Denk je dat je goed bent in topografie en dat je de hoofdsteden van de meeste landen wel kunt benoemen? Denk daar nog maar eens goed over na, want deze vraag is niet zo makkelijk als het lijkt. Sommige landen hebben namelijk een verrassende hoofdstad, meestal omdat een andere stad in het land een stuk bekender is. Ben je benieuwd welke landen en steden dit zijn? Lees dan verder, want je ontdekt het in de top 10 landen met een verrassende hoofdstad.

10. Australië – Canberra

Canberra

Wanneer je aan de hoofdstad van Australië denkt, denk je misschien aan Sydney. Andere mensen noemen juist weer Melbourne als de belangrijkste stad van het land. Toch is het een totaal andere plek, namelijk Canberra. Deze plaats, die tussen Sydney en Melbourne in ligt is na vele discussie als hoofdstad gekozen in 1908 juist om na-ijver tussen de twee grote steden te voorkomen.

Het is een kleine stad met slechts 450.000 inwoners. Er komen ook weinig toeristen op af, want zij willen natuurlijk de bekende steden van Australië bezoeken. Canberra is de hoofdstad omdat de Australische regering hier werkzaam is. De bezoekers die naar de stad komen, hebben dus meestal een politieke functie.

9. Canada – Ottawa

Ottawa

Canada is een ontzettend groot land met een veelzijdig landschap. Voor buitenstaanders is Toronto meestal de bekendste stad. Er is ook nog Montreal: een van de belangrijkste steden in het Frans-sprekende deel van Canada. Beide zijn niet de hoofdstad van het land, want die plek is ingenomen door Ottawa. Koningin Victoria koos ervoor om deze stad de officiële hoofdstad te maken, aangezien deze precies tussen Toronto en Montreal lag. Zo werden het Franse en Engelse deel van het land met elkaar verbonden.

8. Nieuw-Zeeland – Wellington

Wellington

Misschien denk je helemaal niet aan steden wanneer je aan Nieuw-Zeeland denkt. Dit land is namelijk vooral beroemd geworden dankzij zijn natuur, waarvan een groot deel te zien was in de beroemde Lord of the Rings trilogie. Auckland is een van de populairste steden in het land, maar is sinds 1865 niet meer de hoofdstad. Dat is Wellington. Ook deze hoofdstad is om een tactische reden gekozen. De inwoners waren bang dat het zuidelijke deel van Nieuw-Zeeland zich zou gaan afsplitsen, aangezien Auckland te noordelijk ligt. Wellington heeft de perfecte locatie in het midden van het land.

7. Zuid-Afrika – Kaapstad, Pretoria en Bloemfontein

Kaapstad
Pretoria
Bloemfontein

Zuid-Afrika heeft niet één hoofdstad, maar heeft er maar liefst drie. Dat heeft een historische reden, want deze drie steden zijn in de beginjaren van het land flink gegroeid. Het werd daardoor moeilijk om te besluiten welke stad het meeste recht had op de titel hoofdstad. Daarom werd er besloten om de taken te verdelen. Kaapstad heeft de wetgevende macht, Pretoria de administratieve macht en Bloemfontein de rechtelijke macht.

6. Turkije – Ankara

Ankara

Istanboel hoort al jaren bij de meest drukke steden ter wereld en is volgende velen het bruisende hart van Turkije. Ook deze bekende stad is niet de hoofdstad van het land. Die eer is voor Ankara. Deze keuze is ontstaan in de Eerste Wereldoorlog, toen vijanden Istanboel hadden bezet. De Turkse regering besloot om te verhuizen naar Ankara, om vanuit dat plaatsje de oorlog door te zetten. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de regering hier bleef, waardoor Ankara de hoofdstad werd in 1923.

5. Myanmar – Naypyidaw

Naypyidaw

Je kent het land Myanmar misschien ook wel onder de naam Birma. Dit land ligt in het oosten van Azië, waar de meeste landen hun hoofdstad kiezen op basis van het aantal inwoners. Tot 2005 werd deze regel ook aangehouden in Myanmar, met Rangoon als hoofdstad (meer dan 5 miljoen inwoners). Dat veranderde van de ene op de andere dag toen de overheid verhuisde naar Naypyidaw en dit de officiële hoofdstad van het land maakte. Deze stad ligt in een moderner gebied, waardoor de overheid minder last zou hebben van onrust in het land. Er wonen nog geen miljoen mensen in Naypyidaw.

4. Brazilië – Brasilia

Brasilia

De overheid van Brazilië wilde ook de armoede en onrust van het land vermijden. Dat deden ze door een nieuwe stad te bouwen met moderne panden en een goede infrastructuur. Dat werd uiteindelijk Brasilia. Deze plaats is veel minder bekend dan het beroemde Rio De Janeiro en de stad Sao Paulo. Veel inwoners van Brazilië zijn het niet eens met de hoofdstad die in de jaren ’50 werd gebouwd. De stad wordt omringd door de meest arme gebieden van het land en lijkt geen connectie te hebben met de rest van Brazilië.

3. Marokko – Rabat

Rabat

Marokko heeft een aantal populaire bestemmingen waar toeristen maar al te graag komen, zoals Fez en Marrakesh. Daarnaast heeft het land ook steden die belangrijk waren voor de handel van Marokko, zoals Tanger in het noorden van het land. Geen van deze steden is de hoofdstad, want dat is Rabat. Dit is besloten toen de Franssen Marokko hadden bezet. Ze waren bang om de huidige hoofdstad Fez aan te houden, aangezien de inwoners niet blij zouden zijn met de bezetting. Toen was Rabat een goed alternatief.

2. Sri Lanka – Sri Jayewardenapura Kotte

Sri Jayewardenapura Kotte

Colombo is een van de grootste steden in Sri Lanka en ligt dus voor de hand als hoofdstad. Lange tijd was dit ook de belangrijkste stad van het land, tot de overheid te maken kreeg met een burgeroorlog. Hierdoor verhuisden ze naar het veel kleinere Sri Jayewardenapura Kotte, dat eigenlijk helemaal niet gemaakt is voor een rol als hoofdstad. De burgeroorlog duurde tot 2009, maar nog steeds is de keuze niet teruggedraaid. Toch is Colombo in de praktijk de belangrijkste stad van het land.

1. Zwitserland – Bern

Bern

Officieel gezien heeft Zwitserland helemaal geen hoofdstad, maar er moet toch een stad zijn die politiek gezien het belangrijkste is. Dat is niet Genève, een stad die in het verleden belangrijke politieke rollen heeft gespeeld. Ook het bekende Zürich heeft deze titel niet gekregen. De rol is weggelegd voor Bern, een ontzettend klein stadje met slechts 130.000 inwoners. Hier vind je belangrijke overheidsgebouwen, maar niet heel veel meer. Het is dus niet gek dat weinig mensen aan Bern denken, wanneer ze de hoofdstad van Zwitserland moeten noemen.

Meer lijstjes over landen