Top 10 Kleinste mensen die ooit hebben geleefd

Veel in het leven wordt bepaald door de keuzes die we zelf maken. Maar soms zorgt de natuur voor zo`n verrassing dat ons hele leven vooraf al bepaald is. Bij de tien mensen uit deze lijst was dat zonder meer het geval. Door verschillende oorzaken bleven zij uitzonderlijk klein. Soms nauwelijks groter dan de lengte die ze hadden bij hun geboorte. Hun, vaak korte, levens werden en worden bepaald door hun zeer gebrekkige lengte. Toch biedt hun uitzonderlijke positie juist ook voordelen. Veel van deze tien mensen gebruiken hun positie om aandacht te vragen voor onderwerpen die variëren van hun ziekte, tot aandacht voor het land waar ze vandaan komen. Een bijzondere lijst, van tien bijzondere mensen.

10. Lin Yü-chih – 67.5 cm

Volgens het Guinness Book of Records was Lin Yü-chih tot 2009 de kleinste man ter wereld. De Taiwanees lijdt aan osteogenesis imperfecta (OI). Een zeldzame groeiziekte. Bij OI is er sprake van een erfelijke afwijking in het bindweefsel. Iemand met OI heeft minder bindweefsel waardoor de botten zwakker zijn dan normaal en sneller kunnen breken. Ook kan het er dus toe leiden dat er een groeiachterstand ontstaat. Lin Yü-chih besloot het beste van zijn leven te maken. Hij is tegenwoordig een activist en probeert wereldwijd aandacht te krijgen voor zijn zeldzame ziekte. Hij spreekt regelmatig op congressen en conferenties.

9. Khagendra Thapa Magar – 67 cm

Bijzonder genoeg één van de twee Nepalezen in deze top tien van kleinste mensen. Khagendra staat in eigen land ook wel bekend als de `Kleine Boedha`. Geen onverdienstelijke titel in een overwegend Boeddhistisch land. Khagandra is geboren in 1992 en kreeg in 2010, toen hij 18 werd, de titel `Kleinste man ter wereld`. Erg lang duurde die vermelding overigens niet. In 2011 vonden de recordzoekers een nieuwe man die nog kleiner was. Khagandra zat echter niet bij de pakken neer en maakt het beste van zijn leven. Hij komt graag in de openbaarheid en was onderwerp van een documentaire met de titel `De kleinste man van de wereld en ik`.

8. István Tóth – 65 cm

Sommige mensen houden er niet van om in de openbaarheid te komen. De Hongaarse István Tóth had bovendien de pech om geboren te worden in een land waar mensen neerkijken op iedereen met een handicap of lichamelijke of geestelijke afwijking. István Tóth stierf in 2011 op 48-jarige leeftijd. Naar verluid was hij maar 65 centimeter groot. Een claim die niet is bevestigd door het Guinness Book of Records.

7. Madge Bester – 65 cm

Net als Lin Yü-chih lijdt Madge Bester aan het zeldzame osteogenesis imperfecta. Hierdoor is ze aan haar rolstoel gekluisterd en door haar ziekte dus voor het leven getekend. Toch probeert ook zij zoveel mogelijk een zinvol leven te leiden en is de Zuid-Afrikaanse veelvuldig te vinden op dezelfde conferenties en congressen als Yü-chih. Ze probeert daar aandacht te vestigen op het lot van mensen met een handicap. Met haar lengte is Bester niet groter dan een gemiddeld kind van één jaar oud.

6. Lucia Zarate – 61.0 cm

Het leven van Lucia Zarate is zowel wonderlijk als bizar. Deze zeer kleine Mexicaanse werd geboren in 1864 en kreeg op haar zeventiende een vermelding in het Guinness Book of Records als de lichtste vrouw op Aarde. Niet eens de kortste dus. Haar lengte behaalde ze al toen ze 1 jaar oud was. Daarna is ze nooit meer gegroeid. Zarate was de eerste persoon die gediagnosticeerd werd met primordiale dwerggroei. Dit is verschillend van `normale` dwerggroei, waarbij het gaat om een tekort van groeihormonen. Bij primordiale dwerggroei is dit niet het geval. Sterker nog, de oorzaak is niet bekend.

Lucia Zarate werd door haar vermelding in het Guinness Book of Records interessant voor het circus. Ze werd in de Verenigde Staten tentoongesteld en kreeg van de Washington Post de vermelding `Wonderlijke Mexicaanse dwerg`. Geen titel waar je vandaag de dag nog mee weg komt als krant. Voor Zarate was tentoongesteld worden in een circus waarschijnlijk de enige manier om te overleven. Toch werd juist ook het circus haar op jonge leeftijd fataal. In 1890, toen ze pas 24 was, raakte de circus trein ingesneeuwd. Zarate raakte zo onderkoeld dat ze daar aan overleed.

5. Junrey Balawing – 60 cm

Volgens het Guiness Book of Records de kleinste, op dit moment levende, man ter wereld. Naar verluid stopte Balawing al een paar maanden na zijn geboorte met groeien. Naast zijn extreme korte lengte heeft hij ook last van zwakke knieën en is hij niet zo mobiel.

4. Jyoti Amge – 58.4 cm

Na de kleinste man komt de kleinste vrouw ter wereld. Jyoti Amge kan als één van de weinigen uit deze lijst zeggen dat ze echt profijt heeft van haar minimale lengte. Ze is namelijk actrice en heeft als droom om een Oscar te winnen. Door haar bizarre uiterlijk was ze ideale kandidaat voor een rol in de horrorserie American Horror Story in 2014. Tja, klein zijn betekend natuurlijk niet dat je ook onschuldig en lief bent.

3. Pauline Musters – 58 cm

Ook Nederland is vertegenwoordigd in deze bijzondere lijst en wel in de persoon van Pauline Musters. Musters werd geboren in 1876. Ze kreeg van het Guinness Book of Records de titel kleinste vrouw ter wereld, maar kon daar helaas niet lang van genieten. Toen ze 19 was overleed ze aan een combinatie van een longontsteking en hersenvliesontsteking. Veel voorkomende ziekten in die tijd.

2. Gul Mohammed – 57.0 cm

De meeste extreem kleine mensen worden niet ouder dan dertig. Gul Mohammed leefde bijzonder genoeg een stuk langer. Hij werd geboren in 1957 en was tot zijn dood, veertig jaar later, in het bezit van de titel `Kleinste man ter wereld`. Met 57 centimeter is het natuurlijk erg belangrijk om gezond te leven en goed op je lichaam te letten. Daar had Gul Mohammed echter minder interesse in. Hij was een zware kettingroker en dat eiste helaas zijn tol.

1. Chandra Bahadur Dangi – 54.6 cm

De kleinste persoon die ooit geleefd heeft komt uit Nepal. Chandra Bahadur Dangi leefde onbekend, maar gezond in een heel klein dorpje in Nepal. Zijn leven veranderde drastisch toen het Guinness Book of Records hem wist te vinden en uitriep tot de kleinste persoon op Aarde. Dangi gebruikte zijn nieuwe roem om de wereld over te reizen. Hij was namelijk nog nooit zijn Nepalese dorp uit geweest. Net zoals een aantal anderen uit deze lijst leedt Dangi aan primmordiale dwerggroei. Hij overleed in 2015.