Europa is een prachtig continent met 51 verschillende landen. Waar grote landen zoals Spanje, Frankrijk en Italië bij iedereen bekend zijn, zijn er ook een aantal kleinere landen in Europa te vinden. Hier ontdek je de top 10 kleinste landen van Europa.

10. Montenegro – 13.812 vierkante kilometer

Montenegro

Montenegro is dan wel klein, maar er valt genoeg moois te zien. Zo geniet je hier van de prachtige vissersdorpjes aan de Adriatische kust. Het binnenland is juist weer bezaaid met hoge bergtoppen en prachtige natuurgebieden. Eeuwenoude bossen worden afgewisseld door stille rivieren en meren, maar ook de steden in Montenegro zijn het bezoeken waard. Er wonen ongeveer 642.550 mensen in dit kleine land op de Balkan.

9. Kosovo – 10.887 vierkante kilometer

kosovo

MehmetO / Shutterstock.com

Kosovo is het jongste land van Europa. Het werd namelijk pas in 2008 opgericht, toen het land zich afsplitste van Servië. Nog altijd is deze onafhankelijkheid omstreden, omdat sommige landen de zelfstandigheid van Kosovo niet erkennen. Ondanks de rumoerige politiek, is de natuur in het land adembenemend. Je geniet er van bergen, bossen, rivieren en watervallen. Het historisch centrum van de hoofdstad Pristina is ook indrukwekkend.

8. Cyprus – 9.251 vierkante kilometer

cyprus

Net onder Turkije ligt het eiland Cyprus, waar meteen het gelijknamige land te vinden is. Het overgrote deel van de inwoners komt oorspronkelijk uit Griekenland, maar er wonen ook veel Turken op het eiland. Veel toeristen komen op het eiland af om tot in de late uurtjes te feesten, maar op het gebied van cultuur en natuur heeft het ook genoeg te bieden. Zo vind je hier een prachtig onderwaterlandschap waar duikers graag van genieten. Zij bewonderen ook het wrak van de Zenobia, dat niet ver van de kust ligt.

7. Luxemburg – 2.586 vierkante kilometer

Luxemburg

Wanneer je door Luxemburg wandelt, voelt het soms net alsof je door een sprookje loopt. Dat merk je helemaal wanneer je het kasteel Vianden bezoekt. Dit middeleeuwse kasteel torent boven de gelijknamige stad uit en is een echte trekpleister. Ook de hoofdstad van het land is het bezoeken waard, met een eeuwenoud stadhuis en een prachtig paleis. Dit kleine landje heeft in totaal 116.328 inwoners, die voor een groot deel in de hoofdstad te vinden zijn.

6. Andorra – 468 vierkante kilometer

Andorra

Andorra is door de jaren heen vooral bekend geworden als een locatie waar de allerrijksten belasting ontduiken. Dat is niet het enige wat dit land speciaal maakt, want het land bestaat voor een groot deel uit hoge bergen. Dat komt doordat de Pyreneeën door Andorra lopen. Het land grenst aan twee belangrijke Europese landen: Spanje en Frankrijk. Deze omsluiten de dwergstaat helemaal. De 85.702 inwoners van het land leven voornamelijk van het toerisme. De grote skigebieden en ongerepte natuur zijn belangrijke trekpleisters.

5. Malta – 316 vierkante kilometer

Malta

Het land Malta bestaat uit drie verschillende eilanden: Malta, Gozo en Comino. Ondanks het kleine formaat van dit land, wonen er toch 514.564 mensen. Het klimaat is er perfect voor vakantiegangers, die van hete zomers en zachte winters genieten. Niet alleen de grote stranden van het land zijn geliefd, maar ook de historische steden. Liefhebbers van Game of Thrones ontdekken hier een aantal bekende filmlocaties, zoals de Mdina Poort en Fort Ricasoli. Tegelijkertijd leent de helderblauwe zee zich perfect voor een snorkelavontuur, terwijl wandelaars van het uitzicht genieten tijdens een tocht langs de grillige kustlijn.

Bekijk ook de 10 bezienswaardigheden op Malta

4. Liechtenstein – 160 vierkante kilometer

Liechtenstein

Tussen Oostenrijk en Zwitserland vind je een andere bijzondere dwergstaat: Liechtenstein. Het is een vorstendom met in totaal 38.749 inwoners. Het land ligt middenin de Alpen en is daarom een populaire bestemming voor wintersporters. Verder genieten toeristen ook van de hoofdstad Vaduz, waar ze een kasteel uit de twaalfde eeuw kunnen bewonderen. Er is ook een mooi kunstmuseum aanwezig en de stad heeft een aantal monumentale panden. Toch staat Liechtenstein vooral bekend als een belastingparadijs, net als veel andere Europese dwergstaten. Dat betekent ook dat de bankenwereld in het land ver ontwikkeld is.

3. San Marino – 61 vierkante kilometer

san marino

Georgios Tsichlis / Shutterstock.com

San Marino wordt door velen als het oudste land ter wereld gezien. Hoewel landgrenzen en heersers door de jaren heen veranderen, is dit land officieel opgericht in het jaar 301. Het bijzondere aan dit land is dat het volledig omringd wordt door Italië. Daarom wordt het ook wel een enclave genoemd. Veel Italianen reizen af en toe naar San Marino af om van de prachtige natuur te genieten. Het imposante Castello della Cesta is een belangrijke bezienswaardigheid. In de hoofdstad vind je ook drie prachtige torens die samen symbool staan voor San Marino. Verder zijn ook de oude musea geliefd bij toeristen.

2. Monaco – 1,95 vierkante kilometer

Het vorstendom Monaco grenst enerzijds aan Frankrijk en ligt ook aan de Middellandse Zee. Het is een enorm klein land, maar toch leven er 30.000 mensen in Monaco. Dat maakt het meteen het dichtstbevolkte onafhankelijke land ter wereld. Deze mensen hebben het allemaal goed voor elkaar, want het land heeft ook het laagste werkloosheidspercentage ter wereld: 2%. Er is aan werk geen gebrek, want in Monaco komen de rijksten op aarde genieten van een luxe en onbezorgde vakantie. Hier varen ze rond in hun peperdure jachten en zoeken ze het avontuur op in een lokaal casino.

1. Vaticaanstad – 0,44 vierkante kilometer

Het kleinste land ter wereld ligt middenin de wereldstad Rome. Vaticaanstad wordt volledig omringd door muren en scheidt zich zo af van Italië. Dit is de plek waar je het Vaticaan vindt: het bestuur van de katholieke kerk. De paus woont hier en prachtige gebouwen zoals de Sixtijnse Kapel zijn er te bewonderen. De helft van het land wordt in beslag genomen door een grote tuin. Vaticaanstad werd in 1929 opgericht, toen paus Pius XI en Mussolini een verdrag ondertekenden dat dit kleine grondgebied een soevereine staat maakte. In totaal wonen er slechts duizend mensen in het land, wat het meteen een van de laagst bevolkte landen ter wereld maakt.

Vergelijkbare lijstjes over landen