Top 10 Jackie Chan Films

Jackie Chan is een van de succesvolste acteurs aller tijden. Met zijn vaak humoristische rollen groeide Chan uit tot een unieke actieheld. De acteur uit Hong Kong heeft in meer dan 100 films gespeeld waarbij hij naast alle vechtscènes meestal zelf de stunts doet (spectaculaire bloopers zijn vaak te zien tijdens de aftiteling). Wat zijn de tien beste films van de lachende kungfumeester?

10. Who Am I?

Who Am I

Jackie Chan kent alle komische filmklassiekers dus het was een kwestie van tijd voordat vergeetachtigheid een rol zou spelen in van zijn films. In Who Am I? (1998) wordt een CIA-huurling zonder herinneringen wakker in een Afrikaans dorp. Wanneer hij op zoek gaat naar zijn eigen identiteit wordt hij al snel achter na gezeten door huurmoordenaars. De oplossing lijkt te vinden in Rotterdam, waarbij de Erasmusbrug een mooi decor vormt voor de climax.

9. Rush Hour

rudh hout

In de actie-komedie Rush Hour is een combinatie van een ‘buddycop’ en een kungfufilm. Chan speelt een politiedetective die vanuit Hong Kong naar Amerika wordt gestuurd om de ontvoerde dochter van een Chinese consult op te sporen. De FBI zit niet op hem te wachten en zetten agent James Carter (Chris Tucker) in om hem voor de voeten te lopen. Zo kan de FBI zelf het klusje opknappen zonder bemoeienis. Zodra het bijzondere politieduo hierachter komt proberen ze de FBI de loef af te steken. De film was een groot succes en er zouden ook nog een tweede en derde deel volgen. Er gaan zelfs geruchten dat er een vierde film komt.

8. Snake in the Eagle’s Shadow

Snake in the Eagle’s Shadow

Deze film uit 1977 is een typische kungfufilm uit de gouden periode. Chan speelt Chien, een wat sukkelige conciërge van een kungfuschool, die door alle leraren wordt gepest. Wanneer Chien een oude bedelaar helpt, komt hij er achter dat hij te maken heeft met Pai Cheng-Tien, een van de laatste meesters in de slangenstijl. Vanzelfsprekend krijgt Chien door middel van een vreemd trainingsschema lessen in deze stijl. De geheime beweging bewaart hij natuurlijk tot het eindgevecht.

7. Rumble in the Bronx

Rumble in the Bronx

Rumble in the Bronx was de film waarmee Chan in 1995 doorbrak tot een groot Westers publiek. Als politieagent uit Hong Kong bezoekt Chan New York voor het huwelijk van zijn oom. Al snel krijgt hij het aan de stok met een motorbende die het gemunt heeft op de supermarkt van de familie. De film is beroemd vanwege de iconische sprong waarmee Chan van een hoog gebouw op een balkon aan de overkant van de straat springt.

6. Mr Nice Guy

Mr Nice Guy

Sammo Hung is een beroemde regisseur van kungfufilms en vaak de logge tegenhanger van Chan in komedies als Mr Nice Guy. Chan speelt een televisiekok die een vrouw helpt te ontsnappen aan criminelen. Per ongeluk verwisselt ze haar opname van een drugsdeal met die van zijn kookprogramma. Al snel zitten criminelen achter Chan aan. Mr. Nice Guy heeft een van de best gechoreografeerde vechtscènes uit Chans carrière waarbij een gang met deuren tot een hilarische chaos leiden.

5. Drunken Master II

drunken master 2

Het losse vervolg op de klassieker Drunken Master wordt vaak geroemd om zijn eindgevecht waar Chan onder andere over hete kolen kruipt. Daarvoor heeft de wat sullige Chan een demonstratie gegeven van de dronken stijl, waarbij hij tijdens het gevecht heel snel dronken wordt om de bewegingen effectief uit te voeren. Maar zijn vader heeft niet voor niets deze stijl verboden op zijn kungfuschool. Hij heeft teveel beoefenaars zien veranderen in alcoholisten. Ook Chan moet een diepe vernedering ondergaan voordat hij de slechterik sober kan verslaan.

4. Project A

Project A

De vrolijke piratenfilm Project A (1983) is Chans ode aan de Amerikaanse komieken Buster Keaton en Harold Lloyd die in de tijd van de stomme film baanbrekende stunts uitvoerden. Hung en Chan raken weer verwikkeld in situaties waar hun vechtkunsten goed van pas komen. Maar het zijn de fietsachtervolging en vooral Chans duik van een hoge toren, ternauwernood gebroken door de luifels waar hij doorheen valt, die indruk maken.

3. Police Story 3: Supercop

plice story 3

De Police Story-reeks kent veel van Chans beste actiewerk. In deel 3 uit 1992 moet inspecteur Ka-Kui (Chan) undercover gaan om een drugsbende op te rollen waarbij hij hulp krijgt van de elegante Michelle Yeoh. Yeoh heeft net als Chan geen moeite om zelf haar stunts te doen. Wat volgt is een lange aaneenschakeling van even bizarre als realistische actiescènes met behulp van treinen, boten en een helikopter waar Chan op grote hoogte met moeite aan blijft hangen.

2. Police Story

Police Story

In de eerste Police Story moet inspecteur Ka-Kui een secretaresse van een onderwereldbaas beschermen zodat ze tegen hem kan getuigen. Een eenvoudige klus voor een iemand van het kaliber Jackie Chan, maar hij heeft niet gerekend op zijn jaloerse vriendin en de onvoorspelbaarheid van de getuige. Al snel heeft hij niet alleen de gangsters maar ook zijn collega’s achter zich aan zitten. Police Story is een klassieker in het actiegenre met veel vechtscènes en onnavolgbare achtervolgingen. Met name de autoachtervolging waarbij twee auto’s van een heuvel dwars door een krottenwijk rijden is een meesterwerk.

1. The Drunken Master

The Drunken Master

Ondanks sporadische humormomenten waren kungfufilms lange tijd vrij serieus van toon. Wraak na groot onrecht voerde de boventoon. Regisseur Yuen Woo-ping zag in de jonge Jackie Chan blijkbaar potentieel om een andere draai aan het genre te geven waarbij humor een grotere rol speelt. De Chinese legende van de Dronken Meester leek hier uitermate geschikt voor. Chan speelt de jonge Wong Fei-hung die een schelmenbestaan leeft wat zijn vader tot wanhoop drijft. Wong wordt gedwongen om gedisciplineerd vechtkunsten te leren. Met veel moeite onderwerpt hij zich aan de training van Beggar So, de Dronken Meester. Uiteindelijk wordt Wong ingewijd in de kunsten van de dronken vechtstijl. Al blijft hij moeite hebben met de laatste, vrouwelijke stijl, die van Dronken Miss Ho. Vanzelfsprekend leent de dronken vechtstijl zich voor talloze humoristische momenten en het wat dommige schelmentype is Chan op het lijf geschreven. De film werd al snel als een kungfuklassieker beschouwd en kende talloze imitaties.