Moderne architectuur is een bouwvorm die ontstond in de twintigste eeuw en tot de Tweede Wereldoorlog de norm was. Toch zijn er een aantal gebouwen die ook na die tijd in de moderne stijl gebouwd werden. Wil je weten wat de meest beroemde en iconische gebouwen in de moderne stijl zijn? Je leest het in deze top 10.

10. Neue National Galerie

Neue National Galerie

Harald Kliems/wikipedia/CC BY-SA 2.0 de

Berlijn is een echte kunststad, dus een modern museum kon niet ontbreken. Dit gebouw werd in de jaren zestig ontworpen door Mies Van der Rohe. De vele ramen aan de buitenkant geven het een moderne uitstraling. Een ander bijzonder element is dat de galerie omringd wordt door een landschap met sculpturen. Ook deze omgeving werd door Mies Van der Rohe ontworpen, zodat de galerie moeiteloos op zou gaan in zijn omgeving. In het museum vind je voornamelijk kunst die uit het begin van de twintigste eeuw stamt, wat perfect past bij de moderne architectuur.

9. Cité Radieuse

Cité Radieuse

Jean-Pierre Dalbéra/flickr

Dit grote appartementengebouw in Marseille was een inspiratiebron voor veel moderne appartementen door heel Europa. De kleuren aan de buitenkant zijn gebaseerd op de Bauhaus-stijl. Daarom zie je dat betonverf met voornamelijk geel, rood en blauw veelvuldig op de gevel is gebruikt. Het gebouw is verder volledig uit cement gegoten en bestaat uit 337 appartementen. Er is een gezamenlijke speeltuin en een zwembad aanwezig. In 2016 kreeg Cité Radieuse een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

8. Villa Dirickz

Villa Dirickz

Tijl Vereenooghe/wikipedia

Wanneer je deze villa in het Belgische landschap ziet staan, weet je meteen dat je met bijzondere architectuur te maken hebt. Villa Dirickz kenmerkt zich door de verschillende geometrische patronen die in het bouwwerk verwerkt zijn, van blokken tot spiralen. Het huis is maar liefst 10 miljoen dollar waard en heeft een eigen bioscoop. De architect van het huis is Marcel Leborgne, een Belgische voorloper op het gebied van modernisme. Hij bouwde het huis voor meneer Dirickz. Deze rijke zakenman had een voorliefde voor de kunst en wilde daarom een huis dat op zijn interesses aansloot. Helaas raakte de villa uiteindelijk in verval, maar het werd in 2007 gekocht door een kunstenaar die het beroemde pand weer met veel liefde en muurverf opknapte. Een aantal jaar later heeft hij het moderne huis overigens weer verkocht.

7. Isokon Building

Isokon Building

gillfoto/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Ook in Londen zijn gebouwen te vinden die aansluiten op de moderne stijl. Het Isokon Building is daar een goed voorbeeld van. In het gebouw zijn maar liefst 32 appartementen te vinden die vandaag de dag nog steeds bewoond worden. In eerste instantie hadden de bewoners kleine appartementen en een gezamenlijke keuken die ze vrij konden gebruiken. Inmiddels is het gebouw gerenoveerd met ruimere appartementen. Er is nog wel een gezamenlijke gang waar over de geschiedenis van het moderne gebouw verteld wordt.

6. Villa Savoye

Villa Savoye

Valueyou/wikipedia/CC BY-SA 3.0

Dit huis bevindt zich in een dorp aan de rand van Parijs en werd gebouwd voor de familie Savoye. Het heeft een open huisplan, horizontale ramen, een dakterras en wordt ondersteund door stalen kolommen. Helaas was ook dit huis niet zonder problemen. De familie ontdekte al snel problemen met de constructie en kon daardoor niet lang in het huis wonen. Inmiddels is ook Villa Savoye omgetoverd tot museum, waardoor je dit staaltje moderne architectuur nog steeds kunt bewonderen.

5. David S. Ingalls Skating Rink

David S. Ingalls Skating Rink

f11photo / Shutterstock.com

Dit gebouw in de Amerikaanse stad New Haven is in gebruik als hockeyarena. Een van de meest opvallende elementen is het golvende dak. Locals noemen het gebouw ook wel de Yale Whale. Dat heeft alles te maken met de ontwerper van het gebouw, Eero Saarinen. Deze architect studeerde af aan de universiteit Yale, die in New Haven te vinden is. Daarom wordt zijn beroemde moderne gebouw liefkozend vernoemd naar zijn oude universiteit.

4. Guggenheim Museum

guggenheim museum

f11photo / Shutterstock.com

Het Guggenheim Museum in New York is een beroemd modern gebouw dat pas in de jaren vijftig gebouwd werd. Net als bij veel andere moderne gebouwen speelt geometrie een belangrijke rol. Het museum heeft een spiraalvorm, waardoor je eindeloos langs de kunstwerken lijkt te dwalen. Het is tegelijkertijd een verwijzing naar natuurlijke vormen. De architect, Frank Lloyd Wright, wilde namelijk gebouwen ontwerpen die moeiteloos op zouden gaan in hun omgeving. De vraag is of dat gelukt is met het opvallende Guggenheim Museum.

3. Barcelona-paviljoen

Barcelona-paviljoen

Lemon Tree Images / Shutterstock.com

Dit gebouw wordt ook wel het Duitse paviljoen genoemd. Het is namelijk een Duits bouwwerk dat voor een expositie in Barcelona gebouwd werd. De stijl van het gebouw is gebaseerd op de Duitse Bauhaus-beweging. Dat is deels te zien aan de grote doorzichtige muren en het grote platte dak van het moderne gebouw. Het Barcelona-paviljoen is wel erg luxe. Zo verwerkte de architect rode onyx, marmer en travertijn in het gebouw. In het gebouw is ook een beroemde stoel te vinden, namelijk de Barcelona-stoel die nog altijd geliefd is bij designers en interieurliefhebbers.

2. Glass house

glass house

Ritu Manoj Jethani / Shutterstock.com

Je hoeft niet te twijfelen over het materiaal waarmee dit huis voornamelijk is gemaakt. Architect Philip Johnson bouwde dit huis voor zichzelf, waarbij hij een minimalistische stijl aanhield. Hij speelde met glas en baseerde het huis op geometrische patronen. De unieke architectuur zorgde er meteen voor dat het glazen huis een blikvanger werd en een beroemd voorbeeld van moderne architectuur.

1. Fallingwater house

Fallingwater house

Jim Packett / Shutterstock.com

Dit huis heeft zijn naam te danken aan de waterval waarop het pand is gebouwd. Het ontwerp is een combinatie van Japanse en moderne architectuur. Het gaat moeiteloos op in het natuurlijke landschap en werd gebouwd als vakantiehuis voor de rijke familie Kaufmann in de Verenigde Staten. Helaas was de kwaliteit van het gebouw niet zo goed, want het dak lekte al snel en de constructie werd na verloop van tijd erg wankel. Gelukkig is het inmiddels helemaal gerestaureerd en sinds 2002 te bezoeken als museum.