De eerste lading komediefilms van het nieuwe decennium lijkt wel een oude klasreünie. Eddie Murphy’s Prins Akeem reist terug naar Queens in ‘Coming 2 America’. De buurt weet weer wie te bellen in ‘Ghostbusters: Afterlife’. Reese Witherspoon ritst zich na 17 jaar opnieuw in Elle Woods snoeproze outfits voor ‘Legally Blonde 3’. Ondertussen betekent ‘Bill & Ted Face the Music’ een zoveelste hoogtepunt in de sprankelende Keanu Reeves-renaissance.

Hugh Loftings ‘Doctor Dolittle’ en Roald Dahls ‘The Witches’? Waren die al niet eens verfilmd dan? Ach, laat die remakes maar komen als Robert Downey Jr. en Anne Hathaways er hun fraaie gezichten aan uitlenen. Bovendien is het niet allemaal oude wijn in nieuwe zakken. Ryan Reynolds schmiert er heerlijk op los in het gloednieuwe ‘Free Guy’. En wat is een top 10 komediefilms om naar uit te kijken in 2020 zonder Wes Anderson en zijn ‘The French Dispatch’?

10. Dolittle

Afgelopen jaren raakte Robert Downey Jr. stilaan vastgeroest in zijn ‘Iron Man’-pak. Volgens de laatste geruchten duikt Tony Stark straks alweer op naast Scarlett Johanson in ‘Black Widow’! Wil je de man aan het werk zien in zijn eerste niet-Marvelfilm sinds ‘The Judge’ uit 2014? Rep je dan vanaf 16 januari 2020 naar de bios voor ‘Dolittle’.

Hugh Loftings creatie Dr. John Dolittle, de man die met de hele faunawereld kan praten, is geen onbekende. Rex Harrison en Eddie Murphy speelden de dierendokter al in 1967 en 1998. Dit keer keuvelt Robert Downey Jr. zich een weg door het victoriaanse tijdperk met een vrolijke beestenboel tjokvol bekende stemmen.

Tom Holland (hond Jip), Emma Thompson (ara Polly), Rami Malek (gorilla Chee-Chee), Ralph Fiennes (tijger Barry), Selena Gomez (giraf Betsy), Marion Cotillard (vos Tutu), John Cena (ijsbeer Yoshi), Octavia Spencer (eend Dab-Dab) en Kumail Nanjiani (struisvogel Plimpton) spreken Dolittles pluizige metgezellen in. Antonio Banderas ligt onderwijl op de loer als piraat Rassouli.

9. Free Guy

‘Free Guy’ leest als een kruising tussen ‘The Lego Movie’, ‘Fortnite’ en ‘Grand Theft Auto’. Bankbediende Guy (Ryan Reynolds heeft er zoals altijd geweldig zin in) ontdekt per toeval dat hij een NPC (‘non-playable character’) in het brute open world videospel ‘Free City’ is. De brave borst aarzelt geen seconde en grijpt zijn kans om ook eens de held uit te hangen.

Ryan Reynolds schreeuwt alvast van de daken dat ‘Free Guy’ zijn leukste film ooit is. Dat wil wat zeggen, voor de man die in ‘Deadpool’ zat! Houd ook Guys medepersonages in de gaten. Jodie Comer, de ijskoude huurmoordenares Villanelle uit ‘Killing Eve’, maakt namelijk haar grote filmdebuut.

8. Coming 2 America

Coming 2 America 2020

Lang niet gezien, die Eddie Murphy! De ooit zo succesvolle komiek haalde afgelopen jaren enkel nog de pers met zijn privéproblemen, affreuze filmflops en het uitblijven van ‘Beverly Hills Cop IV’. Toen maakte de acteur in najaar 2019 de sublieme comeback ‘Dolemite is My Name’. De uitnodiging voor de Golden Globes viel alvast in de brievenbus.

En die wederopstanding van Alex Foley? Als alles goed gaat start de productie van ‘Beverly Hills Cop IV’ in voorjaar 2020! Maar eerst herneemt Eddie Murphy een andere legendarische rol. Prins Akeem van Zumanda steekt 32 jaar na ‘Coming to America’ opnieuw de Atlantische Oceaan over richting Queens. Want blijkbaar liet His Highness daar in 1988 zijn verloren gewaande troonopvolger achter. Ook Garcelle Beauvais en James Earl Jones keren terug voor deze ‘Coming 2 America’.

7. Barbie

barbie film met margo robbie

Het duurde even voor de ‘Barbie’-film haar hoofdrolspeelster vond. Aanvankelijk was de titelrol voor Amy Schumer. Een gewaagde keuze. De Amerikaanse comédienne en de Mattel-aankleedpop verschillen, zachtst gezegd, een beetje van BMI. Het body-shamende internettrollenleger toonde zich dan ook niet van zijn mooiste kant.

Na een blik op haar overvolle agenda gaf Amy Schumer in 2017 de sleutels van het Barbie Droomhuis door aan Anne Hathaway. Dat feest duurde ook niet lang: de Oscarwinnares verliet in 2018 het project. Derde keer, goede keer. Definitieve keuze Margot Robbie heeft de looks van een levende Barbie.

Maar zo cliché wordt het beslist niet. De Australische blondine speelt namelijk een Barbie die niet perfect genoeg blijkt voor het plastieken Barbieland. Enter een avontuur in de grote mensenwereld. En met echtpaar Greta Gerwig en Noah Baumbach op regie en script wordt dat allesbehalve een doorsnee uitje.

Lees voordat je deze komediefilm in 2020 ziet natuurlijk ook even onze weetjes over Barbie!

6. Legally Blonde 3

Legally Blonde 3

‘Legally Blonde’ en ‘Legally Blonde 2: Red, White & Blonde’ lanceerde na de eeuwenwisseling Reese Witherspoons carrière. Na de komedies rond de in pasteltinten door het leven gaande Elle Woods, koos de actrice voor zwaarder spul als ‘Walk the Line’, ‘Rendition’ en ‘Big Little Lies’.

Hollywoods sympathiekste glimlach switcht gelukkig nog steeds moeiteloos tussen hoogdravend dramawerk en pretentieloze billenkletsers. De plot van deze ‘Legally Blonde 3’ blijft een goed bewaard geheim. Maar de blonde advocate zou dit keer weleens wat tijd in het Witte Huis kunnen slijten!

5. Ghostbusters: Afterlife

In 2016 trakteerde Paul Feig ‘Ghostbusters’ op een reboot waar achteraf niemand om gevraagd had. Jason Reitman heeft volgend jaar betere kaarten. Inderdaad, de zoon van oorspronkelijke regisseur Ivan Reitman staat aan het roer. Als jochie nam zijn ouweheer hem mee naar de set, en dat is eraan te zien. Zijn ‘Ghostbusters: Afterlife’ negeert wijselijk de reboot en is een rechtstreeks vervolg op de originele films uit 1984 en 1989.

Nostalgie verkoopt, dus zit de eerste trailer tjokvol referenties. Een alleenstaande moeder (Carrie Coon) verhuist met haar kroost (McKenna Grace en Finn Wolfhard) naar opa’s afgelegen landgoed. Daar blijkt al snel weinig pluis. Mooie verzameling ‘spores, molds and fungus’ heeft opa trouwens.
McKenna Grace en Finn Wolfhard hebben dankzij ‘The Haunting of Hill House’ en ‘Stranger Things’ gelukkig genoeg ervaring met paranormale rotzooi. En anders helpt hun wetenschapsleerkracht Mr. Grooberson (Paul Rudd) wel een handje. De oorspronkelijke cast tekent present met Annie Potts, Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver en Ernie Hudson. Harold ‘Dr. Egon Spengler’ Ramis vertoeft helaas al sinds 24 februari 2014 in het bovenmaanse.

4. Jungle Cruise

Na het charmante ‘Mary Poppins Returns’ gaat Emily Blunt met plezier nog eens in zee met Disney. Letterlijk. ‘Jungle Cruise’ is gebaseerd op de gelijknamige rondvaartattractie uit Disneys themaparken. Nog niet zo’n gek idee. Ooit al gehoord van ‘Pirates of the Caribbean’?

We schrijven de jaren 20 van de vorige eeuw. Wetenschapster Lily Houghton (Emily Blunt) en haar onhandige broertje (Jack Whitehall) vorderen onversaagde rivierbootkapitein Frank (Dwayne Johnson) voor een queeste naar een boom met geneeskundige krachten.

Doch de weg naar deze befaamde ‘Tree of Life’ is bezaaid met uitgehongerde wilde dieren, dodelijke reptielen, woeste natuurelementen, en een concurrerende Duitse expeditie vol boeventronies (Édgar Ramírez, Jesse Plemons en Quim Gutiérrez).

3. Bill & Ted Face the Music

Bill & Ted Face the Music

2019 was zonder twijfel het jaar van Keanu Reeves. Alles wat de ‘John Wick’-ster uitspookte leek wel wereldnieuws. ‘Bill & Ted Face the Music’ kon zich geen betere timing wensen. 31 en 29 jaar na de komediefilms ‘Bill & Ted’s Excellent Adventure’ en ‘Bill & Ted’s Bogus Journey’ hernemen Keanu Reeves en Alex Winter hun titelrollen.

Die laatste focust zich, op een verwaarloosbare cameo na, al jaren op het maken van goed onthaalde docu als ‘The Panama Papers’ en ‘Deep Web’. Dat Alex Winter de muffe montagekamer even verlaat voor zijn eerste hoofdrol sinds ‘Freaked’ uit 1993 kan maar één ding betekenen. Dit derde ‘Bill & Ted’-avontuur wordt niet minder dan fantastisch!

Anno 2020 moeten de slungels al lang geen voldoendes voor hun geschiedenispresentaties halen. Hell, ze hebben ondertussen zelfs volwassen dochters rondlopen! De boezemvrienden doopten hun nageslacht Thea (Samara Weaving) en Billie (Brigette Lundy-Paine) in een vlaag van opperste broederschap naar elkaar.

De huiselijke gezapigheid is van korte duur. Op een dag vraagt een bezoeker uit de toekomst om hulp. Ted en Bill moeten asap die éne wereldhit uit hun vingers kraken … of diezelfde wereld gaat eraan! Daarbij ontbreken oude bekenden als William Sadler Death uiteraard niet.

2. The Witches

the witches

Wie als kind zich als kind niet de pleuris schrok toen Anjelica Huston haar ware gedaante onthulde in ‘The Witches’, heeft geen echte jeugd gekend. 30 jaar nadat Nicolas Roeg Roald Dahls griezelig grappige kinderboek verfilmde, is het de beurt aan Robert Zemeckis. Alfonso Cuarón en Guillermo del Toro houden ondertussen een oogje in het zeil als producers.

Met Anne Hathaway vond de filmploeg alvast de perfecte ‘Grand High Witch’. Wie zou denken dat achter haar poezelige gelaatstrekken de gevreesde opperheks schuilt? Het lijkt wel voorbestemd: de New Yorkse brunette en voorgangster Anjelica Huston delen elkaars initialen én hebben een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in de kast.

Het tijdloze verhaal blijft vertrouwd. Een weesjongen (Jahzir Bruno) en zijn pientere lieve grootmoeder (Octavia Spencer) zijn toe aan een zorgeloze vakantie. Maar hun hotel blijkt het decor voor een conferentie van als keurige dames vermomde heksen met een bloedhekel aan kinderen.

1. The French Dispatch

The French Dispatch

De films van Wes Anderson zijn als okergele en rode herfstbladeren. Het is een beetje zielig als ze van de bomen vallen, maar het ziet er tegelijk prachtig uit. Zo ook de intrigerende stoet personages die hij steevast opvoert in glimlachende meesterwerkjes als ‘The Darjeeling Limited’, ‘Moonrise Kingdom’ en ‘The Grand Budapest Hotel’.

Deze keer strijkt de lieveling van de alternatieve cinema neer in een fictief 20ste-eeuws Frans stadje. Daar zwoegt een bont kransje journalisten voor haar Amerikaanse moederkrant aan ‘The French Dispatch’. Tussen de naar inkt en krantenpapier ruikende drukte herken je vertrouwde Wes Anderson-medewerkers en nieuw bloed dat maar al te graag een arm of been veil had voor een eerste samenwerking.

Namen? Vooruit dan: Timothée Chalamet, Jason Schwartzman, Saoirse Ronan, Elisabeth Moss, Alex Lawther, Kate Winslet, Fisher Stevens, Tilda Swinton, Bill Murray, Willem Dafoe, Christoph Waltz, Benicio Del Toro, Owen Wilson én Adrien Brody!

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Meer Films & Series om naar uit te kijken in 2020