Het is bijna niet te geloven, maar Netflix is pas sinds eind 2013 actief in Nederland. Ondertussen hebben ze meer dan 2.5 miljoen betalende huishoudens, eigenlijk kijkt iedereen dus Netflix. Maar wat weten we eigenlijk over deze internetreus? Wij zetten tien interessante feitjes voor je op een rij.

10. Netflix is opgericht door een boete bij een videotheek

Het verhaal gaat dat Netflix oprichter Reed Hastings zwaar geïrriteerd was toen hij een boete van $40 kreeg bij videotheek Blockbuster voor het te laat inleveren van de dvd Apollo 13. Hij besloot toen om te beginnen met Netflix. Later bleek dit overigens meer een (zeer goed geslaagde) PR stunt dan gebaseerd op de waarheid volgens mede oprichter Marc Randolph.

9. Netflix was op het begin een dvd uitleenservice en is ouder dan Google

We kennen Netflix ondertussen natuurlijk als de online streamingdienst, maar zo zijn ze niet begonnen. In Amerika begon het met uitlenen van dvd’s via de post. Precies als de klassieke videotheken dus, maar dan zonder fysieke winkel. En je mocht de dvd zo lang lenen als je wilde, geen boetes dus! Netflix is opgericht in 1997, dit is een jaar eerder dan Google! De online streaming is tien jaar later begonnen in 2007. In Nederland begon Netflix zijn diensten aan te bieden in 2013.

8. Videotheek Blockbuster liet de kans lopen om Netflix te kopen voor $50 miljoen en ging later failliet

We komen nog even terug bij Blockbuster, vroeger de grootste videotheekketen in Amerika. In 2000 had dit bedrijf namelijk de kans om samen te werken met Netflix. Blockbuster was op dat moment zeer succesvol en in elke stad en dorp in Amerika te vinden. Netflix stelde een samenwerking voor, zij zouden de online diensten van Blockbuster opzetten. Ze werden echter uitgelachen door de CEO die dit een zeer kleine ‘niche markt’ vond. Ondertussen verdient Netflix miljarden dollars online, en is Blockbusters in 2010 failliet gegaan. Foutje bedankt.

7. Netflix houdt illegale downloads in de gaten

Het is voor Netflix zeer belangrijk om te weten wat mensen willen zien. Aan de hand van deze informatie kopen ze films en series in, of produceren zelf een verglijkbaar concept. En hoe kom je erachter wat mensen graag kijken? Dat doen ze heel slim, ze kijken wat er veel illegaal gedownload wordt via torrent sites. Ze houden dan ook sites als thePirateBay scherp in de gaten.

6. Er zijn meer dan 20.000 categorieën

Alle films en series op Netflix worden opgedeeld in categorieën. Hierop worden ook weer de aanbevelingen gebaseerd. Ondertussen zijn er al meer dan 20.000 verschillende categorieën, de complete lijst vind je hier. Je kunt je wel voorstellen dat deze categorieën zeer specifiek zijn, bijvoorbeeld: ‘cult alien films uit de jaren’80” of “critically-acclaimed Quirky French language comedies”. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het bestaat.

5. Er is een reden waarom je nooit een film kan vinden om te kijken

Je zou het niet verwachten, maar het aanbod van films en series is de laatste jaren afgenomen op Netflix. Film- en tv maatschappijen vragen steeds meer geld voor de rechten. Dit is dan ook precies de reden waarom Netflix de laatste jaren zoveel originele content maakt. In de toekomst verwachten ze dat meer dan de helft van de films en series op Netflix een eigen productie is. Nu bewijst Netflix dat ze prima content kunnen maken, maar voor het streamen van een klassieker moet je waarschijnlijk opzoek naar een andere dienst.

4. Bijna de helft van de koppels zijn “Netflix cheaters”

Lekker gezellig met je partner een serie kijken op Netflix. Het klinkt gezellig, maar kan zorgen voor ernstige problemen in de relatie. In 2017 bracht Netflix een persbericht naar buiten dat bijna de helft van alle koppeltjes‘vreemdgaan’ als het aankomt op series kijken. Ze kijken stiekem alvast vooruit zonder hun partner. Vooral bij Narcos, Stranger Things, Orange is the new Black en House of Cards wordt er vaak vreemdgegaan.

3. Netflix is slecht voor je seksleven

Netflix is extreem verslavend. Hele series kun je in één keer ‘bingen’, en dat doen we dan ook massaal. Vroeger ging je een aantal dagen per week vroeger naar bed om samen intiem te zijn, maar tegenwoordig blijven we op de bank hangen om nog één (of twee, of drie) extra afleveringen van je favoriete serie te kijken. Goede series, maar slecht voor je seksleven!

2. Statistieken

Even kort de indrukwekkende statistieken van Netflix op een rij. Er zijn ongeveer 117 miljoen betalende account (ongeveer de helft Amerika). Per week wordt door deze klanten 1 miljard uur gekeken. In 2017 heeft Netflix 1.000 uur aan eigen content gecreëerd, hiervoor betaalden ze $6 miljard. In 2018 besteden ze zelfs $8 miljard aan nieuwe films en series. Het totaal aantal eigen series op Netflix komt dan op ongeveer 700 uit! Netflix is ondertussen beschikbaar in 200 landen, en heeft een waarde van $60 miljard. En nog een laatste statistiek: Netflix is verantwoordelijk voor meer dan 30% van het internetverkeer in Noord Amerika.

1. Er moeten meer Nederlandse series komen op Netflix

Heel Nederland kijkt naar Netflix, en dat bekent dat we vooral naar Amerikaanse producties kijken. Dat moet veranderen aldus de Raad voor Cultuur. Er moeten meer Nederlandse tv series en films gemaakt worden. In Frankrijk is al afgesproken dat 20% van de Netflix series Frans moet zijn. Of dat in Nederland ook gaat gebeuren is de vraag, maar ze hebben in ieder geval geluisterd want in 2019 komt er de eerste Nederlandse Netflix original, “Undercover”.