De jaren negentig van de vorige eeuw zijn weer helemaal in. Ook op filmgebied werd veel moois gemaakt in deze zorgeloze periode. Een groot aantal films hebben een nieuwe standaard in hun genre gezet en zijn uitgegroeid tot klassiekers.

10. Groundhog Day (1993)

Groundhog Day

Bill Murray was in de jaren tachtig een echte ster geworden. Met de vernieuwende komedie Groundhog Day, die werd geregisseerd door zijn oude Ghostbusters kompaan Harold Ramis, ging hij in 1993 vrolijk verder. Murray speelt de zwartgallige weerman Phil Connors die elk jaar weer verslag moet doen van Groundhog Day. Op de terugweg raakt hij verstrikt een mysterieuze sneeuwstorm waardoor Phil keer op keer dezelfde dag herleeft. Dit leidt tot een aaneenschakeling van hilarische taferelen. Maar kan Phil dan echt niet meer ontsnappen aan Groundhog Day?

9. Toy Story (1995)

Toy Story

Toy Story zorgde in 1995 voor een revolutie, het was namelijk de eerste compleet door computers gegenereerde tekenfilm ooit. Het kleinschalige animatiebedrijf Pixar maakte de film in opdracht van Walt Disney dat graag iets compleet anders wilde zien. Toy Story vertelt het verhaal van speelgoed dat onderling kan praten zodra mensen de kamer uit zijn. Onder leiding van de cowboy Woody hebben ze het prima voor elkaar. Totdat op een dag een nieuwe pop verschijnt, de blitse actiefiguur Buzz Lightyear, en er veel verandert. De prachtige animatie werd versterkt door een ijzersterk verhaal met mooie personages die onder andere werden ingesproken door Tom Hanks en Tim Allen.

8. Schindler’s List (1993)

Steven Spielberg verraste in 1993 door na zijn blockbuster Jurassic Park een indringende zwart-witfilm te maken over de Tweede Wereldoorlog. Schindler’s List volgt heel gedetailleerd de Jodenvervolging, van de inval in het getto van Krakau tot de concentratiekampen. De enige hoop op overleving wordt aangereikt door de industrieel Oskar Schindler (een rol van Liam Neeson) die op listige wijze voor elkaar krijgt dat kampbewoners in zijn fabriek mogen werken. De film won dat jaar een groot aantal Oscars waaronder voor Beste Film en Regie.

7. Titanic (1997)

Titanic

Regisseur James Cameron was een specialist van ruige actiefilms toen hij zijn droomproject eindelijk in gang kon zetten. Een film over de Titanic, het onzinkbaar geachte passagiersschip dat tijdens zijn eerste vaart in 1912 tegen een ijsberg voer en toch verging. De opnamen van de kostbare film verliepen moeizaam en binnen de filmwereld maakte men zich op voor een mogelijk desastreuze flop. Het liep heel anders. Titanic bleek een technisch verbluffende film te zijn die het schip tot in de details nabootste. Bovendien raakte het liefdesverhaal tussen Leonardo DiCaprio en Kate Winslet de harten van menig kijker. Cameron werd overladen met Oscars en Titanic groeide uit tot de meest succesvolle film aller tijden op dat moment.

6. Silence of the Lambs (1991)

Silence of the Lambs

De seriemoordenaar was lange tijd een botte figuur uit horrorfilms. Silence of the Lambs bracht hier in 1991 resoluut verandering in. De F.B.I.-agente in opleiding Clarice Starling wordt gevraagd om een bezoek te brengen aan de gevangen Hannibal Lecter. De briljante psychiater die is opgesloten na een reeks moorden waar hij delen van zijn slachtoffers opat kan misschien helpen een huidige zaak op te lossen. De seriemoordenaar Buffalo Bill vermoordt jonge vrouwen en snijdt daarna delen van hun huid weg. Na een moeizaam begin raakt Lecter geïnteresseerd in zowel de zaak als de beweegredenen van Clarice. Er ontstaat een fascinerende dialoog tussen beiden. Maar kan Clarice voorkomen dat er nieuwe slachtoffers zullen vallen. Zowel Jodie Foster als Anthony Hopkins wonnen een Oscar voor hun intense acteerprestaties.

5. Fight Club (1999)

fight club

David Fincher scoorde met de stemmige thriller Se7en een grote hit. Zijn volgende film Fight Club zou uitgroeien tot een icoon van de jaren negentig. Fincher creëerde een heel eigen stijl vol eigenaardige camerastandpunten. Het paste precies bij het bizarre verhaal van twee mannen die er op een dag achter komen dat elkaar goed met de vuisten bewerken ze uit hun saaie leven doet ontwaken. Ze beginnen met het organiseren van ondergrondse gevechten die al snel zeer populair blijken te zijn. Maar een van de mannen is ambitieuzer, hij wil de complete maatschappij veranderen. Bovendien wacht de kijker een legendarische verrassing.

4. Terminator 2: Judgement Day (1991)

Terminator 2 Judgement Day

De Terminator, een robot die uit de toekomst naar het heden was gestuurd om Sarah Connor te vermoorden, werd in de eerste film uit 1984 vernietigd. Toch keerde Arnold Schwarzenegger vrolijk terug in de superieure vervolgfilm uit 1991. Alleen dit keer is hij opnieuw geprogrammeerd. Zijn nieuwe taak: de tienerzoon van Sarah beschermen die in een toekomstige oorlog tussen mens en machine zal uitgroeien tot een militair genie. Dat is nodig want een tweede kwaadaardige robot is gearriveerd. Dit verbeterde model kan bovendien van vorm veranderen. Een bloedstollende achtervolging is het gevolg. Terminator 2 zette een nieuwe standaard voor digitale speciale effecten.

3. Goodfellas (1990)

Goodfellas  film jaren 90

De jaren negentig waren nog maar net begonnen of Martin Scorcese presenteerde een van zijn beste films. Was het nog mogelijk om op het witte doek een originele draai te geven aan de maffia? Scorcese bewees het met Goodfellas dat enorm invloedrijk zou zijn. De film volgt de opkomst en neergang van een aantal joviale mannen en hun criminele activiteiten. Met het geld dat ze verdienen kunnen ze zich een heerlijk leven veroorloven. Helaas is het temperament van Tommy DeVito (Joe Pesci) moeilijk te controleren. Een van zijn woede-uitbarstingen zal grote gevolgen hebben. Scorcese zorgde voor een prachtig beeld van het criminele leven, vol wrange grappen en onverwachte geweldsuitbarstingen.

2. The Matrix (1999)

The Matrix

Wat als je hele leven eigenlijk een grote computersimulatie is? Dit filosofische idee werd door de gebroeders Wachowski op verbluffende wijze uitgewerkt in een sciencefictionfilm die volgestopt is met actie. De rustige Neo wordt op een dag meegenomen door een groep rebellen onder leiding van de charismatische Morpheus. Hij geeft Neo een keuze: leef verder in een droomwereld of ga met ons mee en vecht tegen de overheersing van machines die de schijnwereld in stand houden. Neo kiest natuurlijk voor avontuur. Hij blijkt een unieke gave te bezitten die beslissend kan zijn in de strijd tegen de voorheen onoverwinnelijk geachte agenten die de Matrix beschermen.

1. Pulp Fiction

Pulp Fiction

Als je aan de jaren negentig denkt, denk je meteen aan Pulp Fiction. Met zijn tweede film werd Quentin Tarantino in een klap wereldberoemd. Vreemd genoeg deed hij dit met een originele film waarin vijf verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Pulp Fiction speelt zich af in de onderwereld van Los Angeles, maar in plaats van grimmige actie bestaat de film grotendeels uit dagelijkse gesprekken vol herkenbare onderwerpen en goede grappen. Een herboren John Travolta speelt een centrale rol als hulp van een drugsdealer die hem onder andere vraagt of hij zijn vrouw een keer mee uit wil nemen. Dat resulteert niet alleen in een supercool dansje maar zet een hele reeks bizarre gebeurtenissen in beweging. Naast Travolta en Bruce Willis verzamelde Tarantino voor de film een aantal acteurs als Uma Thurman en Samuel L. Jackson waarmee hij daarna nog veel meer zou werken. De soundtrack met vaak vergeten liedjes zorgde nog voor extra plezier.