Er zijn een aantal landen in de wereld die een bewezen olievoorraad bezitten, de zogenaamde proven oil reserves. Dat wil zeggen dat het van de olievoorraad in deze landen bijna zeker is dat deze voor commerciële doeleinden gewonnen kan worden in de toekomst. Dat is door analyse van geologische en technische gegevens vastgesteld. Het overzicht gaat uit van de huidige economische condities en van bekende oliebronnen. Ongeveer 70% van de huidige olievoorraad is in handen van de OPEC-landen. Hieronder vind je de top 10 van landen met de grootste olievoorraad.

10. Kazachstan

Kazakhstan

Kazachstan is het op acht na grootste land ter wereld. De olieproductie in het land breidt zich de laatste jaren fors uit en er worden aan de lopende band nieuwe oliebronnen aangeboord. Kenners verwachten dat Kazachstan zal uitgroeien tot een van de grootste olieproducenten ter wereld. Olie maakt een derde uit van de export van Kazachstan en een kwart van het bruto nationaal product. Geschatte olievoorraad: 30 tot 39,8 miljard vaten.

9. Libië

libie
Het Noord-Afrikaanse Libië zit in de wederopbouwfase nadat dictator Muammar Ghadafi in 2011 werd verdreven. De Libische economie is voor een groot deel afhankelijk van de oliesector. Het is sinds 1952 lid van de OPEC. Olie maakt 97% uit van de export en 80% van het bruto nationaal product. Libië heeft de grootste bewezen voorraad olie van heel Afrika. Ook exporteert het land veel gas, met name naar Italië. Geschatte olievoorraad: 48 miljard vaten.

8. Rusland

Rusland

Rusland is een van de grootste olie- en gasproducenten en heeft een van de grootste delfstoffen- en energievoorraden. Daarnaast beschikt het land over de grootste natuurlijke gasvoorraden en de op een na grootste kolenvoorraad. Verder is Rusland de grootste gasproducent en gasexporteur. Geschatte olievoorraad: 80 miljard vaten.

7. Verenigde Arabische Emiraten

UAE

De Verenigde Arabische Emiraten bestaan uit zeven emiraten: Abu Dhabi, Dubai Sharjah, Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah en Umm al-Quwain. Het is een van de meest ontwikkelde economieën in in westelijk Azië; het inkomen per hoofd van de bevolking is er het hoogst in de wereld. Het aandeel van olie en natuurlijk gas in de economie is 85%. Geschatte olievoorraad: 105 miljard vaten.

6. Koeweit

Kuweit

In Koeweit werd in de jaren 30 van de vorige eeuw al olie ontdekt, maar de echte economische groei kwam pas in 1961. In 1990 werd Koeweit bezet door Irak, wat uitmondde in de eerste Golfoorlog. Volgens de Wereldbank heeft Koeweit een goed ontwikkelde economie met de hoogste inkomens, hoogste levensverwachting en hoogste levensstandaard van de Arabische wereld. De economie draait voor 80% op olieproducten. 95% van de export bestaat uit olie. Geschatte olievoorraad: 103,98 tot 111,5 miljard vaten.

5. Irak

Irak

Het West-Aziatische Irak heeft voor de regio een uniek landschap. Dankzij de twee grote rivieren de Eufraat en de Tigris is het land vruchtbaar genoeg voor grootschalige landbouw. Irak is een van de oprichters van de Organization of Petroleum Exporting Countries, ofwel de OPEC. Dit is een organisatie van olie-exporterende landen. Irak hoopt zijn olieproductie nog verder te kunnen opvoeren door voor de exploitatie van zijn olievelden contracten af te sluiten met bedrijven in de internationale olie-industrie. Geschatte olievoorraad: 143 tot 147 miljard vaten.

4. Iran

iran

Iran ligt in het westen van Azië. Het is een ontwikkelingsland met 65 miljoen mensen. Iran speelt een belangrijke rol in de wereldeconomie, dankzij de grote olie- en gasvoorraden. 45 procent van de inkomsten dankt het land aan de opbrengsten van olie en gas. Geschatte olievoorraad: 151 tot 154, miljard vaten.

3. Canada

Canada

Canada is het op twee na grootste land ter wereld. Het is een van de weinige ontwikkelde landen die energie exporteert. Het land heeft offshore grote voorraden gas. In de provincie Alberta is een aanzienlijke voorraad olie en gas aanwezig. Canada scoort hoog op zaken als inkomensgelijkheid en economische vrijheid. Geschatte olievoorraad: 173 tot 175 miljard vaten.

2. Saoedi-Arabië

Saoudi Arabie

Gemeten in landoppervlak is Saoedi-Arabië het grootste land in het westen van Azië. De olievoorraden zijn vooral geconcentreerd in het oosten van het land. De olie vormt 95% van de export en levert 70% van de inkomsten van het land. Saoedie-Arabië heeft daarnaast wereldwijd de op vijf na grootste gasvoorraad. Geschatte olievoorraad: 297 miljard vaten.

1. Venezuela

Venezuela
Venezuela biedt een grote variëteit aan landschappen, zoals bergen, regenwouden en rivierdelta’s. Het is een van de meest verstedelijkte landen in Zuid-Amerika. Venezuela is een van de grootste producenten van ruwe olie ter wereld. Het land heeft enorme voorraden bij het meer van Maracaibo, de Golf van Venezuela en de rivier de Orinoco. Opvallend is dat Venezuela, ondanks de enorme olie- en gasvoorraden, daarvan niet afhankelijk is voor elektriciteit. Die wordt namelijk voornamelijk opgewekt met behulp van waterkracht. Geschatte olievoorraad: 300 miljard vaten.

bron: wikipedia