Top 10 Jason Statham Films

De Britse acteur Jason Statham werd als model al geprezen om zijn normale uiterlijk. Met zijn vroeg-kalende kop was hij moeilijk voor te stellen als beroemd acteur. Toch heeft Statham op bijna onopvallende wijze een sterrenstatus in het actiegenre weten te bereiken. Geen wonder aangezien hij graag zijn eigen stunts doet. Wat zijn de tien stoerste films van Jason Statham?

10. Mean Machine

mean machine

In de remake van Mean Machine speelt Statham weer in een film met Vinnie Jones. Samen maakten ze al in zijn debuutfilm furore. Jones speelt de hoofdrol van een ex-voetballer die in de gevangenis terechtkomt. Uiteindelijk komt het aan op een voetbalwedstrijd tussen cipiers en gevangenen, waaronder ene Monk. Statham speelt de moordenaar met een onvergetelijk komische intensiteit.

9. London

London

In London speelt Statham een atypische rol. Dat begint al met de keurige scheiding in zijn herboren haardos. Daarnaast lijkt London bijna op een theaterstuk aangezien het de verrichten volgt van twee personages die zich tijdelijk hebben teruggetrokken op een afscheidsfeestje. Bateman (Statham) en Syd (Chris Evans) hebben onder het genot van tequila en cocaïne vloekende discussies, totdat ze er achter komen dat London, Syds ex, op het feest is aangekomen. Bateman probeert Syd vervolgens over te halen om met haar te gaan praten.

8. The Bank Job

The Bank Job

Als er in een film een bankoverval wordt gepleegd, is de kans groot dat Jason Statham van de partij is. The Bank Job is gebaseerd op een waargebeurde overval uit 1971. Een zwarte militant heeft in een bankkluis compromitterende foto’s van een lid van het Britse koningshuis verstopt. Wanneer een ex-model wordt gepakt met drugs stelt ze voor om de foto’s te stelen. Daarbij roept ze hulp in van louche autoverkoper (Statham) die voor de klus zijn eigen team samenstelt. De geslaagde inbraak maakt echter meer los dan de criminelen hadden verwacht. Een mooie ode aan de klassieke Britse misdaadfilm.

7. Death Race

Death Race

Vaak wordt Death Race gezien als een remake van de cultklassieker Death Race 2000 (uit 1975). In de nabije toekomst is de Amerikaanse economie totaal ingestort waardoor werkeloosheid en criminaliteit welig tiert. Gevangenissen zijn bedrijven en in een worden op een circuit dodelijke races gehouden. De races die drie dagen duren zijn enorm populair onder de bevolking. De ex-NASCAR coureur Jensen (Statham) wordt ten onrechte beschuldigd van de moord op zijn vrouw. Dat maakt hem natuurlijk geknipt voor een plek in de dodenrace waarin hij de plek zal innemen van de immens populaire gemaskerde coureur Frankenstein. Als hij meedoet, lonkt de vrijheid voor Jensen.

6. Crank

Crank

Crank heeft een bizar uitgangspunt. De Engelse huurmoordenaar Chev (Statham) wordt door zijn baas verraden en krijgt de schuld van een moord die hij niet heeft gepleegd. Een ambitieuze crimineel komt op het idee om Chev uit de weg te ruimen door middel van een gifinjectie waardoor adrenaline in zijn lichaam afneemt en uiteindelijk zijn hart zal stoppen. Chev komt er op tijd achter wat hem te wachten staat als hij niet constant adrenalinestoten weet op te roepen. Dit leidt tot aaneenschakeling van wilde momenten zodat Chev in leven kan blijven totdat een tegengif is gevonden.

5. The Expendables

expendables

Voor liefhebbers van ouderwetse actiefilms was The Expendables een droomproject. Oude actiehelden als Sylvester Stallone en Dolph Lundgren komen samen met de nieuwe generatie van Jet Li en Jason Statham. Statham speelt Lee Christmas een messenspecialist die aan het einde van de film de show steelt met een onmogelijke mes worp. Met deze rol trad Statham definitief toe tot de elite van het actiegenre.

4. The Italian Job

The Italian Job

Statham kan ook worden beschouwd als de koning van de remake. The Italian Job is een Amerikaanse versie van de gelijknamige misdaadfilm uit 1969. Een professionele dief heeft zijn oog laten vallen op 35 miljoen dollar aan goudstaven die Italiaanse gangster in Venetië hebben verborgen. Om deze klus te klaren stelt hij een team vol specialisten samen die gespeeld worden door sterren als Ed Norton, Donald Sutherland en Charlize Theron. En er is een legendarische chauffeur nodig. Dat is de versierder Handsome Rob (Statham), houder van het wereldrecord langste achtervolging door de politie.

3. Snatch

Snatch

De tweede film van Statham met Guy Ritchie is weer een onvergetelijke misdaadkomedie die zich afspeelt in de Londense onderwereld. In een van de twee verhaallijnen speelt Statham de bokspromotor Turkish. Op een dag ontdekt hij de bokstalenten van de onverstaanbare zigeuner Mickey (glansrol van Brad Pitt). Samen met de gangster Brick Top broeden ze op een plan waarbij Mickey tijdens een bokswedstrijd vroegtijdig moet gaan liggen. De zigeuner is echter minder naïef dan hij lijkt. Hij trekt zijn eigen plan wat leidt tot een groot aantal gewelddadige en komische avonturen.

2. The Transporter

The Transporter

Deze misdaadfilm uit 2002 is Statham op het lijf geschreven. Als ex-special forces leeft hij ogenschijnlijk een teruggetrokken leven in het zuiden van Frankrijk. Dat weerhoudt hem er niet van om zijn baan als “vervoerder” uit te oefenen. Frank vervoert mensen en spullen zonder hier ooit vragen over te stellen. Bovendien kijkt hij nooit in een pakket, houdt zich strikt aan de afspraak en belooft alleen maar wat hij kan waarmaken. Per ongeluk breekt Frank een van zijn regels wanneer hij er achterkomt dat zijn pakket een vrouw is. De gangster voor wie hij de klus moest uitvoeren, probeert Frank vervolgens uit de weg te ruimen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

1. Lock Stock and Two Smoking Barrels

Lock Stock and Two Smoking Barrels

De eerste film waarin Statham speelde, is nog steeds zijn beste film. Statham, Vinnie Jones en regisseur Guy Ritch werden in een klap wereldberoemd met de aanstekelijke misdaadkomedie Lock Stock and Two Smoking Barrels. In een onnavolgbaar verhaal probeert de straatverkoper Bacon (Statham) samen met enkele excentrieke kompanen een pokerspel met hoge inzetten te winnen. Een van hen kan namelijk op bijna bovennatuurlijke wijze menselijke reacties lezen. Hun plan loopt door vals spelen aardig in de soep en dat is pas het begin van een verhaal vol bizarre wendingen en een belangrijke rol voor twee antieke geweren.