De bioscoop trakteert je kroost op heel wat moois in 2019. Maar ook je innerlijk kind wordt dit jaar goed verwend. Disney beraamt een plofkraak op je jeugdnostalgie met verschillende remakes van hun tijdloze klassiekers. Je ontdekt ze allemaal in deze top 10.

10. The Secret Life of Pets 2

Wat spoken huisdieren eigenlijk uit als hun baasjes weg zijn? Dat zag je in het vrolijke The Secret Life of Pets. In juni 2019 keren Max de hond, Chloe de kat, Snowball het konijn en een hoop andere mondige beestjes terug voor meer dolle avonturen in Manhattan. Sinds de #MeToo-storm heeft komiek Louis C.K. het verkorven in Hollywood. Zijn vervanger Patton Oswalt heeft gelukkig genoeg stemmenwerkervaring om een minstens even grappige Max neer te zetten.

9. Sonic the Hedgehog

Sonic the Hedgehog

Wie kent deze bliksemsnelle Sega-mascotte nu niet? De antropomorfe blauwe egel maakte afgelopen jaren al gesmaakte cameo’s in Wreck-It Ralph en Ready Player One. In november raast Sonic over het witte doek in zijn eerste live-action soloavontuur. Hoewel, solo? Tijdens zijn vlucht voor de Amerikaanse overheid krijgt de stekelige held hulp van Green Hills-Sheriff Tom Wachowski (James Marsden). Ben Schwartz, bekend van Parks & Recreation, spreekt de supersonische egel in. Sonic-fans zijn vooral benieuwd naar Jim Carrey’s vertolking van de even geniale als gestoorde Dr. Ivo “Eggman” Robotnik. We moeten nog wel wachten tot december voordat Sonic in de bios te zien is.

8. The Addams Family

The Addams Family

De macabere Addams Family leverde begin jaren 90 al twee geweldige speelfilms op. De zwart-wit tv-reeks uit 1964-1968 telt vandaag nog steeds miljoenen bewonderaars. De lat ligt dus hoog voor regisseurs Conrad Vernon en Greg Tiernan. Met Sausage Party scoorden ze in 2016 al een aardige bioscoopshit. Voor deze computeranimatie rekenen ze op de zoetgevooisde stemmen van Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz en Finn Wolfhard. Ook deze animatiefilm draait pas in december in de bioscopen.

7. Artemis Fowl

Nu het Harry Potter-universum tijdelijk in de touwen ligt na het lauw onthaalde Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, ruikt Disney zijn kans. Artemis Fowl, de verfilming van Eoins Colfers populaire boekenreeks, mag eindelijk uit het vriesvak. Nieuwkomer Ferdia Shaw speelt het twaalfjarige Ierse criminele meesterbrein. Kenneth Branagh kruipt achter de camera. En natuurlijk fladderen er genoeg elfjes, feetjes en andere magische wezens rond om een hele Efteling mee te vullen. Vanaf 7 augustus in de Nederlanse bioscopen.

6. Pokémon: Detective Pikachu

De Pokémon Go-hype is al weer even voorbij. Als je een Bulbasaur, Charmander of Squirtle wil spotten, moet je in mei naar Pokémon: Detective Pikachu gaan kijken. Ryan Reynolds leent zijn spitsvondige stem en mimiek (dankzij de magische motion-capture-technologie) aan de schattige Pikachu. Wanneer zijn ex-partner Harry Goodman mysterieus verdwijnt, kamt het gele opdondertje de neonverlichte straten van Ryme City uit met diens zoon Tim (Justice Smith). Tijdens hun zoektocht stuit het duo op een slinks plot dat het hele Pokémon-universum bedreigt.

5. Aladdin

De coole Brit Guy Ritchie zit in de regiestoel van deze live-action herwerking van de geliefde tekenfilmklassieker uit 1992. Robin Williams schoenen als Genie vullen wordt geen sinecure, maar Will Smith bewees in het verleden al dat hij een komisch supertalent is. De ravissante Naomi Scott laat de harten sneller slaan als prinses Jasmine. Mena Massoud speelt de sympathieke straatrat. En onze eigenste Marwan Kenzari? Die liet het internet alvast ontploffen met zijn eerste setfoto’s als een wel heel zwoele grootvizier Jafar. Ook Aladdin is in mei te zien.

4. Dumbo

Het ontroerend verhaal van het vliegende olifantje met de grote oren geldt als één van de allermooiste Disneyfilms. De eerste beelden van deze live-action remake zorgden voor laaiend enthousiaste reacties. Tim Burton zou met Dumbo weleens een comeback door de grote poort kunnen maken. Hollywoods raarste snuiter zit al even om een kassucces verlegen. Met voldoende zakdoekmomenten en klasbakken als Colin Farrell, Danny DeVito, Eva Green en Michael Keaton twijfelt niemand aan zijn slaagkansen. Eind maart draait Dumbo in de bioscoop.

3. The Lion King

Nog zo’n onvervalste Disney-klassieker is The Lion King uit 1994. Het animatiemeesterwerk met de prachtige soundtrack van Hans Zimmer en Elton John kampeert al jaren in lijstjes van de beste films aller tijden. Herhaalt Jon Favreau dat huzarenstukje met zijn hyperrealistische computerbewerking? Aan originele liedjes alvast geen gebrek: Elton John pende twee nagelnieuwe songs. James Earl Jones laat zijn indrukwekkende bas weer over de Afrikaanse savanne bulderen als Mufasa. Beyoncé en Donald Glover geven hun iets hogere stemregister aan de welpjes Nala en Simba. Vanaf juli te zien.

2. Toy Story 4

In 2010 schreven de Pixar-tovenaars een prachtig slotakkoord voor de Toy Story-reeks. Het verhaal van Woody en Buzz Lightyear eindigde met heel wat traantjes en een dankbare glimlach voor zoveel moois. Deze zomer kruipt het speelgoed nog één keer uit de opbergdoos voor een road trip door de onbekende grote mensenwereld. Forky, een plastieken vorkje met een knoert van een existentiële crisis, zorgt voor een frisse nieuwe invalshoek. Randy Newman lonkt alvast opnieuw naar de Oscar voor het beste originele nummer.

1. Frozen 2

Frozen 2

Zes jaar nadat de oorwurm Let It Go zich in je trommelvliezen nestelde, brengt Disney het langverwachte Frozen-vervolg in de zalen. De eerste film en afgeleide merchandise harkten wereldwijd miljarden bij elkaar. Elsa, Anna, Kristoff en de malle sneeuwman Olaf ontrafelen in deze sequel een eeuwenoud mysterie over het koude koninkrijk Arendelle, terwijl bezorgde ouders alvast hun bankrekeningsaldo checken. 27 november 2019 is het zover!