stok met sinistere stalkers. Klinkt maar doorsnee, zeg je? Het verhaal krijgt een huiveringwekkende wending als blijkt dat hun stalkers wel opvallend vertrouwd overkomen. 21 maart in de bioscopen.

5. The Turning

Tussen al het hedendaags griezelgeweld vormt The Turning een welkome afwisseling. In 1898 pende de bekroonde schrijver Henry James met The Turning of the Screw een bloedstollend spookverhaal dat snel uitgroeide tot een klassieker in het genre. De Italiaanse regisseuse Floria Sigismondi geeft een moderne toets aan de spannende novelle over een jonge gouvernante die de wezen Miles en Flora onder haar hoede neemt in een oud spookhuis. Na Tully slaat Mackenzie Davis nogmaals aan het babysitten, zij het in een minder aangename setting. In de belaagde weesjes herken je Stranger Things-ster Finn Wolfhard en Brooklynn Prince, het brutaaltje uit The Florida Project. Vanaf 19 april te zien.

4. New Mutants

Een superheldenhorrorfilm met jonge tieners, die bovendien ook nog een spin-off van de lucratieve X-Men-franchise is? Op papier leek het project van The Fault in Our Stars-regisseur Josh Boone een gegarandeerd kassucces. Aan jonge getalenteerde acteurs was er met Anna Taylor-Joy, Maisie Williams en Charlie Heaton ook al geen gebrek. Toch annuleerde filmstudio 20th Century Fox de release van The New Mutants al meerdere keren. Vingers kruisen dat je deze duistere adolescenten 1 augustus eindelijk ontmoet op het witte doek.

3. Zombieland 2

Zombieland 2

Tien jaar na het vermakelijke Zombieland klopt Ruben Fleischer opnieuw aan met de sequel. Met Venom had de regisseur afgelopen zomer een flinke hit beet. Laat hij opnieuw de kassa’s rinkelen met dit nieuwe griezelavontuur van Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone en Abigail Breslin? Het viertal hakt en schiet zich opnieuw een weg door hordes uitgehongerde zombies en krijgt daarbij extra hulp van frisse nieuwkomster Zoey Deutch. Bill Murray maakte een hilarische cameo in de eerste film. Volgens de laatste geruchten duikt Dan Aykroyd, die andere Ghostbusters-baas, deze keer op. We weten het 7 november.

2. Pet Sematary

The King of Horror slaat weer toe. Stephen King levert dit jaar het bronnenmateriaal voor twee nieuwe filmadaptaties. Vriend en vijand roemt Pet Sematary als een van de beste verhalen van de legendarische Amerikaanse schrijver. Waarom je maar beter ver weg blijft van een oud indianenkerkhof en dode katten? Dat ontdek je in april sneller dan je lief is.

1. It: Chapter 2

It Chapter 2

Het onbetwiste horrorevent van 2019 heet It: Chapter 2. 27 jaar na hun confrontatie met Pennywise hebben de leden van de Loser’s Club de gruwel van Derry achter zich gelaten. De akelige clown vervelde tot een vage herinnering. Maar Pennywise is niet dood. Hij slaapt slechts. En dat tukje heeft lang genoeg geduurd. Voor dit tweede deel verzamelde regisseur Andy Muschietti een geweldige cast. Gevierde sterren als Jessica Chastain en James McAvoy pronken trots op de aftiteling. Vanaf 5 september 2019 draait deze horrorfilm waar we het meest naar uitkijken in de bioscopen.