Ook al willen we het in Nederland liever ontkennen zal deze zomer voor de vijftiende keer het Europees Kampioenschap voetbal worden gehouden. Van 10 juni tot 10 juli is Frankrijk het gastland van het toernooi waar voor het eerst 24 landen aan meedoen. Wie zijn de grootste kanshebbers van het EK 2016?

10. Tsjechië

Tjechië doet voor de vijfde keer mee aan een EK, een toernooi dat het als Tsjecho-Slowakije in 1976 won. Het land eindige als eerste in de kwalificatiegroep van Oranje. Tsjechië werd een aantal edities steevast beschouwd als een gevaarlijke outsider. Grote namen als Nedved zijn er niet meer, maar groepswinnaar in een moeilijk poule word je ook niet zomaar.

9. Kroatië

Ook voor Kroatië betekent het EK 2016 een vijfde deelname. De technische Kroaten doen dankzij een sterke generatie voetballers de laatste jaren meestal mee aan grote toernooien. Sterspeler is de nummer 14 Luka Modrić. De frêle middenvelder van Real Madrid zal de leiding geven aan een mooi elftal met spelers die in verschillende grote competities ervaring hebben opgedaan. Probleem is wel dat ze met Spanje, Turkije en Tsjechië in een moeilijk poule zijn ingedeeld.

8. Italië

Italië kwalificeerde zich zonder nederlaag en zou traditioneel tot een van de favorieten moeten worden gerekend. Toch heeft Italië als sinds 1968 niet meer een EK gewonnen. In tegenstelling tot voorgaande toernooien bestaan er meer twijfels over de Azzurri. Andrea Pirlo trok voorheen de kar met zijn eigenzinnige spel maar is inmiddels aan het afbouwen. Verdedigend zit het natuurlijk altijd goed bij de Italianen maar aanvallend is de hoop gevestigd op oude bekende Pellè en de jonge Éder.

7. Zweden

Zweden wist zich ternauwernood te kwalificeren voor het EK 2016. In twee onderlinge duels met Denemarken trok Zweden aan het langste eind. Het Zweedse elftal speelt in dienst van een man: Zlatan Ibrahimović. De ex-Ajacied is inmiddels 34 jaar maar is zijn geniale streken nog lang niet vergeten. Of de Zweedse topscoorder aller tijden de rest op sleeptouw kan nemen is de grote vraag. De poule met België, Italië en Ierland is zeker niet eenvoudig.

6. Engeland

Als bakermat van het voetbal hoopt de liefhebber altijd op een sterk toernooi van Engeland. Vrijwel altijd tevergeefs. De passie van de Premier League lijkt op het EK opeens verdwenen. De kwalificatie werd met groot gemak bewerkstelligt dus mogen de liefhebbers van de Three Lions weer voorzichtig hopen dat het dit keer wel gaat lukken. Zoals de afgelopen jaren zal veel afhangen van de vorm van Wayne Rooney, nog steeds de belangrijkste voetballer van Engeland. De oefenduels laten weer een wisselvallig beeld zien met indrukwekkende overwinningen op Frankrijk en Duitsland maar verlies tegen Nederland.

5. Portugal

Ondanks een verrassende openingsnederlaag tegen Albanië won Portugal met gemak zijn kwalificatiepoule. Al jaren wordt het Portugese elftal als een mogelijke kanshebber gezien maar vooral tijdens het toernooi in eigen land (2004) lieten ze de toernooizege uit handen glippen. Grote ster is vanzelfsprekend Cristiano Ronaldo die na een dip eerder dit seizoen weer in ouderwetse vorm verkeert. Probleem is dat Portugal op grote toernooien teleurstellend behoudend speelt. Mocht dit keer voor een speelse tactiek worden gekozen kan het voor een verrassing zorgen.

4. België

Dankzij een talentvolle generatie werken onze zuiderburen al een aantal jaren aan een sterk nationaal elftal. Nu lijkt het moment aangebroken om serieus voor de titel te gaan (in 1980 waren de Rode Duivels dichtbij maar verloren ze de finale van West-Duitsland.) De basis van het elftal bestaat uit een aantal gerenommeerde voetballers zoals verdedigers Alderweireld, Kompany en Vertonghen of middenvelders Fellaini en De Bruyne. Omdat België niet over echte goalgetters beschikt hangt veel van het succes af van de bevliegingen van Eden Hazard die op het vorige WK niet echt uit de verf kwam.

3. Frankrijk

Het thuisland is vrijwel altijd een favoriet voor de eindzege. De laatste keer dat het EK in Frankrijk werd gehouden (1984) won het nationale elftal zijn eerste grote titel. Tegelijkertijd was dit ook de laatste keer dat een thuisland het toernooi won. Pieken voor eigen publiek kan een lastige opgave zijn. Bondscoach Didier Deschamps beschikt met spelers als Griezmann, Pogba en Varane over een goed basiselftal. Maar het rommelt al een tijd rond Les Bleus. Topspits Karim Benzema is bijvoorbeeld uitgesloten van deelname aan het toernooi vanwege zijn rol in een afpersingsschandaal. Of zijn plek op realistische wijze kan worden ingevuld is discutabel. Frankrijk heeft met Albanië, Zwitserland en Roemenië wel de makkelijkste poule geloot.

2. Spanje

Spanje is sinds het EK van 2008 uitgegroeid tot een van beste voetballanden ter wereld. Als eerste land won het drie grote toernooien op rij. Maar bondscoach Vincente del Bosque durfde het niet aan om de oude garde op tijd te vervangen waardoor het WK in Brazilië desastreus verliep. Inmiddels is de verjongingskuur wel ingezet met een nieuwe lichting talenten. Veteranen als Pique, Iniesta, Ramos en Silva worden aangevuld met jongelingen als Koke en Alcácer. Spanje eindigde dan ook als eerste in de kwalificatiepoule. Eigenlijk is de grote vraag wie de vaste keeper wordt op het toernooi: mag Casillas een laatste klus volbrengen of kiest men voor de zekerheid van De Gea? Met de laatste onder de lat is Spanje zeker een topfavoriet.

1. Duitsland

Bondscoach Joachim Löw is al jaren in dienst en heeft de Duitse voetbalcultuur op indrukwekkende wijze gemoderniseerd. Er was wel een probleem: het mooie voetbal leverde in tegenstelling tot vroeger geen titels op. Met het wereldkampioenschap in Brazilië werd daar twee jaar geleden resoluut mee afgerekend. De basis van dat elftal is ongeveer hetzelfde gebleven en voorzichtig laat Löw nieuwe talenten instromen. Toch is het moeilijk om een EK na een WK te winnen, alleen Frankrijk en Spanje deden het eerder. Bovendien is het voetbal van Duitsland de laatste tijd zeker niet van het gebruikelijke niveau. Maar op een groot toernooi zullen ze er ongetwijfeld weer staan. Hierdoor is Duitsland dit keer echt de torenhoge favoriet om op 10 juli in Parijs de beker te mogen ontvangen.