De dagen zijn korter, het weer guurder. Niets fijner dan lekker tegen elkaar aankruipen en genieten van een Disney klassieker! Hieronder vind je volop inspiratie. Natuurlijk is een top 10 lijst van Disney films veel te kort, want we geloven het zelf bijna niet, maar de Reddertjes, Frank en Frey, Robin Hood, Lady en de Vagebond, allen hebben ze de lijst niet gehaald …

10. De kleine zeemeermin

Kleine Zeemeermin

‘The Little Mermaid’ staat aan de vooravond van de zogenaamde Disney renaissance. Na een aantal geflopte films in de jaren ’80 blies deze film de animatiefilms weer nieuw leven in. Aan de basis van ‘De kleine zeemeermin’ staat het gelijknamige sprookje van Hans Christiaan Andersen.

Deze film gaat over de mooie zeemeermin Ariël, een van de dochters van zeekoning Triton. Op een avond redt ze het leven van de jonge prins Eric. Ariël is op slag verliefd op hem! Op zijn beurt wil Eric graag weten wie hem heeft gered. Zeekoning Triton straft zijn dochter voor haar verliefde gevoelens. Hiermee duwt hij Ariël in de handen van zeeheks Ursula. Op sluwe wijze weet Ursula de jonge zeemeermin voor zich te winnen. Bijna slaagt haar plannetje om er met Eric vandoor te gaan! Maar het mooiste moet nog komen, uit liefde voor zijn dochter geeft Triton Ariël benen. Eindelijk kan ze met haar prins trouwen.

9. Aladdin

Aladdin

Aladdin is een van die succesvolle films uit de jaren ’90, vooral de liedjes uit de film werden geprezen, hiervoor ontving de film een Oscar. Twee zelfs, want het nummer “A Whole New World” won ook een Oscar voor beste nummer.

De film draait om Aladdin, een arme jongen die probeert te overleven op de straten. Samen met zijn beste vriendje, aapje Abu, steelt hij brood. Bij toeval ontmoet hij prinses Jasmine, die het leven binnen de paleismuren beu is. Hij is opslag verliefd. Natuurlijk wordt de relatie niet toegestaan, Jafar, de grootvizier van de sultan steekt er een stokje voor. Hij stuurt Aladdin De Grot Der Wonderen in om een lamp voor hem te halen. In de lamp blijkt een geest te zitten en Aladdin krijgt drie wensen. Hij laat zich veranderen in prins Ali ‘a Babwa zodat hij kan trouwen met de prinses.

8. 101 Dalmatiërs

101 Dalmatiërs

De 17e tekenfilm van Walt Disney Productions is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dodie Smith. In 1961 betekende ‘101 Dalmatiërs’ een mijlpaal in de geschiedenis van de Disneyfilms. Op ‘Dumbo’ na, was dit de eerste animatiefilm die zich afspeelde in de ‘echte’ wereld.

Dalmatiërs Pongo en Perdita krijgen samen 15 puppy’s. Cruella de Vil, jeugdvriendin van hun baasjes, steelt het nest. Ze wil van deze en nog veel meer andere honden een bontmantel laten maken. De dieren zitten opgesloten in een verlaten landhuis. Op een zeker moment krijgen Kolonel (hond) en Tibbs (kat) lucht van deze vermissingzaak en gaan op onderzoek uit. Samen met Pongo en Perdita weten ze alle dieren te bevrijden. De baasjes van Pongo en Perdita zijn zo gelukkig dat ze besluiten de complete roedel te houden. Wel is een verhuizing noodzakelijk!

7. Bambi

Bambi

Op 13 augustus 1942 verscheen de 70 minuten durende tekenfilm ‘Bambi’. De Oostenrijks-Hongaarse auteur Felix Salten heeft het oorspronkelijke verhaal ‘Bambi, ein Leben im Walde’ in 1923 geschreven. In het boek is Bambi een ree, maar voor de film getransformeerd tot een witstaarthert.

Hoe dan ook, al meteen bij zijn geboorte wordt Bambi uitgeroepen tot ‘Prins van het Bos’. Samen met zijn vriendjes Stampertje en Bloempje geniet de lieve Bambi van een fijne jeugd. Bij wie staan nu niet de beelden, van dat aandoenlijke hertje dat voor de eerste keer op sneeuw loopt, op het netvlies? Op een dag komt er aan al dat geluk een bruut einde; jagers schieten zijn moeder dood. Met vallen en opstaan leert Bambi overleven. Op een dag komen de jagers terug. Dan wordt het grote hert gedwongen om moed te tonen tijdens het in veiligheid brengen van de andere herten.

6. Jungle Boek

Jungle Boek

Tijdens de productie van ‘Jungle Book’ in 1967 stierf Walt Disney. Ook het feit dat voor het eerst bekende acteurs werden ingehuurd om de stemmen van de personages in te spreken, maakt deze film bijzonder. De tekenaars op hun beurt lieten zich inspireren door deze acteurs en ook door de muziek van die tijd. Indirect hoor je de Beatles in ‘Jungle Boek’!

De jungle van India vormt het decor. Op een dag vindt Bagheera, de zwarte panter, een mensenbaby in een mandje. Hij brengt het kind naar de wolven. Zij voeden de kleine Mowgli op. Aan zijn onbezorgde jeugd komt een einde als Shere Khan terugkeert in de jungle. Deze tijger heeft een gruwelijke hekel aan mensen en wil Mowgli vermoorden. De dieren besluiten dat Mowgli terugmoet naar de mensen. Bagheera zal hem bij deze tocht begeleiden. Na vele omzwervingen en een heuse ontvoering door apen komen ze eindelijk in het dorp aan. Hoewel Mowgli geenszins van plan was om het dierenrijk achter zich te laten, wordt hij spontaan verliefd op een meisje en blijft in het dorp.

5. Pinokkio

Pinokkio

De originele uitgave van ‘Pinocchio’ in 1940 bracht maar liefst 39 miljoen dollar in Amerika op. De tweede wereldoorlog belette Disney om de film in datzelfde jaar uit te brengen in Europa en Azië. Hierdoor kwam de verwachtte inkomstenstroom wat laat op gang.

In de film ziet Gepetto’s houten pop op wonderbaarlijke wijze het levenslicht. Gesterkt door krekel Japie, die zijn geweten vormt, vindt ‘Pinokkio’ zijn weg in het leven. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Als ‘Pinokkio’ door Stromboli wordt gestrikt om in zijn poppentheater te spelen, gaat het mis. ‘Pinokkio’ wordt niet uitbetaald, maar opgesloten. Na een groot aantal omzwervingen, waarin ‘Pinokkio’ en Japie Gepetto net mislopen, komt het drietal in de buik van een walvis terecht. ‘Pinokkio’ kan Japie en Gepetto in veiligheid brengen, maar komt hierbij zelf om het leven. Eenmaal thuis verandert de blauwe fee ‘Pinokkio’ in een echte jongen.

4. Dombo

Dombo

Na het floppen van Fantasia en achterlopende inkomsten van Pinokkio, stond Walt Disney Productions aan de rand van een faillissement. De makers van ‘Dumbo’ kregen dan ook een minimaal budget toegewezen. Dit zie je terug in de minder gedetailleerde tekeningen. Verder staat ‘Dombo’ bekend als kortste Disneyfilm, slechts 64 minuten duurt deze klassieker.

Gelukkig bracht ‘Dombo’ geld in het laatje. Of komt die eer Jumbo toe? Zo heet het olifantje namelijk. Hij staat bekend om zijn gigantisch grote oren, waardoor hij spottend ‘Dombo’ wordt genoemd. Hij groeit op in het circus, waar het niet meevalt om een passende rol te vinden. Na een aantal mislukte optredens, veel spot en teveel drank, belanden ‘Dombo’ en zijn vriend Timothy hoog in een boom. Kraaien leren ‘Dombo’ vliegen. Deze gave staat aan de basis van een act van wereldformaat! ‘Dombo’ wordt de ster van het circus.

3. Leeuwenkoning

leeuwen koning

Toen de Leeuwenkoning uitkwam in 1994 waren de Nederlandse spellingsregels anders, de film heette dan ook eigenlijk De Leeuwekoning (dus zonder de tussen-n). Voor het eerst werden op grote schaal computers ingezet om de animatie te maken, vooral bij de scène met de op hol geslagen gnoes.

In de film volgen we het heldenavontuur van Simba, een onrustige welp die gewoon niet kan wachten tot hij koning is. Simba is op een dwaalspoor gebracht door zijn ambitieuze oom Scar en leidt een zorgeloos bestaan met zijn hilarische metgezellen Timon en Pumbaa, waardoor hij zijn koninklijke verantwoordelijkheden vergeet. Maar het lot roept hem en wanneer de tijd daar is, moet hij besluiten om terug te keren naar het Koninkrijk en zijn plaats in de ‘kringloop van het leven’ opnieuw innemen.

2. Belle en het Beest

belle en het beest

Als het gaat om prijzen dan is Belle en het Beest de meest succesvolle Disneyfilm. De film werd als enige animatiefilm ooit genomineerd voor een Oscar voor beste film. Uiteindelijk won de film niet, maar won wel beeldjes voor beste muziek en beste nummer.

In de film volgen we Belle, een vrolijke jonge vrouw die in het kasteel belandt van een prins die in een mysterieus beest is veranderd. Met de hulp van het betoverde personeel van het kasteel leert Belle al snel de belangrijkste les die er is: ware schoonheid zit van binnen.

1. Sneeuwwitje en de zeven dwergen

sneeuwwitje

De allereerste film geproduceerd door Walt Disney mag in dit overzicht natuurlijk niet ontbreken! ‘Snow White and the Seven Dwarfs’, zo luidt de originele titel. Het kostte maar liefst drie jaar productietijd voordat deze meer dan een uur durende klassieker in 1937 aan het publiek werd getoond.

In grote lijnen volgt de film het oorspronkelijke verhaal opgetekend door de gebroeders Grimm. De hoofdrol is voor Sneeuwwitje, een prinses. Zij woont bij haar bijzondere ijdele stiefmoeder. Deze koningin vreest de schoonheid van Sneeuwwitje. Op een dag gebeurt waar ze bang voor is; haar magische spiegel confronteert haar met de natuurlijke schoonheid van Sneeuwwitje. Een jager brengt Sneeuwwitje naar het bos, waar ze onderdak vindt bij de zeven dwergen. Samen met Doc, Stoetel, Giechel, Grumpie, Niezel, Bloosje en Dommel leidt ze een fijn leven. Totdat de koningin erachter komt dat ze nog leeft! Ze vergiftigt haar met een appel. De dwergen nemen wraak op de koningin en ‘bewaren’ Sneeuwwitje in een glazen kist. Op een dag verschijnt een prins en kust haar wakker. Samen met hem en haar dwergen leeft ze nog lang en gelukkig.

Bekijk ook eens wat Disney+ te bieden heeft