Wie denkt aan een stad, denkt misschien aan hoge wolkenkrabbers, donkere gebouwen gemaakt van beton en heel veel asfalt. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg kleurrijke steden waar je kunt genieten van een vrolijke omgeving. Heb jij altijd al eens een stad met kleur willen bezoeken? Lees dan verder, want dit zijn de 10 kleurrijkste steden in de wereld.

10. Guatape, Colombia

Guatape

Deze stad in het Zuid-Amerikaanse Colombia is gevuld met huisjes die stuk voor stuk talloze kleuren hebben. Versieringen op de huizen geven iets aan over de geschiedenis van ieder gebouw. Zo laat een winkel zien welke producten er te koop staan, maar kan het huis van een timmerman worden aangegeven met een kleurrijke hamer. Al deze vrolijke tekeningen zorgen voor een prachtige stad. Je kunt Guatape ook nog eens vanaf een afstandje bewonderen, want middenin de stad is een hoge heuvel te vinden van waaruit je overzicht hebt over alle huizen.

9. Puerto de la Cruz, Spanje

Puerto de la Cruz vind je niet op het Spaanse vasteland, maar op het eiland Tenerife. Het stadje heeft een rijke geschiedenis, want het stamt uit de zestiende eeuw. Pas rond de jaren vijftig werd het pas echt een bekende toeristische bestemming. Dat heeft natuurlijk te maken met alle felgekleurde huizen die je in het centrum vindt. Ieder huis heeft zijn eigen kleur en de voordeur wordt beschilderd met een kleine afbeelding die iets te maken heeft met de naam van de familie die daar woont.

8. Gamcheon Culture Village, Zuid-Korea

Gamcheon

Lange tijd was Gamcheon Culture Village een plek waar vluchtelingen naartoe kwamen tijdens de Koreaanse oorlog. Deze plek had dan ook geen fijne reputatie en werd vaak als mistroostig en ongezellig gezien. Daar besloot Korea verandering in te brengen. In 2009 mochten talloze kunstenaars en ontwerpers hun gang gaan om deze plek nieuw leven in te blazen. Het resultaat is een unieke plek met gekleurde gebouwen en kunst op vrijwel iedere hoek.

7. Havana, Cuba

Havana

De hoofdstad van Cuba staat bekend om haar kleurrijke uiterlijk. Deze kleur vind je vooral in het historische centrum van de stad. Hier staan een aantal van de oudste gebouwen die Havana heeft. Veel van deze gebouwen hebben een leuk kleurtje, wat zorgt voor mooie plaatjes. Ook de voertuigen in de stad hebben bijna allemaal een opvallend leuke kleur, waardoor Havana zeker de moeite waard is om te bezoeken.

6. Varenna, Italië

Aan de rand van het Comomeer vind je dit bekende Italiaanse plaatsje. Varenna is zeker niet groot met ongeveer 800 inwoners. Toch is het een populaire toeristische bestemming dankzij de felgekleurde huisjes en nauwe steegjes die je in het plaatsje vindt. Er zijn een aantal waardevolle historische gebouwen en een museum, maar je kunt natuurlijk ook van het uitzicht over het meer genieten.

5. Colmar, Frankrijk

Colmar

In het noordoosten van Frankrijk ligt het plaatsje Colmar, wat bekend is geworden dankzij haar historische gebouwen. Je vindt hier dus unieke bouwstijlen die je niet veel tegenkomt in Frankrijk. Uiteraard gaat dit gepaard met opvallende kleuren die de stad een trekpleister maken. De inwoners zorgen ervoor dat de kleurrijke uitstraling blijft, want ieder huis moet een andere kleur hebben dan het huis ernaast.

4. Guanajuato, Mexico

Guanajuato

Waar de meeste kleurrijke steden wel rekening houden met een bepaald kleurenpatroon, gebeurt dit in Guanajuato helemaal niet. Dat is ook wel te merken wanneer je de huizen allemaal bij elkaar ziet, want sommige kleuren lijken bij elkaar te vloeken. Guanajuato ligt op een berg, waardoor je de stad moet verkennen door een aantal smalle en steile steegjes op te klimmen.

3. St. John’s, Canada

Het weer in Canada is helaas niet altijd even zonnig, dus inwoners van St. John’s doen er alles aan om de sfeer in hun stadje zo gezellig mogelijk te maken. Dat was de reden waarom de huizen in bepaalde delen van de stad felgekleurd zijn. Rood, blauw, geel en groen komen allemaal voorbij. Vooral de huizen in Jellybean Row zijn populair.

2. Longyearbyen, Noorwegen

Longyearbyen
Bjørn Christian Tørrissen /wikicommons

De karakteristieke houten huizen in Noorwegen krijgen in Longyearbyen een heel andere look. In dit plaatsje krijgen ze namelijk stuk voor stuk een opvallende kleur. Dat is een goede manier om met het koude weer om te gaan. Het wordt namelijk zo koud op deze plek dat de huizen niet op de grond kunnen staan.

1. Jodhpur, India

Jodhpur

India is een land met ontzettend veel levendigheid, wat te zien is aan de stad Jodhpur. Deze plek wordt ook wel de blauwe stad genoemd, dus het is duidelijk welke kleur de huizen allemaal hebben. De blauwe kleur komt door een bepaald bijgeloof van de lokale bevolking. Zo wordt er gedacht dat het zorgt voor koelere huizen en zou het muggen afweren.