Veel landen hebben een eeuwenlange geschiedenis en bestaan al honderden jaren, maar de grenzen op de wereldkaart blijven nooit lang op dezelfde plek liggen. Door de jaren heen verschuiven grenzen constant en worden er ook nieuwe landen gesticht. Wil je weten welke landen de kortste geschiedenis hebben? Lees dan deze top 10 jongste landen ter wereld.
10. Kroatië – 25 juni 1991
Kroatië maakte deel uit van Joegoslavië totdat het onafhankelijkheid uitriep in juni 1991. Dit werd gedaan nadat er in mei een referendum werd uitgeschreven over de onafhankelijkheid van het land. In oktober besloot de regering om alle banden met Joegoslavië te verbreken, wat tot 1995 voor een onafhankelijkheidsoorlog zorgde. Inmiddels is het al een tijd een onafhankelijk land dat inmiddels ook lid is van de NAVO en Europese Unie.
9. Slowakije – 1 januari 1993
Lange tijd was Tsjechoslowakije de norm in Europa, maar in 1993 kwam er een vredige scheiding tussen Tsjechië en Slowakije. Deze scheiding ontstond doordat er steeds sterkere spanningen waren tussen de twee landen. In 2004 werd Slowakije lid van de NAVO en Europese Unie.
8. Tsjechië – 1 januari 1993
Als Slowakije in 1993 een onafhankelijk land wordt, dan is het logisch dat hetzelfde voor Tsjechië geldt. Ook dit land bestaat pas sinds het begin van de jaren negentig, toen het vreedzaam de wegen scheidde met Slowakije. In 1999 werd het land lid van de NAVO en in 2004 volgde een lidmaatschap van de Europese Unie. Inwoners van Tsjechië verkozen schrijver Václav Havel als hun eerste president.
7. Eritrea – 27 april 1993
Ook Eritrea werd in 1993 een onafhankelijk land. Het was sinds 1952 een onafhankelijke regio binnen de Ethiopische federatie. In 1962 veranderde dat toen de keizer van Ethiopië de onafhankelijke regio weer toe-eigende als veertiende provincie van Ethiopië. Dit zorgde voor een burgeroorlog die 30 jaar lang zou duren. In 1993 won Eritrea zijn onafhankelijkheid, maar de oorlog met de buren ging nog tot 2018 door.
6. Palau – 1 oktober 1994
Het volgende land op dit lijstje is Palau, een land in Oceanië. Door de jaren heen is het land in handen geweest van verschillende andere landen, met de Verenigde Staten als laatste bestuurder. In 1994 werd ervoor gekozen om het land onafhankelijk te maken. De Verenigde Staten biedt nog wel financiële ondersteuning en heeft een aantal militaire basissen in het land.
5. Oost-Timor – 20 mei 2002
Dit land in Zuidoost-Azië maakte oorspronkelijk deel uit van Indonesië. In een referendum in 1999 werd besloten dat het land onafhankelijk zou worden, maar dit resultaat viel niet bij iedereen in goede aarde. Pro-Indonesische groeperingen zorgde voor veel onrust in het land, maar dat veranderde toen de Verenigde Naties ingreep. Hierdoor kon Oost-Timor in 2002 officieel onafhankelijk worden en een eigen plek krijgen in de Verenigde Naties.
4. Montenegro – 3 juni 2006
Servië en Montenegro hebben jarenlang één land gevormd nadat Joegoslavië uiteenviel in 1991. In 2003 veranderde het in de Staatsunie van Servië en Montenegro, waarna de landen helemaal onafhankelijk werden in 2006. Dit werd besloten nadat er een referendum werd gehouden, waarbij 55,5% van de inwoners de voorkeur had voor volledige onafhankelijkheid. Hierdoor verliet Montenegro de Staatsunie en werd het als een onafhankelijk land erkend door Servië.
3. Servië – 5 juni 2006
Wanneer één land in twee landen wordt opgesplitst, zou je verwachten dat dit op dezelfde dag gebeurt. Niets is minder waar, want de onafhankelijkheid van Servië werd pas twee dagen later uitgeroepen. Servië ziet zichzelf als de officiële opvolger van de Staatsunie van Servië en Montenegro.
2. Kosovo – 17 februari 2008
Na jaren van oorlog kwam Kosovo in 1999 onder bestuur van de Verenigde Naties te staan. In 2005 werd er een proces gestart om te kijken wat de officiële status van het land moest worden. Uiteindelijk besloot Kosovo om in 2008 zijn onafhankelijkheid van Servië uit te roepen. Veel leden van de Verenigde Naties erkennen deze onafhankelijkheid, maar sommige landen doen dat niet. Vandaag de dag maakt Kosovo geen deel uit van de Verenigde Naties, omdat niet ieder land het als een onafhankelijk land erkent.
1. Zuid-Soedan – 9 juli 2011
Het jongste land ter wereld is Zuid-Soedan. Dit Afrikaanse land is ontstaan door een burgeroorlog die tientallen jaren duurde, waar in 2005 eindelijk een einde aan kwam. De overeenkomst die toen gesloten werd, maakte de weg vrij voor een referendum voor de mensen in Zuid-Soedan. Zij kozen er massaal voor om een onafhankelijk land te worden, met de stad Juba als hoofdstad. Vijf dagen later werd het land officieel lid van de Verenigde Naties. Salva Kiir Mayardit werd de eerste president van het land en is dat vandaag de dag nog steeds.