Basketbal is bij uitstek een teamsport, maar soms zijn het niet de teams, maar de duo’s die blijven hangen in het collectieve geheugen. Twee spelers die elkaar feilloos aanvoelen. De een zet op, de ander maakt af. Soms met flair, soms met pure kracht, maar altijd met een klik die de geschiedenisboeken haalt.
10. Julius Erving & Moses Malone

Begin jaren tachtig was Julius “Dr. J” Erving het gezicht van de Philadelphia 76ers. Een atletisch fenomeen, maar kampioen werd hij pas toen Moses Malone zich bij hem voegde.
Malone was een bikkel: sterk, onvermoeibaar en altijd goed voor rebounds en punten. In 1983 was het raak. De Sixers walsten door de play-offs, Malone werd MVP, Erving bleef de publiekslieveling, en Philadelphia kreeg de titel waar het jaren op wachtte. Hun slogan? “Fo’, Fo’, Fo’” – drie rondes, drie keer met 4-0 winnen.
9. Karl Malone & John Stockton
Ze wonnen nooit de titel, maar qua samenwerking kon niemand tippen aan het tweetal van de Utah Jazz. Stockton was de man van de slimme pass, Malone de man die ‘m afrondde. Jaar in jaar uit bleven ze presteren.
Stockton staat nog altijd bovenaan in het all-time assistklassement, en Malone is een van de beste scorers ooit. Samen brachten ze de Jazz twee keer tot de NBA Finals. Geen franje, geen drama – alleen een ijzersterke klik.
8. Stephen Curry & Klay Thompson

Ze veranderden het spel. Letterlijk. Stephen Curry en Klay Thompson, beter bekend als de “Splash Brothers”, brachten de driepunter naar het voorplan. Waar andere teams mikten op kracht onder het bord, vuurden zij van ver. Met succes. In 2016 noteerden de Warriors een record van 73 overwinningen in het reguliere seizoen, en inmiddels staan er vier titels op hun gezamenlijke palmares.
Thompson scoorde ooit 37 punten in één kwart. Curry verbrak alle driepuntsrecords. Samen maakten ze afstandsschoten tot een wapen.
7. Tim Duncan & David Robinson
Toen San Antonio in 1997 Tim Duncan binnenhaalde, stond David Robinson daar nog als ervaren leider. De een was de rustige kracht, de ander de opkomende superster. In 1999 resulteerde het in het eerste kampioenschap voor de Spurs.
Duncan, met zijn efficiënte en beheerste spel, werd het boegbeeld van de club. Robinson, fysiek imposant maar bescheiden, begeleidde zijn jonge ploeggenoot. Samen belichaamden ze de ‘Spurs way’: geen gedoe, gewoon winnen.
6. LeBron James & Dwyane Wade

In 2010 ging het dak eraf in de NBA. LeBron James verruilde Cleveland voor Miami en vormde daar met Dwyane Wade een sterrenduo. Wade had al een titel op zak, maar gaf de regie uit handen aan LeBron, die op zijn beurt de verantwoordelijkheid nam.
Vier seizoenen lang regeerden ze het Oosten. Ze stonden vier keer op rij in de Finals, waarvan ze er twee wonnen. Hun samenwerking – vol fast breaks, blocks en highlights – was basketbal in zijn meest spectaculaire vorm.
5. Larry Bird & Kevin McHale

De jaren tachtig in Boston waren het domein van Larry Bird en Kevin McHale. Bird was de slimme spelmaker met dodelijke precisie, McHale de stille kracht onder het bord. Ze vulden elkaar naadloos aan: waar de een de aanval opzette, werkte de ander het af.
Drie titels haalden ze samen binnen en ze gaven Boston de uitstraling van weleer. Hun samenwerking was niet flamboyant, maar wél effectief – en voor de tegenstander vaak frustrerend.
4. Shaquille O’Neal & Kobe Bryant

Ze domineerden én botsten. Shaquille O’Neal en Kobe Bryant waren begin deze eeuw het gezicht van de Los Angeles Lakers – en van een dynastie die drie titels op rij pakte.
Shaq, massief en onstuitbaar in de “paint”. Kobe, jong, gedreven en technisch superieur. Op het veld onverslaanbaar, buiten de lijnen geregeld in conflict. Uiteindelijk gingen ze uit elkaar, maar op hun piek was er niemand die ze kon stoppen.
3. Magic Johnson & Kareem Abdul-Jabbar
Showtime. Dat was de bijnaam van de Lakers in de jaren ’80, en dat kwam grotendeels door dit duo.
Magic Johnson was de flamboyante spelverdeler die passes gaf die niemand zag aankomen. Kareem Abdul-Jabbar was de meester van de skyhook – de onnavolgbare worp die hij keer op keer raak schoot.
Samen stonden ze garant voor vijf kampioenschappen en lieten ze zien hoe leuk basketbal kan zijn. Spektakel én stabiliteit in één tandem.
2. Michael Jordan & Scottie Pippen

Jordan was de beste. Maar zonder Pippen was hij dat misschien niet geworden. De twee maakten van de Chicago Bulls het bekendste basketbalmerk ter wereld.
Jordan scoorde, Pippen verdedigde, dirigeerde en vulde de gaten. Zes titels haalden ze binnen, en geen duo won er ooit meer samen. Hun stijl was meedogenloos, georganiseerd, en altijd met maar één doel: winnen.
1. Bill Russell & Bob Cousy
Voordat de NBA het spektakel werd dat het nu is, waren er Russell en Cousy. Zeven keer werden ze samen kampioen met de Celtics.
Russell was de verdedigende rots, Cousy de creatieve spelmaker. In een tijd zonder social media en highlightvideo’s bouwden zij aan een erfenis die nog altijd voortleeft. Ze toonden wat je kunt bereiken met discipline, samenwerking en klasse – en legden de basis voor decennia Celtics-succes.