Top 10 Japanse Horrorfilms

Japanse horrorfilms hebben een eigen sfeer. Het land heeft een lange traditie van spookverhalen en dat zie je terug in film. Soms zijn de films eng vanwege de sfeer, aan de andere kant kunnen ze ongekend gruwelijk zijn. Door remakes is de invloed van Japan op de westerse horrorfilm toegenomen. Wat zijn de tien Japanse horrorfilms die je de stuipen op het lijf jagen?

10. Hausu

Hausu

Hausu uit 1977 is een echte cultfilm die uitgaat van een populair gegeven: het bezeten huis. Zeven meisjes bezoeken op een zomer het huis van een tante. Al snel blijkt er iets niet pluis. Sommige meisjes verdwijnen, anderen worden bezeten en ontsnappen blijkt onmogelijk. Regisseur Obayashi gebruikte voornamelijk onervaren actrices en onnatuurlijke speciale effecten wat resulteerde in een unieke horrorfilm.

9. Dark Water

Dark Water

Regisseur Hideo Nakata maakte faam met zijn Ringu films. Dark Water is weer een sfeervolle horrorfilm die heel voorzichtig toewerkt naar een climax. Yoshimi zit in een scheiding en verhuist met haar dochter naar een bouwvallig appartement. De lekkage in het dak die met de dag erger wordt, lijkt de conciërge niet te interesseren dus ze gaat zelf op onderzoek uit. Maar het appartement boven haar is afgesloten. Al snel beginnen zich vreemde verschijnselen voor te doen waaronder een meisje van dezelfde leeftijd als haar dochter.

8. Kairo

Kairo

Ook wel bekend als Pulse. Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat geesten zich via internet zouden verplaatsen. Pulse vertelt twee verhalen die parallel lopen en op hoogst originele wijze vertellen over een invasie van geesten in de echte wereld. Ze klagen over de eenzaamheid van het leven na de dood. De levenden kunnen alleen niet zo goed overweg met hun aanwezigheid. Een zeer originele horrorfilm die twee vervolgen en een Amerikaanse remake kende.

7. Suicide Circle

Suicide Circle

Zelfmoord is een terugkerend thema in de Japanse horrorfilm. In deze cultfilm wordt Japan geteisterd door een golf van collectieve zelfmoorden. De politie staat voor een raadsel, helemaal omdat de huid van veel lijken is verdwenen. Een hacker informeert de detectives dat er een relatie bestaat tussen de zelfmoorden en dat op een website het aantal wordt bijgehouden met rode en witte cirkels. De zelfmoorden beginnen zich over het hele land te verspreiden. Drijft iemand ze tot deze daden? Suicide Circle is een hele nare, bloederige film die uitgroeide tot een internationale horrorfavoriet.

6. Onibaba

Onibaba

Japan heeft een lange traditie van historische drama’s. Onibaba uit 1964 combineert dit met een dosis vreemde horror. De film volgt de avonturen van twee vrouwen en een man in de 14de eeuw die zich ontdoen van verdwaalde of vermoeide samoerai. Een van de vermoorde samoerai draagt een demonenmasker waarmee de jaloerse oude vrouw de jonge vrouw bang maakt. Maar na een regenbui krijgt ze het masker niet meer van haar gezicht. Onibaba was ook dankzij de seksscènes zijn tijd ver vooruit.

5. Ringu

Ringu

De eerste Ringu film was een rage in Japan en groeide uit tot de meest succesvolle horrorfilm aller tijden. De film vertelt over een mysterieuze videoband. Wanneer je deze eenmaal hebt gezien ga je binnen een week dood, tenzij je de videoband aan iemand anders doorgeeft. De film werkt toe naar de beroemde scène waarin het geestenmeisje met het lange haar uit de televisie kruipt. Door de film ontving Japanse horror een nieuwe impuls en kreeg het internationaal de bijnaam J-horror.

4. Tetsuo: The Iron Man

Tetsuo The Iron Man

Dit debuut van Shinya Tsukamoto is een van de grootste cultfilm aller tijden. Een man opent zijn been en stopt er een stuk metaal in. Wanneer hij later ontdekt dat er maden op groeien rent hij in paniek het huis uit om te worden aangereden. De twee inzittenden besluiten om het lichaam in een ravijn te dumpen. Maar het slachtoffer is niet dood en besluit wraak te nemen op de man door hem in een man van metaal te veranderen. Wat volgt is een serie bizarre en gore transformaties. Ook Tetsuo kende een aantal vervolgen, vooral het tweede deel The Body Hammer is zeer gedenkwaardig.

3. Ju on

Ju on

Internationaal bekend als The Grudge. De film uit 2002 is eigenlijk de derde in een reeks (de eerst twee films verschenen nooit in de bioscoop). De film vertelt het complexe verhaal van verschillende personages die door woedeaanvallen worden bezeten. De bron is een huis waarin een man ooit woedend zijn vrouw en kind heeft vermoord. In het huis wonen een aantal zeer krachtige geesten die op nare wijze hun slachtoffers vermoorden. Vooral de dodelijke rochel van de vrouw met lang zwart haar gaat door merg en been.

2. Jigoku

Jigoku

De invloed van Jigoku (1960) op J-horror is enorm geweest. Het verhaal draait om de brave student Shiro die een weinig stabiel leven kent. Samen met een amorele vriend rijdt hij een yakuza over wiens moeder wraakt zweert. De moeder van Shiro ligt ondertussen op sterven terwijl zijn vader vreemd gaat. In het bejaardentehuis van zijn ouders ontmoet hij een aantal vreemde personages met duistere geheimen. Het laatste deel van de film is berucht vanwege zijn verbeelding van de hel waar alle personages ongenadig gemarteld worden. Het sadisme van Jigoku zou van grote invloed zijn op veel J-horrorfilms waarin martelingen centraal staan.

1. Audition

Audition

Audition uit 1999 is een inmiddels legendarische horrorfilm van Takashi Miiki. De weduwnaar Shigeharu wordt door zijn zoon aangespoord om weer te gaan daten. Hij raakt in de ban van de prachtige Asami. Ze beginnen een relatie ook al voelt hij dat er iets mis is met haar. Want waarom heeft Asami een vreemde zak in haar appartement liggen en zijn al haar voormalige bazen gruwelijk aan hun eind gekomen? De film bouwt heel voorzichtig naar een geweldige climax met een centrale rol voor een pianodraad die zelfs de geoefende kijker van horrorfilms moeilijk ondergaan. Met zijn onderkoeld waanzinnige hoofdpersonage en lange martelscènes is Audition vaak nagedaan maar nooit geëvenaard.