Sommige spelcomputers zijn meer dan een apparaat – het zijn iconen van een tijdperk. Ze introduceerden klassiekers, maakten van de woonkamer een speelhal, en brachten hele generaties (én hun ouders) aan het gamen.
Van de krakende piepjes van Atari tot het futuristische opstartgeluid van de eerste PlayStation: dit zijn tien spelcomputers die je niet meer vergeet.
1. Atari 2600 (1977)
De Atari 2600 wordt vaak gezien als het begin van het gametijdperk in de huiskamer. Titels als Space Invaders en Pitfall! vonden via deze console hun weg naar miljoenen gezinnen.
Met zijn houten frontje en karakteristieke joystick is het apparaat uitgegroeid tot een nostalgisch icoon. Zonder de Atari 2600 was de gamewereld zoals we die nu kennen waarschijnlijk ondenkbaar.
2. Commodore 64 (1982)

Officieel een thuiscomputer, maar voor velen vooral een game-apparaat. De Commodore 64 bood duizenden spellen – van Bubble Bobble tot International Soccer. De piepende geluidjes van de SID-chip staan in het geheugen gegrift van een hele generatie.
3. Nintendo Entertainment System (NES) (1983)

Na de crash van de game-industrie begin jaren ’80 was het de NES die het vertrouwen herstelde. Klassiekers als Super Mario Bros., The Legend of Zelda en Metroid verschenen op de grijze cartridges.
En ja, die cartridges blies je als kind steevast schoon. Met deze console zette Nintendo zichzelf in één klap wereldwijd op de kaart.
4. Sega Mega Drive / Genesis (1989)

Met de slogan “Genesis does what Nintendon’t” ging Sega de concurrentiestrijd vol aan. De Mega Drive (ook bekend onder de naam Genesis) had vlotte graphics, een stoerdere uitstraling en natuurlijk Sonic the Hedgehog. Voor veel kinderen in de jaren ’90 was dit hun eerste kennismaking met een ‘echte’ console.
5. Super Nintendo Entertainment System (SNES) (1990)
De opvolger van de NES bracht kleurrijke, meeslepende spellen als Super Mario World, Donkey Kong Country en Chrono Trigger. Alles oogde verfijnder en klonk beter. De controller lag perfect in de hand, en de muziek uit de games blijft tot op de dag van vandaag in je hoofd hangen.
6. Sony PlayStation (1994)

De eerste PlayStation betekende een grote stap vooruit: spellen op cd’s, 3D-beelden en een strakke vormgeving. Titels als Final Fantasy VII, Gran Turismo en Tomb Raider lieten zien dat games ook volwassen konden zijn. En dat opstartgeluid? Dat roept bij miljoenen mensen nog altijd een gevoel van spanning op.
7. Nintendo Game Boy (1989)

Een klein, grijs kastje dat overal mee naartoe ging. Met Tetris, Pokémon en Zelda: Link’s Awakening werd de Game Boy razend populair. Het scherm was zwart-wit, de batterijduur eindeloos. De Game Boy bewees dat goede gameplay belangrijker is dan technische snufjes.
8. Sony PlayStation 2 (2000)
Met ruim 155 miljoen verkochte exemplaren is dit de bestverkochte spelcomputer ooit. De PS2 bouwde voort op het succes van zijn voorganger met dvd-weergave, een gigantische spelbibliotheek en toppers als GTA: San Andreas, Shadow of the Colossus en Metal Gear Solid 3. Voor velen de console van hun jeugd.
9. Microsoft Xbox (2001)
Microsofts eerste stap in de consolewereld was ambitieus. Met krachtige hardware, een ingebouwde harde schijf en online ondersteuning via Xbox Live zette het bedrijf direct iets nieuws neer. Halo: Combat Evolved werd een mijlpaal. De eerste controller – liefkozend ‘de Duke’ genoemd – was misschien groot, maar deed wat hij moest doen.
10. Nintendo DS (2004)
Twee schermen, een pennetje, en een stortvloed aan creatieve spellen. De Nintendo DS was vernieuwend én verrassend toegankelijk. Met titels als Brain Training, Animal Crossing en Mario Kart DS wist Nintendo opnieuw een breed publiek te bereiken. Misschien een vreemde eend in de bijt, maar wél eentje die indruk maakte.
Van ronkende cartridges tot draadloze netwerken: deze consoles bepaalden hoe, waar en met wie we speelden. Welke spelcomputer roept bij jou nog steeds herinneringen op?