Kungfu is een traditionele Chinese vechtsport waar talloze versies van bestaan. In het Westen werd kungfu in de jaren zeventig geïntroduceerd door de films van Bruce Lee en Jackie Chan. De vaste ingrediënten: onrecht, wraak, een vleugje humor en heel veel acrobatische vechtpartijen. Wat zijn de tien beste kungfufilms aller tijden?
10 Come Drink With Me
Come Drink With Me uit 1966 wordt vaak gezien als de oerfilm van kungfu. Zoals vaak in kungfufilms speelt het zich af in historische tijden. Tijdens de Ming-dynastie moet de dochter van een generaal haar gevangen broer uit handen van bandieten redden. Natuurlijk is de hoofdman een meester van de vechtkunsten. Kwaadaardige monniken en een behendige bedelaar staan ook hun mannetje. De dansende vechtstijl van Come Drink With Me zou zeer invloedrijk zijn.
9 Ip Man
Ip Man (2008) is een zeer stijlvolle verfilming van het leven van Yip Man, de meester die Bruce Lee onderwees in Wing Chun. De film concentreert zich op de periode van de Tweede Chinees-Japanse oorlog (1937 – 1945) waarbij historische feitelijkheid niet altijd belangrijk is. Het duel tussen Ip Man en een Japanse generaal nadat hij weigert om Japanse soldaten zijn vechtkunsten te leren heeft bijvoorbeeld nooit plaatsgevonden.
8 King Boxer
King Boxer (ook wel Five Fingers of Death) is een zeer invloedrijke kungfufilm met Lo Lieh in de hoofdrol. Lieh was de voorloper van Bruce Lee en toen de film in 1973 in het Westen werd uitgebracht, zorgde het voor een kortstondige hype die snel werd overschaduwd door Enter the Dragon. Een student Chi-Hao moet op een toernooi een kwaadaardige tegenstander zien te verslaan zodat hij mag trouwen met de dochter van zijn meester. In Kill Bill zou Quentin Tarantino veelvuldig verwijzen naar King Boxer.
7 Iron Monkey
Iron Monkey is een typisch voorbeeld van jaren zeventig kungfu waarin lange gevechten in een hakkende stijl worden uitgevochten en altijd tijd over is voor een vreemde grap. Iron (gespeeld door Chen Kuan Tai) is een naïeve jongeman wiens familie wordt gevangengenomen door een kwaadaardige generaal. Hij vlucht en verwilderd wat hem de bijnaam aap oplevert van studenten aan de Shaolintempel. Eenmaal aangenomen ontwikkelt Iron de speciale Monkey Fist beweging die goed van pas zal komen in het epische eindgevecht tegen de generaal, meester van de krachtige Eagle Claw beweging.
6 Kung Fu Hustle
Kung Fu Hustle (2004) is een van de populairste kungfufilms van de afgelopen tijd. Hoofdrolspeler Stephen Chow schreef en regisseerde na het succes van Shaolin Soccer de film en kreeg het voor elkaar om een groot aantal, soms bijna vergeten, kungfulegendes als Bruce Leung zo ver te krijgen om weer in een film te spelen. Daarnaast zit de film vol verwijzingen naar klassieke vechtsportfilms als Palm of Ru Lai en westerse films als The Blues Brothers. Het resultaat is een vrolijke en eigenzinnige mix van kungfu, zang, actie en humor.
[criteo]5 The Prodigal Son
Sammo Hung speelt vaak een goedzak in kungfufilms. Hij regisseert ook menig film waaronder de klassieker The Prodigal Son. Leung is een rijkeluiszoon die niet echt zijn best doet tijdens kungfutraining. Zijn vader betaalt vervolgens andere vechters om van zijn zoon te verliezen. Wanneer Leung hier achterkomt besluit hij om serieus les te nemen, met enige moeite vindt hij een aantal zeer karakteristieke leraren.
4 Warriors Two
In deze Sammo Hung film uit 1978 wordt een portret geschilderd van Leung Jan, een beroemde beoefenaar van de Wing Chun stijl van kungfu. Warriors Two wordt door kenners vaak geprezen om het authentieke gebruik van deze stijl. In uitgebreide trainingssessies wordt ene Hua, die bijna dood is geslagen door slechteriken, de basisprincipes van kungfu geleerd. Zoals wel vaker in films van Hung zorgt een misvatting voor grote verwarring, die de eindgevechten alleen maar leuker maakt.
3 Drunken Master
Jackie Chan werd wereldberoemd met zijn komische stijl van kungfu. Zijn meesterwerk Drunken Master uit 1978 zou Zui Quian, de dronken vechtstijl, populariseren. Chan speelt de brutale Wong die door zijn vader wordt gedwongen om in de leer te gaan bij de beruchte Beggar So. Deze blijkt een dronkaard te zijn die desondanks zijn leerling aan een strenge training onderwerpt. Uiteindelijk krijgt hij les in de dronken boksstijl waarin de vechter met vreemde bewegingen een dronkaard nadoet. Vanzelfsprekend leidt dit tot een groot aantal hilarische vechtscènes die tot de beste van het genre horen. Een vervolg uit 1994, alweer met Chan in de hoofdrol, is bijna net zo sterk.
2 Fist of Fury
Onder fans van Bruce Lee is al decennia een discussie aan de gang of Fist of Fury (1972) beter is dan zijn laatste film Enter the Dragon. Fist of Fury, met zijn typische verhaallijn waarin Chen (Lee) wraak neemt voor de moord op zijn leraar door Japanse overheersers, is de favoriet van puristen. De hele film wordt Lee gekleineerd omdat hij Chinees is, wat hij natuurlijk niet op zich laat zitten. Iedereen die met de woedende Chen in aanraking komt wordt op genadeloze wijze verslagen. In de laatste scène wordt Chen opgewacht door Japanse soldaten die hij vervolgens springend tegemoet komt terwijl het beeld bevriest en schoten klinken. Een beeld dat van Lee een wereldster zou maken.
1 The 36th Chamber of Shaolin
Het Shaw Brothers productieteam stond jarenlang garant voor de beste films uit Hong Kong. The 36th Chamber of Shaolin (ook wel Shaolin Master Killer) uit 1978 wordt gezien als hun beste kungfufilm. Gordon Liu speelt een jonge student San Te genaamd. Onder invloed van een rebelse leraar doet hij mee aan een opstand tegen de lokale regering die genadeloos terugslaat. San Te zoekt vervolgens als enige overlevende veiligheid bij de Shao Lin tempel. Eenmaal opgenomen blijkt hij uitzonderlijk talentvol te zijn en op snelle wijze de 35 kamers met vechtproeven door te komen. Zijn meesters verwijderen hem vervolgens van de school zodat hij het volk kungfu leert en zo kan opstaan tegen de onderdrukkers. Maar ooit zal San Te terugkeren om de 36ste kamer te bouwen. Een uiterst invloedrijke film die uitpuilt met verrassende actie.
[criteo]
3 reacties
ze zijn vergeten om er kung fu panda bij te doen. noga ldom en stom en raar en vreemd
waar is Fearless
Ga je nog meer lijstjes maken?