Top 10 Beste Jack Nicholson Films

Jack Nicholson is een van de beroemdste acteurs aller tijden. Hij ontwikkelde zich van cultacteur tot Hollywoodster. Zijn vreemde wenkbrauwen en tomeloze energie maakten hem geknipt voor excentrieke rollen die hij met een mengsel van nonchalance en overgave speelt. Het leverde hem tot nu toe drie Oscars op. Wat zijn de tien onvergetelijke rollen van Jack Nicholson?

10. The Witches of Eastwick

The Witches of Eastwick

Met zijn excentrieke gedrag en duivelswenkbrauwen was het een kwestie van tijd voordat Nicholson de rol van duivel zou spelen. Zoals gebruikelijk steelt hij in The Witches of Eastwick (1987) de show als Daryl van Horne, een miljonair die op een dag in het provinciale dorpje Eastwick komt te wonen en drie mooie, alleenstaande vrouwen verleidt en laat opbloeien.

9. As Good As it Gets

As Good As it Gets

In deze film uit 1997 speelt Nicholson een van de betere rollen uit zijn latere periode. Als Melvin Udall is hij een mensenhater met vreemde compulsieve trekjes als smetvrees. Niemand kan hem uitstaan behalve Carol de serveerster in het enige restaurant waar hij, altijd aan hetzelfde tafeltje, eet. Wanneer zijn homoseksuele buurman in elkaar wordt geslagen, zorgt Melvin met tegenzin voor zijn hond. Langzaam lijkt hij zich open te stellen voor anderen wat resulteert in een memorabele roadtrip. Zowel Nicholson als Helen Hunt kregen een Oscar voor hun rollen.

8. Easy Rider

easy rider

Easy Rider van Dennis Hopper is de belichaming van de jaren zestig. Op hun reis door Amerika worden de twee motorrijders Wyatt en Billy vaak dwarsgezeten door de autoriteiten. Wanneer ze voor de lol meedoen aan een parade worden ze opgepakt. In de gevangenis komen ze lokale dronkaard en advocaat George (Nicholson) tegen die besluit met ze mee te reizen. Zijn korte rol is onvergetelijk alleen al vanwege de manier waarop hij een American footballhelm draagt wanneer hij achterop de motor zit.

7. Professione: Reporter

Professione Reporter

De Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni koos voor de hoofdrol in zijn mysterieuze film uit 1975 verrassend voor Nicholson die net naam begon te maken. Nicholson speelt ingetogen de rol van David Locke die zijn leven vervelend vindt en toevallig de kans krijgt om van identiteit te veranderen. Hij reist naar Londen om meer te weten te komen over Robertson en raakt gefascineerd door de mogelijkheden van zijn nieuwe leven. Maar de verwisseling is niet zonder problemen, Robertson was een wapensmokkelaar en dat brengt zijn eigen risico’s met zich mee.

6. Batman

Batman

Met Batman (1989) werd de superheldenfilm nieuw leven ingeblazen. Toch waren de fans van te voren ongerust over allerlei details. De uiteindelijke film werd een gigantische rage en dit was grotendeels te danken aan de rol van Nicholson die alles uit de kast trekt om The Joker zo waanzinnig mogelijk te maken. Gekke bekken, rare geluiden, rake one-liners en onverwachte blikken maken het tot Nicholsons meest complete komische rol.

5. Chinatown

Chinatown

Chinatown (1974) is een prachtige film van Roman Polanski over corruptie in het Los Angeles van de jaren twintig. Nicholson speelt de privédetective Jake Gittes die op een dag wordt ingehuurd door een vrouw die haar man wil laten schaduwen. Al snel komt hij in een doolhof van intriges terecht wat alleen kan leiden tot een tragische afloop. Een groot deel van de film loopt Nicholson met een pleister op zijn neus rond nadat een personage, gespeeld door Polanski, hem met een mes bewerkt.

4. Terms of Endearment

Terms of Endearment

Terms of Endearment uit 1983 was een succesvolle mix van komedie en drama met Shirly MacClane en Debra Winger in de moeder en dochter rollen. De moeizame relatie tussen beide vrouwen wordt verteld aan de hand van hun even lastige relaties met mannen. Aurora (MacClane) heeft het eigenlijk met mannen gehad maar raakt toch gefascineerd door haar buurman Garrett, een alcoholische ex-astronaut, met verve gespeeld door Nicholson. Een Oscar voor beste bijrol was zijn beloning.

3. The Departed

The Departed

The Departed is een remake van de Hong Kong film Infernal Affairs (2002) van Andrew Lau. Voor de remake transponeerde scenarist William Monahan het verhaal echter naar Boston en baseerde zijn hoofdfiguur – de maffiabaas Frank Costello (Jack Nicholson) – op Whitey Bulger, een legendarisch Iers-Amerikaanse gangster uit Boston. De film gaat over twee mannen die undercover werken, een voor een criminele organisatie bij de politie (Matt Damon) en de ander doet het tegenovergestelde (DiCaprio). Met Jack Nicholson als de kwaadaardige gangsterbaas spat het acteerplezier en het bloed van het scherm. The Departed zou een Oscar voor beste film winnen.

2. One Flew Over the Cuckoo’s Nest

One Flew Over the Cuckoo’s Nest

De verfilming van One Flew Over the Cuckoo’s Nest in 1975 zou de grote doorbraak betekenen. Nicholson speelt Mac, een crimineel met een autoriteitsprobleem. Tijdens een evaluatie in een psychiatrische inrichting hoopt hij daar te blijven in plaats van als gevangene te moeten werken. Zijn plannetje lijkt te werken al heeft hij op een ding niet gerekend: hoofdzuster Mildred Ratchet. Zij regeert de kliniek met ijzeren hand. Mac ergert zich aan de slaafsheid van de patiënten en werpt zich op als hun leider waarna hij hun leven flink opvrolijkt. Steeds vaker leidt dit tot confrontaties met Ratchet die besluit Mac te neutraliseren om zo de orde weer te herstellen.

1. The Shining

The Shining

Met zijn rol als Jack Torrance in The Shining (1980) werd ook de waanzinnige Jack Nicholson geboren, de acteur die alle remmen weet los te gooien. De verfilming van het boek van Stephen King leverde een horrorklassieker op al was de film in eerste instantie niet erg populair. Door de jaren heen kreeg The Shining een nieuwe status. Maar de manier waarop Nicholson zich van getergde schrijver ontwikkelt tot bezeten moordenaar had altijd al een cultstatus. Vooral de scène waarin Nicholson met een bijl voor een badkamerdeur staat en de Grote Boze Wolf nadoet voordat hij begint te hakken, is onvergetelijk. Zijn grijnzende uitspraak “Here’s Johnny” wanneer hij vervolgens zijn hoofd door de deur steekt is ontelbare keren geciteerd. Het is Jack Nicholson op zijn best.