Van Ierse pub tot pittoreske wijnbar en van pleisterplaats voor jazzmuzikanten tot het begin van een revolutie: de kroeg is niet alleen een plek waar je iets drinkt, maar ook nieuwe vrienden ontmoet, verliefd wordt, plannen smeedt en veel meemaakt. Sommige bestaan al eeuwenlang en zijn het bezoeken meer dan waard. We sommen 10 iconische kroegen voor je op.

10. Dante, New York

In Greenwich Village, de wijk die je kent van de al even iconische sitcom Friends, vind je Dante. In 2019 werd deze bar verkozen tot beste ter wereld. De kroeg stamt uit 1915 en werd gesticht door Italiaanse immigranten. Wereldberoemde sterren doen hier regelmatig een drankje. De overname in 2015 heeft met respect voor het verleden plaatsgevonden: nog steeds zijn de Italiaanse invloeden terug te vinden in het interieur en op de menukaart.

9. Sean’s Bar, Athlone (Ierland)

seans bar

clayton harrison / Shutterstock.com

Wist je dat pub een afkorting is van ‘public house’? Dat verklaart de joviale sfeer! In Sean’s Bar in Athlone, zo’n 100 kilometer ten westen van Dublin, is dat niet anders. Dit etablissement zag het levenslicht in het jaar 900 (de tiende eeuw dus) en is daarmee officieel de oudste van het land en misschien wel ter wereld. Wie van uitbundige live muziek en een pint Guinness houdt, moet hier zeker eens binnenstappen.

8. Green Dragon Tavern, Boston

green dragon tarvern

jenlo8 / Shutterstock.com

Je zou denken dat de bekendste kroeg in Boston de Bull and Finch Pub is, van die andere sitcom Cheers. Maar die kroeg bestaat niet zoals je hem kent. De eer komt de Green Dragon Tavern toe, volgens velen het hoofdkwartier van de Amerikaanse Revolutie. De bekende Boston Tea Party zou hier in 1773 bij elkaar komen en de onafhankelijkheid inluiden. Goed mogelijk, want de historie van deze horecagelegenheid voert terug tot 1654.

7. El Floridita, Havana

El Floridita

Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Over geschiedenis schrijven gesproken, Ernest Hemingway zat op deze stek in Cuba vaak te mijmeren aan de bar van El Floridita in hoofdstad Havana. Je vindt er in het hele pand nog steeds memorabilia van hem, alsmede een bronzen standbeeld: zittend aan de toog. El Floridita is tevens bekend omdat het de frozen daiquiri cocktails uitvond!

6. Bar Hemingway, Parijs

Meer inspiratie van deze iconische schrijver vind je dichter bij huis, maar neem wel je portemonnee mee: Hemingway in The Ritz in Parijs serveert peperdure dranken. Vaak genoemd, niet zo vaak besteld, wordt ’s werelds duurste mix, de Ritz Sidecar. Afrekenen? Dat is dan 1500 euro. K-tsjing! Ook andere dranken zijn prijzig, maar je zit er wel vorstelijk bij in het luxe interieur.

5. Long Bar, Singapore

long bar

SvetlanaSF / Shutterstock.com

Een andere beroemde cocktail is de Singapore Sling. Deze werd in de gelijknamige stad in 1915 voor het eerst gemaakt in de Long Bar in het Raffles’ Hotel, door ene Ngiam Tong Boon. In die tijd mochten vrouwen geen alcohol drinken, dus maakte hij iets dat op een fruitsapje leek. Nog steeds wordt deze drank er op exact dezelfde wijze bereid. Het interieur is stijlvol en doet de naam eer aan met een oneindig lange bar.

4. Green Mill Cocktail Lounge, Chicago

Green Mill Cocktail Lounge

Kristopher Kettner / Shutterstock.com

Opper-gangster Al Capone was stamgast in de Green Mill Cocktail Lounge in Chicago, dat nu vooral een trekpleister is voor jazzliefhebbers. De onvolprezen Billie Holiday trad hier op, en ook Louis Armstrong liet zijn karakteristieke stemgeluid door dit kleine maar sfeervolle etablissement schallen. Nog steeds is er vrijwel elke dag live muziek.

3. Harry’s Bar, Venetië

harry's bar

Dietmar Rauscher / Shutterstock.com

In Venetië is al veel te zien en te doen, maar mocht je even bij willen komen van alle ooh’s en aah’s, duik dan het monumentale Harry’s Bar in. Ook hier passeerden de nodige beroemdheden de revue. Van Bellini tot Hitchcock en de deels in Italië woonachtige George Clooney. Leuk weetje: het voorgerechtje carpaccio, vernoemd naar de destijds in deze bar exposerende schilder Vittore Carpaccio, werd hier voor het eerst bereid.

2. The American Bar, The Savoy, London, England

savoy

William Barton / Shutterstock.com

De oudste cocktailbar in Londen vind je in het luxe Savoy Hotel. Verwar deze plek trouwens niet met de bar met dezelfde naam die in een ander hotel is gevestigd. In de rijke geschiedenis vallen namen van gasten als Neil Armstrong en Marilyn Monroe en op de menukaart (het Songbook) vind je cocktails die naar beroemde liedjes vernoemd zijn.

1. Al Brindisi, Ferrara (Italië)

Al Brindisi

De oudste wijnbar ter wereld staat in Ferrara, in de noordelijke regio Emilia-Romagna. De zaak werd begonnen in 1435 en verwelkomde diverse historische figuren die belangrijk zijn voor Italië: beeldhouwer Cellini, schilder Titian en astronoom Copernicus. In deze Enoteca proef je vanzelfsprekend de beste wijnen, en maak je geen zorgen over de keuken: deze is net als vrijwel overal in dit mooie land uitmuntend.