Voetballiefhebbers kunnen beginnen aftellen, want later deze maand begint het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Wie volgt straks Duitsland op als wereldkampioen? Wordt het topfavoriet Brazilië, Europese kampioen Portugal of het momenteel erg sterk spelende Frankrijk? Een ding staat vast: Italië wordt het straks alvast niet. Misschien is het WK voor jouw het ideale moment om wat sportweddenschappen te plaatsen, of misschien wil je gewoon de poule met je vrienden winnen, dus laten we maar even de tien topfavorieten voorstellen.

10. Uruguay

Uruguay won in het verleden al twee keer de Wereldbeker, maar deze prestaties dateren al van een ver verleden. Toch hopen de Uruguayanen toch nog eens uit de schaduw van Brazilië en Argentinië te treden en nog eens de titel mee naar huis te mogen nemen. Met topspitsen als Luis Suarez en Edenson Cavani heeft het alvast een van de sterkste voorhoedes. De groepsfase overleven lijkt met Egypte, Rusland en Saudi-Arabië alvast een rustige opwarmer.

9. Kroatië

Kroatië heeft een elftal dat het ieder team lastig kan maken. Denk maar aan de overwinning tegen Spanje op het voorbije Europese kampioenschap. Toch lijkt het voor de Kroaten nooit echt te lukken om deze vorm de gehele campagne aan te houden. Voor sterspeler Luka Modric is de wereldtitel een van de weinige prijzen die nog ontbreken op zijn palmares. Hun groep met Nigeria, Argentinië en IJsland is alvast geen makkelijke, maar als ze deze overleven is veel mogelijk.

8. Portugal

Portugal is de regerende Europese kampioen na de overwinning tegen gastland en favoriet Frankrijk twee jaar geleden. Hiermee overwonnen ze eindelijk het trauma van de verloren EK finale in eigen land in 2004 tegen Griekenland. Kan sterspeler Cristiano Ronaldo en zijn ploegmaats ook de wereldtitel pakken?

7. Engeland

Engeland is het voetballand bij uitstek. Engeland behoort steeds tot de favorieten, maar wist deze rol sinds 1966 niet meer te vervullen. Een lot dat ook Spanje lang onderging tot het eindelijk de wereldtitel bemachtigde en het wereldvoetbal domineerde. Is het lot ook Engeland zo gunstig gezind?

6. België

De generatie van Vincent Kompany, Kevin Debruyne en Eden Hazard wordt als de gouden generatie beschouwd. Desondanks raakte het elftal nog niet verder dan de kwartfinale van een groot tornooi. En de tijd dringt. In eigen land zorgt de gekozen selectie, of niet selectie van Naingollan van een gebrek aan hoop bij de supporters. Maar vaak zijn dergelijke strubbelingen al het begin geweest van een mooi sprookje.

5. Argentinië

Lionel Messi of Diego Maradona? Wie is de beste aller tijden? Maradona volgens de Argentijnen want die bracht wereldtitels op. Tot nog toe is het wereldkampioenschap voetbal nog het enige wat ontbreekt in de prijzenkast van Messi. Samen met Aguero, Higuain en Dybala heeft het Argentijnse elftal wellicht de beste voorlinie, maar het is defensie die hen zorgen baart.

4. Frankrijk

Frankrijk verloor twee jaar geleden in eigen land de finale van het Europees kampioenschap en is dus uit op eerherstel. Frankrijk won nog maar een keer de wereldtitel en wil daar dus graag een tweede aan toevoegen. Ongetwijfeld behoren ze tot de topfavorieten. Ondanks sterren als Benzema en Griezmann is het vooral de kracht van het team dat hen een te duchten tegenstander maakt.

3. Spanje

Is Spanje bezig aan een terugval of niet. Tien jaar geleden domineerde het Spaanse nationale elftal nog het wereldvoetbal met Europese en wereldtitels. Een mislukt WK en een pover EK doet terug twijfels oprijzen. Toch domineren Spaanse clubs als Real Madrid, Atletico Madrid en Barcelona nog het clubvoetbal, waardoor Spanje nog steeds als een belangrijke kandidaat voor de wereldtitel wordt beschouwd.

2. Brazilië

Brazilië is met vijf wereldtitels het meest succesvolle elftal op de Wereldbeker. Bekend om zijn sambavoetbal en speelse stijl is het altijd een favoriet voor de eindzege. Nochtans dateert de laatste titel al van 2002. Ook de 7-1 blamage in de halve finale tegen Duitsland van de vorige editie zal hen extra gemotiveerd maken om de wereldtitel terug te veroveren. Sterspeler is ongetwijfeld Neymar die hier het voortouw in zal moeten nemen.

1. Duitsland

Duitsland is de regerende wereldkampioen en walste opnieuw door de kwalificaties heen. Die Mannschaft staat bekend als een echte tornooiploeg. Het team kent weinig echte vedetten en heeft een sobere speelstijl waarbij sturm und drang centraal staan. Net deze twee gegevens zorgen voor de sterkte van dit Duitse elftal. Geen ego’s zoals andere teams wel eens durven te hebben. Enkel het team staat voorop met maar een doel: de wereldtitel.

Bekijk ook in welke stadions er wordt gespeeld.