Je zou bijna denken dat kinderen anno 2014 alleen nog maar gaan zitten voor een animatiefilm. Laat hen maar eens één van onderstaande klassiekers zien. De kans is groot dat het bij jezelf ook leuke herinneringen oproept.

10. The Witches – 1990

witches

Slechts enkele maanden, nadat ‘The Witches’ in première ging, stierf Roald Dahl. Dit was de laatste verfilming van een van zijn boeken, die is voltooid voor zijn overlijden. Het verhaal gaat over Luke. Als zijn ouders omkomen bij een auto-ongeluk, ontfermt oma Helga zich over de jongen. Dan krijgt oma diabetes. Op advies van haar arts, neemt het tweetal hun intrek in een hotel. Hier verblijft ook een groep heksen. Per ongeluk ontdekt Luke dat zij van plan zijn om alle kinderen van de wereld uit te roeien. Het plan is simpel; voeg aan snoep een toverdrankje toe, dat de kinderen in muizen verandert. Luke ondergaat dit lot! Zal het hem, in de hoedanigheid van een muis, lukken om de snode plannen van de heksen te verijdelen?

9. E.T. – 1982

e.t.

Zet de tissues maar vast klaar, niemand houdt het droog bij het zien van ‘E.T.’. Overigens maakt ‘E.T.’ ook bij zijn geestesvader Steven Spielberg nog altijd emoties los. Het concept is gebaseerd op een denkbeeldige vriend, die Spielberg creëerde na de scheiding van zijn ouders. Misschien identificeerde hij zich ook wel met Elliot. In de film raakt deze eenzame jongen bevriend met het buitenaardse wezen ‘E.T.’. Om de een of andere reden is het wezen op de aarde terecht gekomen. Samen met zijn zusje doet Elliot alle denkbare moeite om de kwetsbare ‘E.T.’ te helpen om terug te gaan naar zijn moederplaneet. Al met al denken we dat Spielberg de scheiding wel heeft verwerkt; deze sciencefiction film is enorm winstgevend gebleken!

8. Willy Wonka and the Chocolate Factory – 1971

Willy Wonka and the Chocolate Factory

De eerste verfilming van ‘Willy Wonka and the Chocolate Factory’ verscheen in 1971. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Wie wil er nu niet ruilen met hoofdrolspeler Charlie? Hij wint een rondleiding door de chocoladefabriek van Willy Wonka. Van een bezoek aan de Chocoladekamer tot een tochtje in een roze suikerboot over de Chocoladerivier en velden van zacht, muntig suikergras; het is hier een paradijs voor kinderen! Willy denkt er zo het zijne van… Het ene na het andere kind valt ten prooi aan zijn eigen vervelende eigenschappen. Charlie en zijn opa houden zich kranig staande.

7. Pippi Langkous – 1969

Pippi Langkous

Kinderen in de leeftijd tot een jaar of zeven doe je op een druilerige dag een groot plezier door ‘Pippi Langkous’ aan te zetten. De film is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Astrid Lindgren. Hierin beleeft de supersterke ‘Pippi Langkous’ het ene na het andere avontuur. Samen met haar paard Klein Witje en het aapje meneer Nilsson woont ze in Villa Kakelbont. Hier komen haar vrienden Tommy en Annika graag op bezoek. Menig dief of ander onbetrouwbaar persoon vergist zich in de kwaliteiten van het opvallende meisje met de rode vlechtjes. Hoe onwaarschijnlijk ook hun avonturen, hoe overtuigend hebben de betreffende acteurs Pippi, Tommy en Annika neergezet. Nadien hebben zij geen noemenswaardige rollen meer weten te bemachtigen.

6. Ronja de roversdochter -1984

Ook ‘Ronja Rövardotter’ is ontsproten aan het brein van Astrid Lindgren. Zij heeft het boek zelf aangepast voor het witte doek. In deze Zweedse fantasiefilm volgen we het leven van ‘Ronja de roversdochter’. Als zij wordt geboren, klieft een hevige bliksem de burcht van Mattis in tweeën. Op hetzelfde moment wordt Birk geboren. Hun vaders zijn gezworen vijanden, de kinderen elkaars beste vriend. Dan breekt er een oorlog uit. Ronja’s vader dwingt haar om een keuze te maken. Ronja en Birk verlaten de burcht en vluchten naar de bossen. Hier bouwen zij een nieuw bestaan op. Zullen de roverhoofdmannen de band met hun vrijgevochten kinderen ooit nog kunnen herstellen?

5. Annie – 1982

Annie

Wie kent niet de liedjes ‘Tomorrow’ en ‘It’s a hard-knock life’ van ‘Annie’? Deze muziekfilm is gebaseerd op de stripboekenreeks ‘Little Orphan Annie’ uit de jaren ’20. In 1977 werd hiervan een musical gemaakt, daarna volgde een boek en in 1982 de film. ‘Annie’ gaat over een roodharig meisje, dat droomt van een gelukkig leven met haar hond buiten het weeshuis. Op een dag wordt ‘Annie’ uitgekozen om een week bij de miljardair ‘Daddy’ Warbucks te verblijven. Tot ontzetting van Miss Hannigan, de zuipende bazin van het weeshuis, weet ze in die week het hart van Warbucks te stelen.

4. Home Alone – 1990

home alone

Elk jaar rondom Kerstmis ontkom je niet aan ‘Home Alone’. De eerste film uit de serie van in totaal vijf, verscheen in 1990. In de eerste drie films speelt Macaulay Culkin de hoofdrol van Kevin, daarna verandert de verhaallijn. Terug naar film één, het verhaal begint als de familie McCallister op vakantie gaat zonder zoon Kevin. Als ze erachter komen dat ze hem zijn vergeten, zijn ze niet meteen thuis. Het is namelijk erg druk tijdens de kerstdagen. Intussen vermaakt Kevin zich opperbest; geen regels, geen pestende broer. Dan krijgen twee inbrekers het huis in hun vizier. Het lijkt een makkelijke inbraak, maar het tweetal heeft niet gerekend op de vindingrijkheid van Kevin.

3. Babe – 1995

Babe

In 1995 verscheen de Amerikaans-Australische fantasiefilm ‘Babe’. De dieren in deze film zijn voor het grootste gedeelte echt. Alleen aan varkentje ‘Babe’ is soms animatie te pas gekomen. Met special effects hebben de makers de gezichten van de dieren zo aangepast dat het lijkt alsof ze praten. De film begint op een noodlijdende boerderij. Om geld te verdienen gaat ‘Babe’ samen met mevrouw Hogget op reis. Het is de bedoeling dat hij een demonstratie schapen hoeden gaat geven. Het tweetal mist het vliegtuig en komt in de grote stad terecht. Hier raakt ‘Babe’ zijn bazinnetje kwijt. Hij vindt onderdak in een hotel waar verlaten dieren worden opgevangen. Hier gebeuren vreemde dingen met de dieren. ‘Babe’ komt in actie!

2. The Wizard of Oz – 1939

wizard of oz

In de periode dat de Disneyfilm ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ furore maakte, kwam de productie van ‘The Wizard of Oz’ op gang. Deze film is gebaseerd op de bekende boekenreeks van L. Frank Baum. Het American Film Institute heeft de film beoordeeld als beste familiefilm aller tijden. Niet in de laatste plaats vanwege de aansprekende muziek. Het verhaal speelt zich af in het schitterende land van Oz. Hier ziet de vijftienjarige Dorothy zich gedwongen om de tovenaar van Oz te vinden. De tocht voert haar door betoverde bossen, langs dansende vogelverschrikkers en zingende leeuwen. Alle dieren en figuren hebben zo hun beperkingen, maar samen met Dorothy vormen zij een effectief team. Uiteindelijk vinden zij ‘The Wizard of Oz’, maar kan hij hen helpen?

1. Harry Potter filmserie – vanaf 2001

harry potter kinderfilm

De ‘Harry Potter filmserie’ is afgeleid van de zeven Harry Potter boeken van de Engelse schrijfster J.K. Rowling. Het laatste boek, ‘Harry Potter en de Relieken van de dood’, is in twee delen verfilmd. Momenteel werkt men aan een film, die alleen in speciale pretparken zal worden vertoond. De ‘Harry Potter filmserie’ is zonder meer een van de meest lucratieve filmseries, die ooit is gemaakt. Zo hebben de films wereldwijd ruim 6 miljard dollar omgezet. Ook staan alle acht uitgebrachte films in de top 40 van de lijst van succesvolste films aller tijden.