In de wereld van de grappen en grollen is het al jarenlang genieten geblazen. Als Amerikanen een ding erg goed kunnen is het humoristische films produceren die het midden houden tussen slapstick en het wat serieuzere werk. 2013 was het jaar waarin we enkele oude bekenden weer tegenkwamen, maar tegelijkertijd ook verrast werden door een aantal nieuwe namen. Wat waren de 10 bete comedy’s van 2013?

10. The Hangover Part III

the Hangover Part III

De film die misschien wel het meest gehypet werd van te voren. The Hangover Part III is een film over het leven. Het leven van een aantal vrienden die alweer de meest bizarre avonturen meemaken. Met Bradley Cooper, Ed Helms en Zach Galifianakis zit de vriendschap wel goed. De film gaat over de ‘Wolfpack’, een groep vrienden die Alan proberen te helpen op het moment dat hij helemaal instort. Onverwacht komen er nog wat gebeurtenissen uit de eerdere films terug. Hoewel de kritieken niet zo heel erg goed waren, wist het publiek de film massaal te vinden.

9. The Internship

The Internship

The Intership is een typische Amerikaanse komedie film. Vince Vaughn en Owen Wilson spelen Billy en Nick die, nadat ze zijn ontslagen, weer werk proberen te vinden. Billy solliciteert bij Google en onverwacht mogen beide vrienden aan de slag, vooral door hun onalledaagse antwoorden op de sollicitatievragen. Billy en Nick zijn de enigen die niet rechtsreeks van de slimste universiteiten komen en voelen zich al snel buitenstaanders. Toch moeten ze het voor elkaar en de andere nerds opnemen als ze voor de zomer elk in hetzelfde team worden ingedeeld. Uiteraard is daar een vervelende stagiair die er alles aan probeert te doen om ze het leven zuur te maken. Met Rose Byrne en John Goodman staat er een gave cast die elke grap tot op het bot weet uit te melken. Voor de liefhebbers van humor waar je slappe knieën van krijgt is The Internship een fijne film.

8. Pain & Gain

Pain and Gain

Een film met Mark Wahlberg, Dwayne Johnson en Anthony Mackie: daar zit flink wat mannelijkheid in. De krachtpatsers spelen de hoofdrollen in een comedy/crime film die losjes gebaseerd is op de 1999 columns in de ‘Miami New Times’ van schrijver Pete Collins. De film gaat over een bodybuildinggeroep die zich op het criminele pad begeeft. Moorden, afpersing en kidnapping zijn slechts enkele dingen die de misdadige groep uitvoert.. Via allerlei spannende actiescènes en de nodige grappen komt het uiteindelijk uit op de vraag wat de getroebleerde mannen voor elkaar overhebben? Gaan zij voor elkaar door het vuur? Regisseur Michael Bay staat bekend om zijn spectaculaire shots en heeft dat in deze film naast de grappige scenes een goede plaats weten te geven

7. The Heat

The Heat

Een van de grote succes van 2013, de onderhoudende en grappige film The Heat. Met twee vrouwelijke agenten in de hoofdrollen, gespeeld door Sandra Bullock en Melissa McCarthy, heeft regisseur Paul Feig goud in handen. De twee speciale FBI agenten Ashburn en Mullins volgen een drugsbaas genaamd Larkin die in Boston het voor het zeggen heeft op de straat. Deze gangster weet van geen wijken en besluit om zelfs de politie aan te vallen. De twee vrouwen raken steeds meer bevriend en blijken algauw agenten van een speciaal slag te zijn. Heldhaftig treden ze Larkin tegemoet. Vooral Bullock weet de show te stelen. Hoewel twee vrouwen de hoofdrol spelen, is de film ook voor de mannelijke kijker interessant. De humor is universeel en de vrouwen zijn bovendien plezierig om naar te kijken. Een serieuze comedy met flink wat actie.

6. Enough Said

enough said

Een romantische comedy waar de vonken er vanaf vliegen: dat is Enough Said. Met James Gandolfini en Julia Louis-Dreyfus in de hoofdrollen heeft regisseur Holofcener een sterrenkast weten aan te trekken. Het was tevens een van de laatste rollen die Gandolfini speelde voordat The Sopranos acteur op relatief jonge leeftijd dit jaar overleed. Het verhaal gaat over een vrouw die bevriend raakt met een andere vrouw en tegelijkertijd begint te daten met een nogal norse man, Gandolfini. Ze komt er echter pas later achter dat deze twee nieuwe vrienden met elkaar waren getrouwd. Dit leidt tot nogal wat problemen in de relaties tussen de hoofdpersonen. Een driehoeksverhouding met een gecompliceerde achtergrond, daar zit niemand op te wachten. Gaat de vrouw, die overduidelijk helemaal verliefd is op haar man, er met de man of toch de nieuwe vriendin vandoor? Een romantische comedy die door de ijzersterke acteurs prima wordt neergezet.

5. Warm Bodies

warm bodies

Schrijver Isaac Marion schreef een boek waarin humor, romantiek, bovennatuurlijke gaven en zombies samenkomen. Het verbluffende resultaat is Warm Bodies. Jonathan Levine regisseerde de film waar Nicholas Hoult, Teresa Palmer en Analeigh Tipton de hoofdrollen vervullen. Daarnaast mag zeker ook ‘good old’ John Malkovich niet worden vergeten. In de film draait het om de relatie tussen een jonge vrouw, Julie, en R, een zombie. Warm Bodies vertelt vanuit het perspectief van de zombie. Veel menselijke trekjes zijn dan ook in de zombies waar te nemen. Het is een aparte film die in zijn genre een van de eersten is. Behalve dat de relatie tussen een mens en een zombie voor veel grappige situaties zorgt, geeft het ook een inkijkje in de menselijke psyche.

4. This is the End

The End of the World

Seth Rogen kan behalve acteren ook aardig regisseren en dat laat hij zien in This is the End. Zijn debuut als regisseur is een interessante mix van humor en beroemdheden. Zo spelen behalve Rogen zelf ook James Franco, Jonah Hill, Jay Baruchel en Emma Watson rollen die er mogen zijn. De acteurs spelen allemaal fictionele rollen van zichzelf op het moment dat de aarde bijna is vergaan. De Apocalyps is voorbij en de vrienden waren druk aan het feesten op een housewarming van Franco toen de hel letterlijk losbrak. Een absolute sterrenkast speelt kleine en grote rolletjes en wordt doorlopend te kakken gezet, ook door zichzelf. Dit heeft veel hilarische scenes tot gevolg. Een film voor de echte filmkenners. Wie ken jij allemaal van de cast?

3. The World’s End

The World’s End

Dat er uit Groot-Brittannië, het land van de onderkoelde humor, erg goede comedy’s komen hoeft niemand te verbazen. Edgar Wright heeft met Simon Pegg en Nick Frost twee acteurs weten te strikken die in het derde deel van de trilogie ‘Three Flavours Cornetto’, schitteren als nooit tevoren. Voor degenen die houden van Shaun of Dead en Hot Fuzz, is The World’s End een film om niet te missen. Het gaat over een groep vrienden die tijdens een geweldig kroeggevecht ontdekken dat er een alien invasie op handen is. Sterker nog, de buitenaardse wezens zijn al geland. Wat volgt is een onwaarschijnlijke verzameling grappen en splijtende scenes die dwars door het sterkste pantser dringen. Zelfs mensen die erom bekend staan nooit te lachen zullen met deze film vast wel een keer flink moeten grinniken.

2. We’re the Millers

We're the Millers
Jennifer Aniston als stripper. Dat is voor veel mannen voldoende reden om toch maar eens naar de bioscoop af te dwalen. Aniston is intussen de veertig gepasseerd, maar ziet er nog altijd weergaloos uit. Samen met Jason Sudeikis en Emma Roberts speelt ze de hoofdrol in We’re the Millers, een film over een stripper die wordt ingehuurd door een drugsdealer om zijn vrouw te spelen. Zo vormt deze drugsdealer samen met de huurlingen ook de ‘Millers’. Daarnaast is Roberts ingehuurd door de drugsdealer om zijn dochter te spelen en is Will Poulter de ingehuurde zoon. Waarom dit allemaal zo is en op welke wijze de overheid en rivaliserende bendes achter de drugsdealer – en later ook de andere personages – aanzitten, daar kom je later pas achter. Een klein tipje van de sluier; het heeft in elk geval veel te maken met een verboden goedje genaamd marihuana.

1. The Way Way Back

Way way back

In het leven van Duncan (Liam James) gebeurt van alles. De veertienjarige jongen beleeft een zomervakantie met zijn moeder, haar veel te bemoeizuchtige vriend Trent(Steve Carell) en zijn stiefzus Steph. De introverte Duncan vindt een onverwachte vriend in Owen, de manager van een waterpark. Het Water Wizz waterpark wordt de plek waar Duncan zijn eigen persoonlijkheid ontdekt. Door zijn vriendschap met Owen komt hij achter zijn eigen sterke punten en weet hij zijn zwakheden steeds beter te begrijpen. Een typische ‘coming of age’ film over een jongen die zijn weg in de wereld nog moet vinden. Via allerlei hilarische situaties zie je een jongen uitgroeien tot een bijna volwassen man. Een gave film om met de hele familie te bekijken.