Dit is een lijst met de koudste steden van Europa. Kou kun je natuurlijk op verschillende manieren meten. In deze lijst is kou gemeten aan de hand van de gemiddelde dagelijkse maximum temperaturen. De steden in deze lijst bevinden zich in het noorden en oosten van Europa. Richting de noordpool en verder van de evenaar is het natuurlijk het koudst. Ook de gemiddelde dagelijkse minimumtemperaturen worden genoemd. Er staan ook steden op deze lijst die naar verhouding vrij zuidelijk zijn gevestigd, met name steden in Rusland. Dat komt doordat deze steden zich in een hoger gelegen (berg-)gebied bevinden of door een landklimaat met extreem lage wintertemperaturen.

10. Oslo (Noorwegen)

Oslo

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Oslo is 9.6 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 2.4 °C. Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. De stad bevindt zich in het zuiden van het land. Hoewel Oslo een grote stad is vol met moderne architectuur, heerst er toch een rustige sfeer. Dat komt doordat de stad veel groen heeft. Er zijn vele bossen en parken. Daarnaast beschikt Oslo over een 19e -eeuws stadscentrum met vele musea en het Nobel Peace centrum, een instituut gewijd aan de Nobelprijs voor de Vrede.

9. Samara (Rusland)

Samara

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Samara is 9.2 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.0 °C. De stad bevindt zich in het zuiden van Rusland, het is dus niet eens zo noordelijk gevestigd. De kou in deze stad komt voort uit het droog continentale klimaat dat er heerst. Hoewel de zomers zeer aangenaam kunnen zijn, is het er in de winters extreem koud. Met gemak is het er dan -20°C. Ooit was het hier zelfs -43°C. Dat maakt de gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur hier zo laag. Samara is een miljoenenstad met veel industrie, universiteiten, theaters en sportevenementen. De stad is prachtig gelegen aan de rivier de Wolga, waarlangs een mooie wandelpromenade is aangelegd.

8. Tallinn (Estland)

Tallinn

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Tallinn is 9.1 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 2.1 °C. Tallinn is de hoofdstad van Estland, een land dat zich ten zuiden van Finland en ten westen van Rusland bevindt. Het ligt ongeveer ter hoogte van het Noorse Oslo (de nummer 10 van deze lijst) en het Zweedse Stockholm. De stad bevindt zich in de Baai van Tallinn in de Finse Golf en beschikt over een bijzonder mooie oude binnenstad, Vanalinn genaamd. Deze wijk staat zelfs in zijn totaliteit op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO. Hoewel het hier in de winter natuurlijk koud is, heeft het toch vooral in deze periode mooie activiteiten. Zo kun je er ijsvissen, schaatsen (op de schaatsbaan) of genieten op de prachtige kerstmarkt. Ook worden er gedurende het hele jaar in Tallinn evenementen georganiseerd.

7. Helsinki (Finland)

Helsinki

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Helsinki is 9.1 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.4 °C. Helsinki is de hoofdstad van Finland. De stad bevindt zich in het uiterste zuiden van het land, ten noorden van het Estlandse Tallinn (de nummer 6 van deze lijst), aan de overkant van de Finse Golf. Helsinki werd in een Russische stads stijl gebouwd als een replica van de stad Sint Petersburg (de nummer 5 van deze lijst). Ook telt Helsinki vele indrukwekkende kerken en musea.

6. Moskou (Rusland)

Moskou

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Moskou is 8.9 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.2 °C. De hoofdstad van Rusland staat natuurlijk bekend als een zeer koude stad. Maar hoe kan het eigenlijk dat een stad die niet eens zo noordelijk is gevestigd (ongeveer ter hoogte van Denemarken) zo koud is? Moskou beschikt over een landklimaat, het is ver verwijdert van zeeën en oceanen. De grond blijft door de minimale invloed van oceanen en zeeën erg droog, dat maakt de grond vatbaar voor stijgende en dalende temperaturen. Het land kent hierdoor grote temperatuurverschillen. Het zijn dus vooral de koude wintertemperaturen die deze stad tot een zeer koude stad maken. In de zomer is het er prima vertoeven. Met gemak is het er dan 20 °C. Toch kennen we Moskou vooral van de plaatjes uit de wintertijd. Dan zijn de typische paleizen en kathedralen, waaronder de bekende Basiliuskathedraal met haar kleurrijke koepels, op het Rode plein, prachtig wit besneeuwd.

5. Sint Petersburg (Rusland)

Petersburg

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Sint Petersburg is 8.3 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.8 °C. De noordelijk gevestigde Russische stad bevindt zich niet ver van het Finse Helsinki (de nummer 7 van deze lijst) en het Estlandse Tallinn (de nummer 8 van deze lijst). Sint Petersburg bevindt zich, net als deze steden, aan de Finse Golf. Er heerst een vochtig landklimaat, dat veroorzaakt wordt door deze Finse Golf. Dat wil zeggen dat in alle drie de steden de zomerse temperaturen worden getemperd en de winterse temperaturen zacht blijven. In Sint Petersburg, Helsinki en Tallinn wordt de gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur dus omlaag gehaald door de milde zomertemperaturen. De winters zijn er niet eens extreem koud. Sint Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland. Het is een wetenschappelijk, industrieel en cultureel centrum. Het staat bekend als een toeristische trekpleister. Het heeft prachtige 18e en 19e -eeuwse architectuur, lange straten, parken, tuinen en paleizen.

4. Oefa (Rusland)

Oefa

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Oefa is 8.3 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is -2.0 °C. Oefa is na Samara (de nummer 9 van deze lijst) de meest zuidelijke stad op deze lijst. De stad heeft de laagste dagelijkse minimum temperatuur. Dat wil zeggen dat hier door het hele jaar geen hoge minimum temperaturen worden bereikt. In de zomer is dit slechts 13 °C en in de uiterste winter maar -16 °C. Dit heeft te maken de ligging van Oefa vlakbij het hoge Oeral gebergte. Oefa is het industriële centrum van de Oeral.

3. Nizjni Novgorod (Rusland)

Nizjni Novgorod

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Nizjni Novgorodis 8.1 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 0.6 °C. Nizjni Novgorod bevindt zich een paar honderd kilometer ten oosten van Moskou. Het is een toeristische stad, die met name bekend staat om zijn oude stadskern, Kremlin genaamd. Ook beschikt de stad over een prachtig uitzichtpunt aan de rivier de Wolga en een spectaculair park, het Nizjni Novogorodse Zwitserland, ten zuiden van de binnenstad.

2. Kazan (Rusland)

Kazan

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Kazan is 7.9 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is -0.1 °C. De stad Kazan bevindt zich ter hoogte van Moskou aan de oevers van de Wolga. Het stadscentrum, Kremlin, van Kazan staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Er staan prachtige oude gebouwen, die nog dateren uit de 16e en 17e eeuw, waaronder een kathedraal, moskee, toren, klooster en een fort. De stad staat ook bekend als een economisch en een universiteitscentrum.

1. Reykjavik (IJsland)

Reykjavik

De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Reykjavik is 7.0 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.9 °C. Het is natuurlijk niet zo gek dat Reykjavik de nummer 1 is van deze lijst. De stad bevindt zich veel noordelijker dan de andere steden op de top 10 lijst, namelijk aan de zuidwestkant van IJsland, een groot eiland omringt door zee, tussen Groenland (west) en Noorwegen (oost). Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en ook de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De ligging is maar een klein beetje ten zuiden van de poolcirkel. Reykjavik is een moderne stad, vol met geschiedenis en cultuur. Het spectaculaire Noorderlicht is vanaf deze stad (met een beetje geluk) te zien en natuurlijk is Reykjavik de uitvalsbasis bij uitstek om het spectaculaire IJsland te gaan ontdekken. Bekijk daarvoor maar eens deze top 10 lijst van IJsland.