Voor veel mensen is hun ochtendritueel niet compleet zonder een kop koffie. Tijdens een wandeling door de stad kom je talloze koffietentjes tegen en bijna iedereen heeft wel een koffiezetapparaat, zoals deze, in huis. Er wordt dus veel koffie gedronken, maar hoeveel precies? Er zijn een aantal landen waar de koffie rijkelijk vloeit. Je leest er meer over in de top 10 landen waar het meeste koffie wordt gedronken.

10. Canada – 6,5 kilo per inwoner

Canada

Canada is het enige niet-Europese land dat deze top 10 gehaald heeft. Canadezen zijn dol op koffie, waardoor geen enkel dorp compleet is zonder een café waar je een goede kop koffie kunt drinken. Ondanks dat vinden de meeste Canadezen het fijner om thuis een kop koffie te zetten. Zo komen ze de koude winters goed door. Er wordt gedacht dat koffie het meest gedronken drankje van Canada is.

9. Luxemburg – 6,5 kilo per inwoner

luxemburg

Luxemburg deelt zijn plek eigenlijk met Canada, want in allebei deze landen drinken inwoners gemiddeld 6,5 kilo koffie per jaar. Vooral in de hoofdstad kunnen ze er wat van. Hier vind je meerdere gespecialiseerde koffiezaken waar je niet alleen simpele filterkoffie kunt bestellen, maar ook luxe koffie die op vakkundige manier gezet wordt. Een van de bekendste koffiedranken uit Luxemburg is de lait Russe, een soort latte.

8. België – 6,8 kilo per inwoner

belgie (2)

België is niet alleen het land van de wafels en het bier. Hier wordt namelijk ook ontzettend veel koffie gedronken. Deze koffie gaat goed samen met de rijke chocolade die het land maakt. Lange tijd bezette België delen van Afrika, waardoor het land zonder problemen aan genoeg koffie kon komen. Zo werd de koffieplant veel verbouwd in landen als Congo en Rwanda. Hierdoor kon er al lange tijd volop koffie worden gedronken in België, wat verklaart waarom de gemiddelde inwoner nog steeds 6,8 kilo koffie per jaar drinkt.

7. Zwitserland – 7,9 kilo per inwoner

zwitserland koffie

Koffiedrinken is een belangrijke sociale activiteit voor de inwoners van Zwitserland. Vooral drankjes gebaseerd op espresso zijn populair in het land. De caffè crema is daar een goed voorbeeld van. Dit is een lange espressodrank die voornamelijk in Zwitserland wordt geserveerd. Filterkoffie is minder populair in dit land, maar dat betekent ook dat de gemiddelde kop koffie hier net wat duurder is. Zo is € 4,- voor een kop koffie niet vreemd in Zwitserland.

6. Zweden – 8,1 kilo per inwoner

zweden koffie

De Zweden zijn zo gek op koffiedrinken dat ze er zelfs een aparte term voor hebben: ‘fika’. Dit betekent niet alleen dat je een kop koffie gaat drinken, maar ook dat je er koekjes of gebakjes bij eet. In Zweden wordt er natuurlijk ook thuis koffie gedronken, maar dit drankje wordt vooral genuttigd in sociale situaties. De koffiezaken zitten vol met collega’s, vrienden en familie die samen van een lekker bakje willen genieten.

5. Nederland – 8,4 kilo per inwoner

nederland koffie

Het zal niemand verbazen, maar ook in Nederland wordt er ontzettend veel koffie gedronken. In 1616 was Nederland het eerste Europese land dat zijn eigen koffieplanten had. Natuurlijk heeft Nederland ook een rijke koffiegeschiedenis dankzij de plantages in Indonesië en Suriname. Een gemiddelde Nederlander drinkt ongeveer 2,4 kopjes koffie per dag, waardoor we met zijn allen op een jaarlijks gemiddelde van 8,4 kilo koffie per inwoner komen.

4. Denemarken – 8,7 kilo per inwoner

denemarken koffie

In Denemarken is het erg gebruikelijk om bij elke maaltijd een kop koffie te drinken. Niet alleen bij het ontbijt en de lunch, maar ook tijdens het avondeten. Natuurlijk gaat een koekje ook altijd gepaard met een kop koffie. Er wordt dan wel ontzettend veel koffie gedronken in Denemarken, maar de prijs is niet mis. Dit is het op vijf na duurste koffieland ter wereld. Dat houdt de Denen niet tegen om van een lekker kopje koffie te genieten.

3. IJsland – 9 kilo per inwoner

ijsland koffie

Je kunt wel stellen dat er in koude landen meer koffie wordt gedronken. Dit warme drankje is natuurlijk precies wat je nodig hebt op een ijskoude dag. IJsland is niet gevuld met grote ketens als Starbucks, maar heeft vooral veel kleine koffiezaken. Het land is erg serieus wanneer het om koffie gaat, want er worden zelfs wedstrijden gehouden om te zoeken naar het beste kopje koffie van het land.

2. Noorwegen – 9,9 kilo per inwoner

noorwegen koffie

In eerste instantie dronken alleen de rijkere Noren koffie, maar inmiddels is koffie helemaal ingeburgerd in dit land. De Noren beginnen hun dag vaak met een kop zwarte koffie en sluiten hun dag af door nog een koffie met melk als dessert te drinken. Het is ook gebruikelijk om mensen op de koffie uit te nodigen, waar natuurlijk ook allerlei gebakjes en koekjes bij geserveerd worden. Maar liefst 80% van de inwoners van Noorwegen drinkt koffie, met een gemiddelde van vier tot vijf kopjes per dag.

1. Finland – 12 kilo per inwoner

finland koffie

Wanneer het om het drinken van koffie gaat, spant Finland de kroon. De gemiddelde inwoner drinkt maar liefst 12 kilo koffie per jaar. Koffie wordt hier de hele dag door gedronken en speciale gelegenheden worden eigenlijk altijd gevierd met een koffietafel. Er wordt dan niet alleen volop koffie gedronken, maar ook genoten van sandwiches en andere lekkernijen. De Finnen drinken veel koffie, maar bij voorkeur wel erg lichte koffies met een milde smaak.