Top 10 Insecten Met Superhelden Krachten

Insecten kunnen steken of veroorzaken een allergische reactie; veel mensen hebben het er niet zo op. Misschien verandert jouw kijk op deze beestjes wel als je onderstaand lijstje hebt gelezen. Ongelooflijk met welke skills een aantal insecten is uitgerust!

10. Kakkerlakken – Onverwoestbaar

Kakkerlakken
foto: Amos Oliver Doyle / Wikicommons

Neem nu kakkerlakken; deze houden je graag gezelschap in je appartement in een zonnig oord. Je moet heel snel zijn om ze te kunnen vangen! Wat je misschien niet weet is dat kakkerlakken bestand zijn tegen radioactieve straling. Na de bom op Hiroshima zijn er in de directe omgeving van de inslag slechts levende kakkerlakken gevonden. Voor zover bekend zijn alleen kakkerlakken in staat om een nucleaire aanslag te overleven.

9. Muggen – Superzicht

Muggen

Ook muggen worden gerekend tot insecten met superhelden kracht. Die laat zich verklaren door hun vermogen om mensen vanaf grote afstand te lokaliseren. Hun zicht en reukvermogen is bijzonder goed ontwikkeld. Volgens deskundigen zijn deze insecten – op een afstand van ongeveer 30 centimeter – zelfs in staat om de bloedgroep van mensen in kaart te brengen. Zeker mensen, met bloedgroep O, worden niet vrolijk als ze dit weten!

8. Wandelende takken – Onzichtbaar

Wandelende takken
foto: Fritz Geller-Grimm / Wikicommons

Wandelende takken worden gerekend tot de grootste insecten ter wereld. Zo kunnen ze wel 40 centimeter lang worden. Wat is dan de speciale kracht van wandelende taken? Dat is hun vermogen om zich schuil te houden als er zich vijanden aandienen. Als geen ander is de wandelende tak in staat om in de omgeving op te gaan. In dit opzicht komt hun kleurstelling deze insecten goed van pas.

7. Voodoo wespen – Mindcontrol

wesp
foto: Richard Bartz / Wikicommons

Uit de naamstelling heb je vast kunnen opmaken om welke reden voodoo wespen in dit top 10 lijstje zijn opgenomen. Deze insecten beschikken over een speciale kracht, die hun prooi volledig lamlegt. Je kunt het wel vergelijken met een voodoo-achtige praktijk; de voodoo wespen brengen hun slachtoffer in een zombie-achtige staat en hebben dan alle macht over hun slachtoffers. Gelukkig richten ze zich vooral op andere insecten.

6. Libellen – Aanpasbaarheid

Libellen
foto: JJ Harrison / Wikicommons

Bijzonder aan de libelle is dat deze insectensoort al miljoenen jaren voorkomt. Dat is natuurlijk alleen maar mogelijk als je beschikt over de mogelijkheid om je aan veranderende situaties aan te passen. Misschien speelt het gegeven – dat de libelle zijn vier vleugels onafhankelijk van elkaar kan gebruiken – hierbij wel een rol. Hoge snelheden, scherpe bochten en achteruit vliegen; geen probleem voor de libelle!

5. Mieren – Superkracht

Mieren

Dat mieren harde werkers zijn, dat wist je vast wel. Bovendien zijn ze supersterk. Mieren zijn in staat om objecten te dragen, die 10 tot wel 50 keer zwaarder zijn dan zijzelf. Overigens doen ze dat ook als ze bijvoorbeeld ondersteboven hangen. Leuk om te weten is dat de spieren van mieren niet sterker zijn dan die van mensen. Hoe groter mensen – en dieren – worden, hoe meer kracht er nodig is om overeind te blijven.

4. Nachtvlinders – Supergeslachtsdeel!

Nachtvlinders
foto: Olaf Leillinger / Wikicommons

Om het geheim van nachtvlinders maar meteen te verklappen: deze insecten beschikken over zogenaamde sonar-blokkerende genitaliën. Wat moet je daar nu mee, vraag jij je misschien af. Door hun genitaliën op een bepaalde manier langs elkaar te bewegen, maken nachtvlinders een bepaald geluid waarmee ze hun vijanden op afstand houden. Ook kunnen ze hun vijanden ermee op het verkeerde been zetten. Als een vleermuis dat geluid hoort, denkt het dier dat er zich een andere prooi in z’n omgeving bevindt.

3. Bijen – Elektrische kracht

Bijen
foto: Aconcagua / Wikicommons

De superhelden kracht van bijen zit ‘m in hun vleugels. Als bijen op een bepaalde manier met hun vleugels klapperen, dan creëren ze een elektrostatisch veld van 450 Volt. Heel efficiënt om vijanden op afstand te houden! Bloemen zijn negatief geladen; de bevruchting vindt plaats door de lucht via het elektrostatische veld.

2. Bidsprinkhanen – Superzicht

Bidsprinkhanen
foto: Alvesgaspar / Wikicommons

Wat de bidsprinkhaan onderscheidt van andere sprinkhaansoorten is het vermogen om z’n hoofd 360 graden te draaien. Dat moet ook wel, want ze ogen staan precies 180 graden van elkaar af. Als dit insect z’n hoofd niet zo zou kunnen draaien, dan werd het continu belaagd door andere insecten. Met een draaibaar hoofd heeft de bissprinkhaan alles in de gaten! Het geeft hem een voorsprong op vijanden.

1. Ironclad kevers – Superschild

Ironclad kevers

Ondanks hun snelheid of vermogen om op te gaan in de omgeving, lopen de meeste insecten het risico om verpletterd te worden. Dat gaat niet op voor de zogenaamde ironclad kever. Deze keversoort is uitgerust met een ijzersterk schild. Geen enkele andere geleedpotige beschikt over een dusdanig sterk schild. Een beetje de Captain America onder de insecten dus!