Nummers op het shirt of het voertuig van sporters zijn bedacht om de speler eenvoudig en snel te identificeren. Op een gegeven moment zijn sommige nummers echter onlosmakelijk verbonden geraakt met de superster. In de Verenigde Staten is al snel de traditie ontstaan dat het nummer van echte legendes wordt teruggetrokken en daarna door niemand meer zal worden gedragen. Wat zijn de tien iconische (rug)nummers van de sportwereld?

10. Valentino Rossi, 46

Valentino Rossi

Valentino Rossi is een van de succesvolste motorcoureurs aller tijden. Hij won pas als tweede rijder in de geschiedenis de wereldtitel in drie klassen (125 cc – 250 cc – 500 cc). Ook won hij de eerste wereldtitel in de nieuwe MotoGP klasse. Rossi rijdt altijd met het nummer 46 op zijn motor. Traditioneel rijdt de wereldkampioen in het daaropvolgend seizoen met nummer 1 maar Rossi houdt altijd 46 aan. Dit uit respect voor zijn vader Graziano Rossi die zelf ook professioneel motorcoureur was en met hetzelfde nummer reed.

9. Manchester United diverse spelers, 7

In de Europese sporten is het terugtrekken van rugnummers een recente ontwikkeling waar veel clubs niet aan meedoen. Neem bijvoorbeeld een voetbalclub als Manchester United waar menig roemruchte voetballer voor speelde. Het rugnummer 7 is door een reeks legendarische Red Devils gedragen. George Best, Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo kunnen allemaal aanspraak maken op de titel beste speler van Manchester United ooit. Een zware last op Ángel Di Maria die dit seizoen nummer 7 draagt.

8. Dale Earnhardt, 3

Dale Earnhardt
foto: James Phelps – Flickr

Dale Earnhardt Sr. was een uiterst succesvolle autocoureur die berucht werd vanwege zijn agressieve rijstijl. Dit zou hem de bijnaam The Intimidator opleveren. Earnhardt won zeven keer de NASCAR Sprint Cup Series. Zijn naam is verbonden met de Daytona 500 race die hij maar een keer in zijn carrière won en vaak na spannende races op het nippertje verloor. Op 18 februari 2001 zou hij hier op 49-jarige leeftijd ook zijn leven verliezen. Earnhardt reed gedurende zijn carrière het langst met nummer 3, bij voorkeur in het wit op een zwarte auto. Officieus wordt de 3 niet meer gebruikt bij NASCAR races.

7. Earvin “Magic” Johnson, 32

Magic Johnson was een charismatische basketbalspeler die zijn hele professionele carrière point guard speelde bij de Los Angeles Lakers. Hij werd vijf keer kampioen met de Lakers en drie keer uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de NBA. Magic was een meester van de no-look pass waarbij hij een kant op keek en feilloos de bal naar de andere kant gooide waar een teamgenoot vrij liep. Zijn verhitte duels met Larry Bird van de Boston Celtics behoren tot de hoogtepunten van de basketbalgeschiedenis. In 1992 werd zijn nummer 32 teruggetrokken.

6. Michael Jordan, 23

Michael Jordan
foto: Steve Lipofsky at basketballphoto.com

Michael Jordan wordt over het algemeen beschouwd als de beste basketbalspeler aller tijden. Hij speelde bijna zijn hele carrière bij de Chicago Bulls waarmee hij zes keer de NBA-finals won. Bovendien ontving hij vijf keer de prijs voor meest waardevolle speler van de NBA. Al vroeg in zijn loopbaan zou Jordan uitgroeien tot het boegbeeld van Nike, waarbij met name zijn reeks schoenen een begrip werden. Jordan was een atleet die alle facetten van basketbal beheerste maar vooral beroemd werd vanwege zijn ongelofelijke sprongkracht. Niet alleen is zijn nummer 23 door de Chicago Bulls teruggetrokken, Miami Heat deed in 2003 hetzelfde ook al had Jordan nooit voor de club gespeeld.

5. Wayne Gretzky, 99

Wayne Gretzky

Wayne Gretzky is zonder twijfel de beste ijshockeyspeler aller tijden. Hij speelde twintig seizoenen als professional waarbij hij als enige speler ooit meer dan 200 punten per seizoen scoorde. Bij zijn eerste club de Edmonton Oilers groeide hij uit tot een sensatie dankzij zijn techniek en ongekende spelinzicht. Met de Oilers won Gretzky vier keer de Stanley Cup. Hij is topscoorder aller tijden van de NHL. Zijn karakteristieke nummer 99 werd niet alleen door de Oilers teruggetrokken maar door alle clubs in de NHL.

4. Babe Ruth, 3

Babe Ruth

De honkbalspeler George Herman Ruth Jr. beter bekend als Babe Ruth groeide uit tot een ware Amerikaanse legende. Ruth begon zijn sportcarrière bij de Boston Red Sox waar hij naam maakte als een geweldige pitcher die ook wel eens een homerun wilde slaan. In 1920 begingen de Red Sox waarschijnlijk de grootste blunder in de sportgeschiedenis door Ruth te verkopen aan hun rivalen, de New York Yankees. Bij de Yankees ontpopte Ruth zich als een veldspeler met een ongeëvenaarde slagkracht. Hij speelde veertien seizoenen bij de Yankees waarmee hij vier keer de World Series won. Zo groot was zijn impact dat Yankee Stadium de bijnaam “The House That Ruth built” kreeg. Ruth was een echte ster en zijn escapades werden breed uitgemeten in de pers. Zijn nummer 3 werd door de Yankees teruggetrokken en zoals alle legendarische spelers kreeg hij een bronzen gedenksteen in Monument Park dat zich achter het buitenveld bevindt.

3. Pelé en Diego Maradona, 10

De nummer 10 in voetbal is vaak een belangrijke speler, de spelverdeler die ergens tussen het middenveld en de aanval opereert. Veel grote spelers hebben het nummer gedragen: Platini, Zidane, Messi. Net als de twee beste voetballers aller tijden, de Braziliaan Pelé en de Argentijn Maradona. Vooral het rugnummer 10 op het shirt van hun nationale teams waarmee ze wereldkampioen werden zijn iconisch. De Argentijnse bond trok in 2001 de 10 terug maar dit werd uiteindelijk niet door FIFA goedgekeurd. Maradona’s oude club Napoli heeft het rugnummer wel teruggetrokken. New York Cosmos deed dit eerder al met de 10 van Pelé.

2. Jackie Robinson, 42

Jackie Robinson

In de beginjaren van honkbal speelden blanke en zwarte Amerikanen de sport nog samen. Sinds 1880 werden zwarte spelers buitenspel gezet en ontstond een sportieve apartheid die bijna zeventig jaar in stand werd gehouden. Op 15 april 1947 besloten de Brooklyn Dodgers om hun nieuwe aankoop te laten spelen: de Afro-Amerikaan Jackie Robinson. Ondanks veel verzet groeide Robinson uit tot een publiekslieveling van de Dodgers. Hij negeerde steevast discriminerende opmerkingen en groeide uit tot een symbool van de strijd voor rassengelijkheid. Inmiddels is Jackie Robinson een alom gerespecteerde legende. Zijn nummer 42 werd in 1997 voor alle teams teruggetrokken. Bovendien kent de Major League een jaarlijkse Jackie Robinson dag: op 15 april dragen alle spelers zijn nummer.

1. Johan Cruijff, 14

Johan Cruijff is zo verbonden met het nummer 14 dat het lijkt alsof hij er altijd mee heeft gevoetbald. Toch speelde Cruijff voor het eerst met 14 op 30 oktober 1970 in de wedstrijd tegen PSV, nadat hij terugkeerde na een liesblessure. Omdat hij de wedstrijd zo goed speelde trok hij uit bijgeloof de volgende wedstrijd weer het shirt aan. Ook op het WK van 1974 speelde Cruijff voor Oranje met het nummer 14 waardoor het internationaal bekendheid kreeg. Na zijn overgang naar Barcelona speelde Cruijff echter weer met nummer 9. Tijdens zijn legendarische terugkeer bij Ajax in 1981 trok hij weer een shirt aan met zijn geluksgetal. In 2007 besloot Ajax dat geen enkele speler meer het nummer 14 zou dragen.