Altijd leuk om te weten hoe andere ouders hun pasgeboren baby noemen. Misschien wil je mee doen met de trend, of juist absoluut niet een van de populaire namen geven. Het SVB houdt bij welke namen het vaakst worden gegeven, dit is de top tien van jongensnamen van 2013 en de betekenis.

Laten jullie ook weten hoe zoontje heet! En misschien weet je wel de betekenis?!

10. Jayden

Waar ‘Jayden’ in 2008 de vierde plek in de lijst bezette, staat deze naam in 2013 nog maar net binnen de top 10 van meest populaire jongensnamen in Nederland. Dan moet je denken aan 605 kinderen, die ‘Jayden’ zijn genoemd. Overigens scoort deze naam ook goed binnen de categorie namen met vele spellingwijzen! Dan moet je denken aan de varianten ‘Djaden’ en ‘Djaydan’. Vooral in Engelstalige landen is de naam heel geliefd. ‘Jayden’ is afgeleid van het Hebreeuwse ‘Jadon’ en betekent ‘dankbaar’. Liefhebbers vinden de naam vooral heel ‘stoer’ klinken.

9. Jesse

‘Jesse’ vertoont de nodige overeenkomsten met ‘Jayden’. Zo wordt ook de naam ‘Jesse’ voornamelijk in Engelstalige landen gebruikt. ‘Jesse’ is afgeleid van het Hebreeuwse ‘Yishay’. Deze naam betekent ‘gift van God’. Je kunt je voorstellen dat ‘Jesse’ regelmatig terugkomt in de Bijbel. Ook hoor je deze populaire jongensnaam nog wel eens als achternaam of wordt een meisje zo genoemd. De combinatie van ‘stoer’ en ‘lief’ maakt dat in 2013 622 kinderen de naam ‘Jesse’ hebben gekregen. In 2012 waren dat er beduidend minder. Toen viel de naam dan ook buiten de top 10 van meest populaire jongensnamen.

8. Luuk

Het verschil tussen ‘Jesse’ en ‘Luuk’ bedraagt welgeteld 15 kinderen! ‘Luuk’ roept bij de liefhebbers vooral de associaties ‘stoer’ en ‘tijdloos’ op. Tijdloos is zeker van toepassing op deze naam; ‘Luuk’ draait al jaren mee in de top van meest populaire jongensnamen. Met uitzondering van de jaren 2006 en 2007, bedroeg het aantal kinderen dat ‘Luuk’ is genoemd, meer dan 600 kinderen. ‘Luuk’ is een variant van ‘Lucas’. Deze naam betekent ‘afkomstig uit Lucanië, licht’. ‘Luuk’ komt veel voor in stripverhalen. Vast en zeker gaat er een belletje rinkelen bij de naam ‘Lucky Luuk’. Iets minder bekend zijn ‘de Belevenissen van Luuk Sterrekers’.

7. Lucas

In 2013 is de naam ‘Lucas’ aan 693 kinderen gegeven. Hiermee heeft ‘Lucas’ variant ‘Luuk’ op overtuigende manier verslagen! ‘Tijdloos’ en ‘klassiek’, zo omschrijven de fans de naam ‘Lucas’. De oorsprong van de naam vinden we ver terug in de geschiedenis. Zo is ‘Lucas’ – de derde evangelist – schrijver van de ‘Handelingen der Apostelen’. ‘Lucas’ geldt nog altijd als beschermheer van de artsen en van schilders. Laatstgenoemde beroepsgroep waardeert de vele, oude Madonna-afbeeldingen, die ‘Lucas’ naar alle waarschijnlijkheid heeft gemaakt. Tegenwoordig winnen ook de varianten ‘Luca’ en ‘Lucia’ – voor meisjes – aan populariteit.

6. Milan

Heb je wel eens van de naam ‘Miloslaw’ gehoord? ‘Milan’ is hiervan de afkorting. Dat brengt ons bij de betekenis; ‘milu’ betekent ‘lief’ en ‘slav’ staat voor roem. De naam ‘Milan’ is van Slavische afkomst. Hoewel ‘Milan’ vooral in voormalig Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije al jaren ongekend populair is, is de naam ook in Nederland en België ingeburgerd. Ter illustratie, 704 kinderen in ons land zijn het afgelopen jaar zo genoemd. Sinds 2008 maakt de naam ‘Milan’ deel uit van de top 10 van meest populaire jongensnamen in Nederland. Liefhebbers van ‘Milan’ vinden de naam lekker ‘stoer’ klinken.

5. Finn

In 2013 is de naam ‘Finn’ aan precies twee kinderen méér gegeven, dan ‘Milan’. Je kunt wel stellen dat beide namen strijden om de middenpositie in de lijst van populairste namen. Overigens is ‘Finn’ pas het afgelopen jaar de top 10 van deze lijst binnengedrongen. Als we ons verdiepen in de oorsprong van de naam, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De meest voor de hand liggende verklaring is ‘afkomstig uit Finland’. Ook Ierland claimt ‘Finn’; hier betekent ‘Fin’ zoveel als ‘wit of blond’. Dan zijn er ook nog deskundigen die beweren dat ‘Finn’ is afgeleid van de vogelsoort ‘vink’. Hoewel de naam vooral aan jongens wordt gegeven, zijn er ook meisjes die ‘Finn’ heten. Als meisjesnaam is ‘Finn’ een afkorting van ‘Josefine’.

4. Daan

Met welgeteld 713 kinderen, die zo genoemd zijn, moest ‘Daan’ in 2013 genoegen nemen met de vierde plek in de lijst van meest populaire jongensnamen. Dat is ‘Daan’ niet gewend; zo mocht deze naam zich in 2008, 2009, 2011 én in 2012 winnaar van de lijst noemen. ‘Daan’ komt van ‘Daniël’ en betekent ‘God zal mij beoordelen’. Mensen, die bekend zijn met de Bijbel, weten vast dat ‘Daniël’ één van de vier profeten was. Vanwege zijn gave om dromen te kunnen uitleggen, verwierf de profeet ‘Daniël’ een invloedrijke positie binnen het hof. Leuk om te weten dat de naam ook in landen als Rusland en Hongarije wordt gebruikt. In het laatstgenoemde land spreekt men wel van ‘Dànos’ en in Rusland is ‘Daniolo’ een populaire naam.

3. Bram

De naam ‘Bram’ is afgeleid van ‘Abraham’. De naam is van Hebreeuwse afkomst. Opmerkelijk is dat je in de oorsprong twee verschillende betekenissen tegenkomt. ‘Abraham’ betekent niet alleen ‘vader van een menigte volkeren’, maar ook ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’. Hoewel je de tweede betekenis als een invulling van de eerste kunt beschouwen, kan de eerste ook verwijzen naar de heerser van een land. Oftewel, een oorlogsheld. Hoe dan ook, in 2013 is de naam ‘Bram’ gegeven aan 723 kinderen. ‘Bram Peper’ en ‘Bram Vermeulen’ zijn zonder meer de meest bekende naamdragers in Nederland.

2. Levi

Nieuwkomer ‘Levi’ is ongekend populair; 724 kinderen zijn vorig jaar zo genoemd. De combinatie van ‘lief’ en ‘stoer’ gaf bij menig ouderstel de doorslag om hun kind deze naam te geven. De van origine Hebreeuwse naam betekent ‘bijvoeging, geplakt’. Volgens de Bijbel is ‘Levi’ de derde van in totaal 12 zonen van aartsvader Jakob. Zijn moeder heette Lea. Uit Jakob’s zonen kwamen 12 stammen voort. Als enige van de stammen bezaten de ‘Levieten’ geen grondgebied; als nomaden trokken zij door het gebied, dat wij nu kennen als Israël. Anno 2014 hoor je de naam ‘Levi’ vooral in Engelstalige landen. Wereldwijd wordt ‘Levi Strauss’ gezien als de bekendste ‘Levi’.

1. Sem

De winnaar is ‘Sem’! In 2013 hebben maar liefst 740 jongens deze naam gekregen.
Al sinds 2008 behoort ‘Sem’ tot de top drie van meest populaire namen. Als je ‘Sem fans’ vraagt naar de associaties, die de naam bij hen oproept, dan roepen zij kreten zoals ‘stoer’, ‘hip’, ‘lief’ en ‘tijdloos’. Ook ‘Sem’ is een figuur uit de Bijbel. In het boek van Genesis komt zijn naam diverse keren voor. De naam ‘Sem’ betekent ‘naam’ of ‘roem’. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat ‘Sem’ zich bijzonder tactvol heeft gedragen tegenover zijn vader, die zich in een dronken bui ooit uitkleedde. De begripvolle aanpak van ‘Sem’ werd alom geroemd.

De 10 populairste meisjesnamen vind je hier.

Ook leuk:
Top 10 Italiaanse jongens- en meisjesnamen
Top 10 Fransen jongens- en meisjesnamen