Tijd over deze zomer? Neem dan één van de volgende tien boeken mee in de koffer en je hebt gegarandeerd de hele vakantie wat te lezen. De volgende tien boeken zijn de langste ooit geschreven.

10. Miss MacIntosh, My Darling – Marguerite Young – 750.000 woorden

Miss MacIntosh, My Darling Marguerite Young

Marguerite Young ging er vanuit dat het schrijven van Miss MacIntosh, My Darling twee jaar in beslag zou nemen, uiteindelijk was ze van 1947 tot en met 1964 bezig. Ze beschrijft het boek zelfs als volgt: “an exploration of the illusions, hallucinations, errors of judgment in individual lives, the central scene of the novel being an opium addict’s paradise.” Trippy!

9. Roman van de Drie Koninkrijken – Luo Guanzhong – 800.000 woorden

Romance of the Three Kingdoms Luo Guanzhong

De Roman van de Drie Koninkrijken (‘sanguo yanyi’) geschreven door Luo Guanzhong in de 14e eeuw, is een Chinese historische roman gebaseerd op de gebeurtenissen in de roerige jaren aan het einde van de Han-dynastie en tijdens de Periode van Drie Koninkrijken, beginnend in 168 en eindigend met de hereniging van het land in 280. Je moet wel een goed geheugen hebben, want het boek bevat maar liefst 1191 personages!

8. Sironia, Texas – Madison Cooper – 840.000 woorden

Sironia, Texas

Het boek Sironia, Texas beschrijft het leven in het stadje Sironia tijdens de eerste 20 jaar van de 20e eeuw. Het leven was toen blijkbaar wilder dan nu, Cooper beschrijft 30 vreemde karakters die leven in een maatschappij waar moord en seksuele escapades de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn.

7. Women and Men – Joseph McElroy – 850.000 woorden

Women and Men Joseph McElroy

Women and Men is het zesde boek van schrijver Joseph McElroy. Het boek is gepubliceerd in 1987 en is niet alleen lang, maar ook nog eens heel complex…

6. Poor Fellow My Country – Xavier Herbert – 852.000 woorden

Poor Fellow My Country

Poor Fellow My Country is geschreven door de Australische auteur Xavier Herbert. Het verhaal gaat over de tijd in Australië van de jaren voor de Tweede Wereldoorlog.

5. Ponniyin Selvan – Kalki Krishnamurthy – 900.000 woorden

ponniyin Selvan

Ponniyin Selvan (De zoon van Ponni) vertelt het verhaal van Arulmozhivarman, een van de koningen tijdens de Chola Dynastie (Tamil) in de 10de en 11de eeuw.

4. Kelidar – Mahmoud Dowlatabadi – 950.000 woorden

Kelidar

Kelidar is een van de beroemdste Perzische romans. Mahmoud Dowlatabadi heeft 15 jaar de tijd genomen om het verhaal te schrijven over het leven van een Koerdische familie in Sabzevar (Iran).

3. Clarissa, or, the History of a Young Lady – Samuel Richardson – 984.870

Clarissa, or, the History of a Young Lady - Samuel Richardson - 984.870

Clarissa, is een Briefroman uit 1748. Het vertelt het tragische verhaal over Clarissa, een prachtig jong meisje uit een familie die net rijkdom heeft vergaard en onderdeel wil uitmaken van de Aristocratie. Dit betekent dat Clarissa moet worden uitgehuwelijkt, maar ze wil vrijheid.

2. Zettels Traum – Arno Schmidt – 1.000.000 woorden

Zettels Traum

Zettel Traum is een roman van de Duitse auteur Arno Schmidt uit 1970. Het verhaal gaat over de moeilijkheden van het vertalen van Edgar Allan Poe in het Duits, een taak waar de schrijver op dat moment zelf mee bezig was.

1. Op zoek naar de verloren tijd – Marcel Proust – 1.200.000 worden

(Op zoek naar de verloren tijd

Het langste boek ooit geschreven is Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust. Hij schreef het boek tussen 1908 en 1922. Een samenvatting geven het boek is eigenlijk onmogelijk, zoals ook wel bleek uit een sketch van Monthy Python: Wedstrijd van beste samenvatting van Proust in 15 seconden:

Een overzicht van alle boeken top 10 lijstjes vind je hier

bron: wikipedia