Top 10 Langst Regerende Vorsten

Ambtenaren en verpleegkundigen staan erom bekend dat zij hun functie uitoefenen tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Regeringsleiders en staatshoofden kennen een betrekkelijk korte houdbaarheid! Dat gaat niet op voor de vorsten en vorstinnen uit dit lijstje. Let wel, zij zijn nog steeds in functie.

10. Carl XVI Gustaf – 15 september 1973

Carl XVI Gustaf
foto: Bengt Nyman / Flickr

De officiële naam van de Zweedse koning luidt als volgt: Carl Gustaf Folke Hubertus. Al op vierjarige leeftijd werd hij benoemd tot de officiële kroonprins. In dat jaar overleed namelijk zijn opa. Nog eerder – om precies te zijn in 1947 – was de vader van Carl Gustaf omgekomen bij een vliegtuigongeluk. Toen schoof de jonge Carl Gustaf door naar de tweede plaats in de lijn van de troonopvolging. Op 15 september 1973 werd hij gekroond tot koning van Zweden. Drie jaar later trouwde hij met Silvia Sommerlath. Samen kregen zij drie kinderen, te weten Victoria, Carl Philip en Madeleine. Hoewel Carl Gustaf vooral een ceremoniële rol uitoefent, legt hij bijvoorbeeld wel staatsbezoeken af.

9. Sultan bin Mohammed Al-Qasimi III – 25 januari 1972

Sultan bin Mohammed Al-Qasimi III

Heb je wel eens gehoord van Sharjah? Dit is één van de zeven emiraten, die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Sharjah is 2.600 km2 groot en telt ongeveer 800.000 inwoners. Een ander opmerkelijk feit is dat Sultan bin Mohamed Al-Qassimi III hier al 42 jaar het scepter zwaait. Hij is aangesteld op 25 januari 1972. Overigens is zijn regeerperiode even onderbroken door een coupe – die welgeteld zes dagen duurde – georganiseerd door zijn broer. Liever houdt Sultan bin Mohamed Al-Qassimi III zich bezig met geschiedenis en literatuur. Niet alleen heeft hij veel gelezen, ook heeft hij vele artikelen en boeken op zijn naam gezet.

8. Margrethe II – 14 januari 1972

Margrethe II
foto: Aalborg Stift / Flickr

Op 32-jarige leeftijd werd Margrethe II – officieel Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid – benoemd tot koningin van Denemarken. Hoewel zij het eerste kind is van koning Frederik IX en koningin Ingrid, stond haar kroning lange tijd ter discussie. Eerder ging de Deense troonopvolging uitsluitend over van man op man. Dit was vastgelegd in de ‘Salische wet’. Na een referendum onder het Deens volk is deze wet afgeschaft. Zo gebeurde het dat Margrethe II – na de dood van haar vader in 1972 – werd aangesteld als koningin. Leuk om te weten is dat er wat lijntjes bestaan tussen het Deense en andere vorstenhuizen. Zo is Margrethe II de doopmoeder van koning Willem-Alexander. Verder mag de Zweedse koning – die de tiende plek bezet – zich haar volle neef noemen.

7. Qaboos bin Said al Said – 23 juli 1970

Qaboos bin Said al Said
Defense Dept. photo by U.S. Air Force Tech. Sgt. Jerry Morrison/publiek domein

Om met de deur in huis te vallen; Qaboos bin Said al Said is de sultan van Oman. In 1970 pleegde hij een staatsgreep en nam hij de macht over van zijn vader. Mogelijk was het huisarrest – dat volgde op een wereldreis – aanleiding om tot deze actie over te gaan. Tijdens het huisarrest bestudeerde Qaboos bin Said al Said de Islam. Ook verdiepte hij zich in de geschiedenis van Oman en het volk. Het feit dat het overgrote deel van het volk in armoede leefde, zette hem aan tot de staatsgreep. Onder leiding van Qaboos bin Said al Said werd Oman lid van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Hoogstpersoonlijk onderhield hij alle betrekkingen. Meer in het algemeen heeft hij veel betekend voor het welzijn en de welvaart van zijn volk.

6. Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu – 17 september 1968

Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu
foto: Reinhardt Hartzenberg / Wikicommons

De benoeming van Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu als koning van de Zoeloes brengt ons naar het jaar 1968. Toen volgde hij – als achtste koning – zijn vader op. Hoewel Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu een royale vergoeding – 59 miljoen rand per jaar – ontvangt voor het vervullen van deze rol, is hij ontevreden. Om een paleis voor zijn zesde vrouw te kunnen bouwen, heeft hij gevraagd om 18 miljoen opslag. De kans is groot dat Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu zijn zin krijgt! Het is de regering van het ANC veel waard om hem te vriend te houden. Alleen zo is de partij verzekerd van vele stemmen op het Afrikaanse platteland.

5. Hassanal Bolkiah – 5 oktober 1967

Hassanal Bolkiah

Eén van de rijkste mensen van de wereld woont in Brunei. Het betreft Hassanal Bolkiah, sultan van dit land. Van hem is bekend dat hij bijna 7.000 luxewagens, twee helikopters en negen vliegtuigen bezit. Ook het grootste woonhuis ter wereld staat op zijn naam! Verder mag hij zich eigenaar noemen van de keten ‘Dorchester Hotels’. Meer omstreden is zijn wens om de sharia in Brunei in te voeren. Deze wet maakt het stenigen van overspelige vrouwen en homoseksuelen legaal. Het zal je niet verbazen dat deze wet niet opgaat voor Hassanal Bolkiah en zijn familie. Overigens is de sharia nog geen feit; diverse beroemdheden hebben gedreigd om over te gaan tot een massale boycot van de Dorchester Hotels.

4. Sikiru Kayode Adetona – 4 januari 1960

Inwoners van de Nigeriaanse staat Ijebu weten niet beter of Sikiru Kayode Adetona zwaait er het scepter. Als telg van de familie Anikinaiya – zoon van prins Rufai Adetona and Alhaja Ajibabi Adetona – ontkwam hij niet aan het bekleden van een belangrijke functie. Overigens was het even de vraag of hij wel koning zou worden. In de periode voorafgaand aan zijn aanstelling, riep een aantal hoogwaardigheidsbekleders op tot een gekozen koning. Als dat was doorgezet, dan was men waarschijnlijk voorbij gegaan aan de familie Anikinaiya.

3. Abdul Halim – 14 juli 1958

Niet veel vorsten kunnen zeggen dat ze voor een tweede keer zijn verkozen tot koning. Dit gaat wel op voor Abdul Halim. Zo werd hij in 2006 verkozen tot deputy-koning én in 2011 tot koning van de Maleise Federatie. Overigens begon hij zijn Koninklijke loopbaan in 1958. Toen werd Abdul Halim benoemd tot sultan van Kedah. Gedurende de periode 1970 tot 1975 was hij het staatshoofd van Maleisië. Zijn benoeming tot sultan volgde op het overlijden van zijn vader. Net als bijna alle vorsten uit dit lijstje genoot ook Abdul Halim een opleiding in Europa. Zo studeerde hij aan de Universiteit van Oxford.

2. Elizabeth II – 6 februari 1952

Elizabeth II
NASA/Bill Ingalls

Het feit dat zij zich de oudste in Engeland regerende monarch aller tijden mag noemen, spreekt Elizabeth II vast meer aan dan het bezetten van de tweede positie in dit lijstje. In 2012 vierde men hier uitbundig het diamanten jubileum van de geliefde koningin. Sinds 6 februari 1952 is zij koningin van het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Barbados, Jamaica, de Bahama’s, Papoea-Nieuw-Guinea, Grenada en de Salomonseilanden. Verder voert ze het bewind over de eilanden Saint Lucia, Tuvalu, Saint Vincent en de Grenadines, Belize, Antigua en Barbuda, Saint Kitts en Nevis. Overigens hebben zich in de afgelopen jaren vele politieke, economische en staatsrechtelijke veranderingen voorgedaan. De macht van Elizabeth II is bij lange na niet meer zo groot als aan het begin van haar vorstelijke loopbaan.

1. Bhumibol Adulyadej (Rama IX) – 9 juni 1946

Bhumibol Adulyadej is de negende koning van de Thaise Chakri-dynastie, vandaar ook de naam Rama IX. Na het overlijden van zijn broer volgde hij hem op. Daarvoor studeerde Bhumibol Adulyadej in Zwitserland. Naast het feit dat hij zich de langst regerende vorst ter wereld mag noemen, ontving Bhumibol Adulyadej in 2006 de eerste ‘Human Development Lifetime Achievement Award’ van de Verenigde Naties. Zo werden zijn inspanningen – om te komen tot meer stabiliteit binnen de parlementaire democratie in Thailand – beloond. Gedurende zijn aanstelling vonden er vele militaire staatsgrepen plaats. Onder aanvoering van Bhumibol Adulyadej keerde de rust telkens weer snel terug in Thailand.