Het is voor landen belangrijk om een grote hoeveelheid goud op zak te hebben. Goud blijft namelijk waardevol, waardoor een land kan verzekeren dat het hoge schulden kan afbetalen wanneer dat nodig zou zijn. Ook bij hoge inflatie kiezen landen er vaak voor om meer goud te kopen, aangezien goud al vele honderden jaren een betrouwbare opslag van waarde blijkt. Wil je weten welke landen de grootste goudvoorraad ter wereld hebben? Je leest het in deze top 10.

10. Nederland – 612,5 ton goud

nederlands goud

De Nederlandse Bank heeft een reserve van 612,5 ton goud op zak. Dit goud heeft een waarde van meer dan 30 miljard en is dus een ontzettend belangrijke reserve voor ons land. Een deel van dit goud ligt gewoon opgeslagen in Nederland, maar met het oog op veiligheid wordt het verdeeld over verschillende locaties. Zo liggen sommige delen ook in de streng bewaakte kluizen in New York, Canada en Engeland.

9. India – 687,8 ton goud

De bank van India heeft een van de grootste goudreservoirs ter wereld. Dat is niet gek wanneer je bedenkt dat het land 687,8 ton goud in zijn bezit heeft. Dit wordt ook alleen maar meer, want India heeft de laatste tijd meer goud bijgekocht. Het grootste deel van het goud wordt bewaard in de kluizen bij de stad Nagpur, maar een deel is ook te vinden in Engeland.

8. Japan – 765,2 ton goud

Ook Japan is een rijk land met miljarden euro’s aan goud op zak. Dat is niet gek, want het is de op twee na grootste economie ter wereld. Het land heeft dus een grote reserve nodig om zijn economie stabiel te houden. De hoeveelheid goud van Japan is iets afgenomen in de afgelopen tijd, maar niet genoeg om het land uit dit top 10 lijstje te stoten.

7. Zwitserland – 1.040 ton goud

Zwitserland heeft het goed voor elkaar met een goudreserve van 1.040 ton. Dit is een flinke hoeveelheid goud voor een klein land, vooral wanneer je bedenkt dat het een relatief klein aantal inwoners heeft. Dankzij deze grote goudvoorraad heeft Zwitserland zelfs het meeste goud per inwoner ter wereld. Dat is niet gek, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Zwitserland het centraal punt voor goudhandel. Hier werd met allebei de vechtende partijen gehandeld in goud.

6. China – 1.948,3 ton goud

China was lange tijd wat mysterieuzer over zijn goudvoorraad, maar geeft inmiddels maandelijkse updates over de reserves. Het is de tweede grootste economie ter wereld, dus je zou verwachten dat China ook veel goud bezit. 1.948,3 ton goud is zeker niet weinig, maar wel wanneer je het vergelijkt met de waarde van de Chinese economie. Het is goed voor slechts 3,4% van de complete bezitten van het land.

5. Rusland – 2.299,9 ton goud

In de afgelopen zeven jaar heeft Rusland flink zijn best gedaan om de goudreserves op te krikken. Het land was namelijk zeven jaar lang de grootste goudkoper ter wereld. Dat heeft een belangrijke reden, want Rusland wil steeds minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Het land handelt steeds meer in andere valuta en koopt nu ook veel goud om zijn voorraden meer divers te maken.

4. Frankrijk – 2.436 ton goud

goud duitsland

Frankrijk heeft de afgelopen jaren weinig tot geen goud verkocht. Het land overweegt nu zelfs om al het goud terug te halen dat in kluizen in andere landen ligt opgeborgen. Zo heeft het land direct toegang tot zijn eigen goudvoorraden. Met een reserve van 2.436 ton goud heeft Frankrijk in ieder geval meer dan genoeg om op te teren.

3. Italië – 2.451,8 ton goud

Italië is al lange tijd een van de rijkste landen op het gebied van goudreserves. Het land heeft er dan ook al jaren voor gezorgd dat de hoeveelheid goud goed op peil blijft. Een groot deel van de 2.451,8 ton goud wordt bewaard bij de nationale bank van Italië. Deze bank heeft een van de grootste goudopslagen ter wereld.

2. Duitsland – 3.362,4 ton goud

Deutsche Bundesbank

foto-select / Shutterstock.com

Het overgrote deel van de 3.362,4 ton goud van Duitsland ligt in de kluizen van de Deutsche Bundesbank. Andere delen zijn te vinden in New York en Londen. De afgelopen jaren heeft ook Duitsland zijn best gedaan om een deel van de buitenlandse goudreserves terug te brengen. Zo lukte het in 2017 om meer dan 600 ton goudstaven over te brengen van Frankrijk naar Duitsland.

1. Verenigde Staten – 8.133,5 ton goud

United States Bullion Depository

Cliff/wikipedia/CC BY-SA 4.0

Al jaren staan de Verenigde Staten op de eerste plek wanneer het om goudreserves gaat. Het land heeft dan ook meer dan twee keer zoveel goud als de nummer twee op dit lijstje. Het grootste deel van het goud wordt bewaard in Fort Knox, een streng beveiligde militaire basis in de staat Kentucky. Niet het oude Fort natuurlijk, maar het “United States Bullion Depository”.