Wanneer je werken van grote Nederlandse meesters wilt zien, moet je in het Rijksmuseum zijn. Hier vind je prachtige schilderijen van de bekendste kunstenaars, zowel van eeuwen terug als uit de moderne tijd. Wil je weten welke hoogtepunten je niet mag missen tijdens je bezoek? Dit is de top 10 topstukken in het Rijksmuseum.
10. Marten Soolmans en Oopjen Coppit – Rembrandt van Rijn
In de volksmond wordt dit bekende paar portretten ook wel Marten en Oopjen genoemd. Het zijn huwelijksportretten die Rembrandt zo levensecht mogelijk schilderde.
Het grote formaat en de afbeelding wijzen er allemaal op dat het pasgetrouwde stel enorm rijk was. Zo poseren ze op een marmeren vloer en dragen ze weelderige kleding van dure stoffen.
In 2015 werden de schilderijen gekocht door zowel het Rijksmuseum als het Louvre. Hierdoor zijn ze afwisselend in deze musea te vinden, waardoor je geluk moet hebben om Marten en Oopje in het Rijksmuseum te kunnen bewonderen.
9. Huwelijksportret van Isaac Massa en Beatrix van der Laen – Frans Hals
Je zou niet zeggen dat je naar een schandalig werk kijkt wanneer je dit huwelijksportret ziet, maar toch zorgde het schilderij voor veel ophef toen het geschilderd werd.
In de zeventiende eeuw was het gebruikelijk om vrij stijve en formele huwelijksportretten te maken. In dit portret zit het stel er juist vrij informeel bij. Ze hangen samen tegen een boom in de tuin en glimlachen ondeugend. De vrouw laat haar ringen zien, terwijl de man zijn hand op zijn hart houdt. De klimop op de boom maakt het beeld compleet, want al deze elementen staan voor trouwheid, liefde en de kracht van het huwelijk.
8. Poppenhuis van Petronella Oortman
In het Rijksmuseum kun je niet alleen veel schilderijen vinden. Zo is dit poppenhuis ook een belangrijk onderdeel van de collectie.
Dit poppenhuis uit de zeventiende eeuw was niet bedoeld voor kinderen, maar juist een dure hobby van een van de rijkste vrouwen van Amsterdam. Het enorme huis werd vakkundig ingericht en versierd, met miniatuurmeubels van echte vakmensen. Hierdoor kostte het een fortuin, maar geeft het ons ook een mooi inkijkje in de manier waarop huizen in die tijd werden ingericht.
7. De bedreigde zwaan – Jan Asselijn
Dit bekende kunstwerk werd in de zeventiende eeuw geschilderd door Jan Asselijn en werd vooral bekend doordat er na het overlijden van de kunstenaar een nieuwe betekenis werd gevonden. Op het schilderij zie je een zwaan die haar eieren beschermt tegen een hond die ze wil stelen. Later werd gedacht dat de kunstenaar hiermee op Johan de Witt doelde, die Nederland moest beschermen tegen aanvallende buitenlanders. De levensgrote afbeelding en de levendige houding van de zwaan maken dit schilderij ook prachtig om te zien.
6. Cuypersbibliotheek
Je hebt het misschien niet door wanneer je alleen naar de kunstwerken kijkt, maar het Rijksmuseum is zelf ook een topstuk te noemen. Dit museum is niet alleen gevuld met de mooiste werken, maar heeft zelf ook een prachtige architectuur. Een van de hoogtepunten is de Cuypersbibliotheek.
Dit is meteen de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek in Nederland. Vanaf het balkon kijk je naar de indrukwekkende collectie boeken en voel je de rijke kunstgeschiedenis.
5. Zelfportret – Vincent van Gogh
Van Gogh maakte meerdere zelfportretten in zijn leven, voornamelijk om te kunnen oefenen met het schilderen van mensen. Hij benutte dit zelfportret om te experimenteren met zijn nieuwe impressionistische stijl, die hij in Frankrijk oppikte. De duidelijke penseelstreken maken dit werk zo typerend.
De zelfportretten van deze schilder zijn zo belangrijk omdat we maar één foto van Vincent van Gogh hebben. Dankzij deze schilderijen hebben we een duidelijker beeld van de wereldberoemde kunstenaar.
4. Winterlandschap met ijsvermaak – Hendrick Avercamp
Als je denkt aan een typisch Nederlands tafereel, denk je aan dit schilderij. Hendrick Avercamp staat bekend als een schilder die grote panoramische beelden maakte waarin allerlei kleine verhalen te ontdekken zijn. Dit is daar een typisch voorbeeld van. Des te langer je naar het schilderij kijkt, des te meer kleine verhaallijntjes je ziet. Terwijl de rijken genieten van een vrije dag op het ijs, zijn de arbeiders gewoon in de bittere kou aan het werk.
3. De Slag bij Waterloo – Jan Willem Pieneman
Veel belangrijke historische momenten zijn vereeuwigd in schilderijen. De Slag bij Waterloo is daar een goed voorbeeld van. Het werd oorspronkelijk geschilderd voor de hertog van Wellington, die hier dankzij het schijnende zonlicht direct in de spotlights staat. Hij krijgt het nieuws dat de Pruisische troepen zijn leger komen versterken. Willem II is ook op het schilderij te zien. Hij kocht het schilderij uiteindelijk om het binnen zijn familie te houden.
2. Het Melkmeisje – Johannes Vermeer
Het Melkmeisje van Vermeer is een van de bekendste werken die je in het Rijksmuseum kunt zien. Vermeer had altijd al een liefde voor het gewone dagelijkse leven, dat hij prachtig tot leven brengt in dit schilderij. Vooral de manier waarop hij met kleuren en het licht speelt, maakt dat dit schilderij zo gewaardeerd wordt. Het is het duurste werk van zijn hand en uit duizenden te herkennen.
1. De Nachtwacht – Rembrandt van Rijn
De Nachtwacht is zonder twijfel een van de topstukken in het Rijksmuseum. Dit enorme schilderij werd door Rembrandt van Rijn geschilderd in het hart van Amsterdam. Het portret werd in opdracht van de Amsterdamse schutterij gemaakt, die niet stil poseerden maar juist in actie werden vastgelegd door Rembrandt. Vooral het gebruik van licht maakte dit schilderij een wereldberoemde klassieker. Er zijn ook talloze details te ontdekken, van de mascotte van de schutterij tot een zelfportret van de schilder.