Een kleine auto heeft zo z’n voordelen. Nooit meer op zoek naar een ruime parkeerplek, bijvoorbeeld. De wegenbelasting wordt ineens een stuk goedkoper, in vergelijking met een grote wagen. En bij het invoegen of van baan verwisselen op de snelweg heb je minder ruimte nodig. Tel daarbij op de lagere CO2 uitstoot en de goedkopere autoverzekering en je zou bijna blindelings voor een kleine auto kiezen. De grote vraag is dan: Welke? Om je een idee te geven van de kleinste auto’s die ooit ergens op de wereld zijn geproduceerd en hebben rondgereden, volgt hier een top 10 kleinste auto’s ooit.

10. Mini Cooper

mini cooper
Giovanni Love / Shutterstock.com

De meest bekende kleine auto is waarschijnlijk de Mini Cooper. Dit kleine racemonster won maar liefst drie opeenvolgende jaren de Rally van Monte Carlo, van 1964 tot en met 1967.

De Mini Cooper was het sportieve broertje van de Morris Mini Minor- en Austin Seven, die ontworpen waren door de Griekse designer Alec Issigonis. John Cooper, die raceauto’s ontwierp, zag wel wat in deze modellen en bouwde in 1961 de Austin en de Morris Mini Cooper. De Mini Cooper, met een lengte van iets meer dan 3 meter en een breedte van nog geen 140 centimeter, bleek een blijvend succes. Nog steeds worden verschillende uitvoeringen van deze kleine pittige auto met het sportieve design op de markt gebracht.

9. Fiat 500

fiat 500
Aleksandr Stepanov / Shutterstock.com

De originele Fiat 500 uit 1957 was amper 3 meter lang en slechts 132 centimeter breed. Toch wisten in die jaren hele gezinnen zich in dit “Rugzakje”, zoals de auto genoemd werd, te proppen. De Fiat werd op 4 juli 1957 zowel in Rome als in Turijn voor het eerst aan het publiek gepresenteerd. Vanwege het succes van deze minigezinsauto werd in 2007, precies 50 jaar later, een retro versie van de eerste Fiat Nuevo op de markt gebracht. Nog steeds wordt de Fiat 500 geproduceerd en massaal verkocht. Ter vergelijking: de huidige Fiat 500 is ongeveer een halve meter langer en 30 centimeter breder.

8. Piaggio Vespa 400

Piaggio Vespa 400

BlueBreezeWiki /wikimediacommons/ CC BY-SA 3.0

In het rijtje kleinste auto’s ooit, vind je weer een Italiaans merk: de Piaggio Vespa 400. Deze kabouterauto werd van 1957 tot 1961 gemaakt in Frankrijk, maar het ontwerp kwam van het Italiaanse bedrijf Piaggio. De Vespa was slechts 2.85 meter lang en 1.27 meter breed. De Vespa wordt niet meer gemaakt, maar de auto’s zijn nog wel te vinden op autobeurzen met klassiekers.

7. Goggomobil Dart

Goggomobil Dart
AlfvanBeem/wikimediacommons

Het Duitse bedrijf Goggomobil liet deze de Dart onder licentie bouwen in Australië tussen 1959 en 1961. Deze tweezitter zonder deuren bleek geen groot succes, ondanks het voor die tijd futuristische uiterlijk. In vijf jaar tijd werden slechts 700 exemplaren gebouwd, waarna de auto uit de productie werd genomen.

6. Fuldamobil

Fuldamobil
Buch-t /wikimediacommons /CC BY-SA 3.0 de

Opnieuw een miniauto die werd gebouwd in de jaren 50. De Fuldamobil, die slechts 2.70 meter lang bij 1.40 meter breed mat, was een uitvinding van een Duitse autojournalist. Na wat strubbelingen rondom de onderdelen en de financiering, verliet de eerste serieproductie van dit “Bolhoedje” de fabriek in 1951. In de jaren erna werden meerdere types van de Fuldamobil geproduceerd, maar het kwam nooit echt tot een succes. In totaal verlieten slechts 123 auto’s de fabriek.

5. Smart Fortwo

smart fortwo
Philip Lange / Shutterstock.com

Een van de nieuwste kleine auto’s op de markt met redelijk succes is de Smart Fortwo. Deze twee persoonsauto kwam in 1998 op de markt en is ondertussen toe aan de derde generatie. De naam Smart staat voor “Swatch Mercedes ART” aan gezien het gaat om een samenwerking tussen Swatch (de horlogemakers) en Mercedes. De kleinste smart is 2.5 meter lang.

4. Autobianchi Bianchina

Autobianchi Bianchina
Yury Dmitrienko / Shutterstock.com

Ook de Autobianchi Bianchina werd, net als veel andere kleine auto’s, in 1957 ontworpen met de Fiat 500 in gedachten. Deze Italiaanse klassieker kwam als snel in meerdere uitvoeringen op de markt, zoals de berlina, cabriolet, convertible, stationwagen en het busje. Ruim 20 jaar was het een gewilde luxe miniauto, tot de productie stopte.

3. Commuter Cars Tango

Commuter Cars Tango
D0li0/wikimediacommons

Een van de kleinste auto’s ooit is geen klassieker. Commuter Cars Tango T600 werd ontworpen en geproduceerd in 2005, waarna acteur George Clooney in het eerste exemplaar ging rijden. De tweede werd pas drie jaar later gebouwd. De Tango is een eenpersoons elektrische sportwagen. En had de oplossing moeten worden van de klimaatproblemen en drukte op de wegen. We hebben er echter niks meer van vernomen. De totale lengte van deze sportieve miniauto is slechts 2.60 meter en de breedte nog geen meter.

2. Iso Isetta

Iso Isetta
ermess / Shutterstock.com

Vanwege de geringe afmetingen en de bolle vorm, kregen inzittenden van een Iso Isetta al snel het gevoel in een bubbel te zitten. Vandaar de naam Bubble-car voor deze kleine auto met maar één deur aan de voorkant. In 1955 kocht BMW de licentie om de Isetta te produceren. Automobilisten waren gek op het ontwerp, want ondanks dat er geen ruimte voor bagage was en de achterwielen vlak bij elkaar lagen, werden in acht jaar tijd 160.000 exemplaren verkocht.

1. Peel P50

De kleinste auto ooit is de Peel P50 die gemaakt werd van 1962 tot 1965. Deze Engels miniauto is slechts 1.34 meter lang en 41 centimeter breed. Grappig detail is, dat er geen achteruitversnelling aanwezig was. Wie om wilde keren, moest uitstappen en de auto omdraaien via een aparte handvat. Met slechts 47 exemplaren die ooit zijn gebouwd, kan deze auto als een curiositeit worden beschouwd. In 2008 reed Jeremy Clarkson van Top Gear in de P50 door de studio. Dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat Peel in 2010 is begonnen met het produceren van nieuwe modellen van de P50. Je kunt ze kopen voor ongeveer 10.000 pond!

Over de Peel P50 schreven we eerder in ons lijstje over hele vreemde auto’s