Afrika is het op één na grootste continent ter wereld, met meer dan 54 landen die op een gebied van 30,3 miljoen vierkante kilometer liggen. Het land heeft een aantal indrukwekkend grote landen, maar er zitten ook een paar piepkleine staten tussen. Hier ontdek je de top 10 kleinste landen van Afrika.

10. Burundi – 27.830 vierkante kilometer

Burundi

Tussen Congo-Kinshasa, Rwanda en Tanzania ligt het kleine land Burundi. Het is een land met een bewogen geschiedenis, want door de jaren heen is er veel strijd geweest tussen de Hutu- en Tutsi-stammen die in Burundi leven. Door het extreme geweld zijn honderdduizenden mensen uit het land gevlucht. In het verleden werd Burundi ook bezet door Duitsland en België.

9. Rwanda – 26.798 vierkante kilometer

Rwanda

Net boven Burundi ligt een nog kleiner land: Rwanda. Waar de strijd tussen de Hutu’s en Tutsi’s in het buurland erg was, was het in Rwanda misschien nog erger. In 1993 zijn er naar schatting een half miljoen tot een miljoen mensen in het land vermoord. Inmiddels is de rust weer een beetje teruggekeerd, waardoor steeds meer mensen van de pracht van Rwanda kunnen genieten. Zo leven hier berggorilla’s en vind je er de oorsprong van de Nijl in Nyungwe Forest.

8. Djibouti – 23.200 vierkante kilometer

Djibouti

In het oosten van Afrika ligt het land Djibouti, in het gebied dat ook wel de Hoorn van Afrika genoemd wordt. Het kleine landje heeft een ideale ligging, doordat het aan een van de drukste scheepsroutes ter wereld grenst. De kustlijn van Djibouti ligt namelijk aan de Rode Zee en de Golf van Aden. Daarom is het van oudsher een belangrijke handelsstaat. Zo dreven de oude Egyptenaren al handel met de voormalige inwoners van Djibouti.

7. Swaziland – 17.364 vierkante kilometer

Swaziland

Swaziland wordt ook wel Eswatini genoemd en is een koninkrijk dat in het zuiden van Afrika ligt. Zo grenst het aan Zuid-Afrika en Mozambique. Het land heeft niet één maar twee hoofdsteden. Zo bevindt de bestuurlijke macht van het land zich in Mbabane, terwijl Lobamba de koninklijke hoofdstad van Swaziland is. Ook dit land heeft een rijke geschiedenis, want uit onderzoek blijkt dat het 100.000 jaar geleden al bewoond was.

6. Gambia – 10.380 vierkante kilometer

Gambia

In het westen van Afrika vind je een land met een wel heel bijzondere vorm. Gambia is relatief klein, maar wel 250 kilometer lang. Tegelijkertijd is het land maar een paar tientallen kilometers breed, waardoor het een lange, smalle strook in het Afrikaans landschap is. Een deel van het land ligt aan de Atlantische oceaan, terwijl Gambia aan alle andere kanten omsloten wordt door Senegal.

5. Kaapverdië – 4.033 vierkante kilometer

Kaapverdië

Kaapverdië is aanzienlijk kleiner dan zijn voorgangers op dit lijstje. Je vindt het land niet op het vasteland van Afrika, maar in de Atlantische Oceaan. Het is een eilandengroep die uit tien eilanden bestaat, allemaal met een vulkanische oorsprong. Het land ligt op 570 kilometer van Kaap Verde, het schiereiland waar Kaapverdië zijn naam aan te danken heeft.

4. Comoren – 2.235 vierkante kilometer

Comoren

Ook de Comoren zijn een groep eilanden die samen één staat vormen. Het grootste deel van de inwoners leeft op drie verschillende eilanden: Grande Comore, Mohéli en Anjouan. De rest van het land bestaat uit kleinere, vaak onbewoonde eilanden. Je vindt de Comoren ten oosten van het Afrikaanse vasteland, waar de eilandengroep in de Indische Oceaan ligt.

3. Mauritius – 2.040 vierkante kilometer

Mauritius

Mauritius is een geliefde bestemming voor toeristen, die maar al te graag van de tropische sfeer in het land willen genieten. In feite bestaat Mauritius uit verschillende eilanden, namelijk Mauritius, Rodrigues, de Agalega-eilanden en de Cargados Carajos. De hoofdstad van het land is Port Louis, dat zijn naam te danken heeft aan de Franse koning Lodewijk XV.

2. Sao Tomé en Principe – 964 vierkante kilometer

Sao Tomé en Principe

Ten westen van het Afrikaanse vasteland ligt de republiek Sao Tomé en Principe. Ook dit is een eilandengroep die in de Golf van Guinee ligt. Het land is vernoemd naar de twee grootste eilanden van de groep: het grote Sao Tomé en het aanzienlijk kleinere Principe. De andere eilanden zijn nog kleiner, waardoor dit land slechts 964 vierkante kilometer beslaat. Er wonen in totaal 187.356 mensen in het land, waarvan het overgrote deel in de hoofdstad te vinden is.

1. Seychellen – 451 vierkante kilometer

Seychellen

Een groep van 115 eilanden vormt samen het land Seychellen. Het land ligt ten noorden van Madagaskar, in de Indische Oceaan. Ondanks dat het land talloze eilanden tot zich mag rekenen, wordt meer dan twee derde niet bewoond. Het belangrijkste en grootste eiland is Mahé, waar meteen 90% van de inwoners woont. Dit eiland is ongeveer even groot als Texel, wat aangeeft hoe klein de Seychellen zijn.

Vergelijkbare lijstjes op Alletop10lijstjes.nl