De langste bruggen ter wereld zijn vooral in Azië en de Verenigde Staten te vinden. Toch zijn er genoeg indrukwekkend lange bruggen in Europa gebouwd. Wil je weten wat de meest imposante bruggen van dit continent zijn? Je leest het in de top 10 langste bruggen van Europa.

10. Ponte Salgueiro Maia in Portugal – 4.300 meter

Ponte Salgueiro Maia
Ponte Salgueiro Maia 2
Ricardo Reis /flickr

Deze brug is gebouwd om automobilisten van de ene naar de andere kant van rivier de Taag te brengen. Deze rivier is ontzettend breed, waardoor er ook een enorm lange brug nodig was (maar een groot deel van de brug is ook viaduct). De naam van de brug is te danken aan een voormalige aanvoerder van het Portugese leger: Fernando José Salgueiro Maia. In de nacht is het geen pretje om over de brug heen te rijden. Er is namelijk geen verlichting geïnstalleerd omdat er een vliegveld in de buurt ligt.

9. Amur Bay Bridge in Rusland – 4.364 meter

amur bay bridge
Raita Futo/flickr

De naam zegt het al: deze brug overspant de baai van een rivier genaamd de Amur (Amoer in het Nederlands, een van de langste rivieren in de wereld). De brug ligt in het verre oosten van Rusland, maar ligt officieel nog wel in Europa. Het is een relatief moderne brug, want hij werd tussen 2009 en 2012 gebouwd. Bij de opening hoorde hij meteen bij de langste bruggen van heel Rusland.

8. Presidentbrug in Rusland – 5.825 meter

presidentbrug
presidentbrug2

Toen de oude Ulyanovsk Bridge niet meer sterk genoeg was om de groeiende hoeveelheid verkeer aan te kunnen, besloten de Russen om een gloednieuwe brug te bouwen. Dat werd de Presidentbrug, met een lengte van meer dan vijf kilometer. Het was geen makkelijke klus, want de aanbouw heeft in totaal maar liefst 23 jaar geduurd. Dat had vooral te maken met economische en politieke problemen in het land. Vandaag de dag is het een van de meest imposante stukjes bouwwerk die Rusland geleverd heeft.

7. Ölandbrug in Zweden – 6.072 meter

olandbrug
oland brug

Zweden is een land met veel water en talloze eilandjes. Het is dus niet vreemd dat je in dit land een aantal uitzonderlijk lange bruggen vindt. De Ölandbrug is meer dan zes kilometer lang en gaat van Kalmar naar Färjestaden. Wanneer je over de brug rijdt, merk je dat het geen vlakke rit is. Het midden van de brug vormt namelijk een hoge punt, zodat er genoeg ruimte is om vrachtschepen onder de brug door te laten.

6. Grote Beltbrug in Denemarken – 6.611 meter

grote beltbrug
grote beltbrug2

De Deense eilanden Funen en Seeland worden met elkaar verbonden dankzij de Grote Beltbrug. Dit is een imposante hangbrug die in 1998 geopend werd. Hierdoor hoefden automobilisten niet meer met de oude veerpont naar de overkant van het water te reizen. De brug wordt daarnaast ook gebruikt door het treinverkeer.

5. Oresundbrug in Denemarken en Zweden – 7.845 meter

Oresundbrug
Oresundbrug2

Wat doe je wanneer je van Denemarken naar Zweden wilt rijden? Dan reis je natuurlijk via een ellenlange brug. De Oresundbrug gaat over de zeestraat Oresond heen, en verbindt daarmee twee verschillende landen. Deze brug speelt ook een belangrijke rol in een populaire serie op Netflix: the Bridge.

4. Saale-Elster Valleibrug in Duitsland – 8.678 meter

saale-elster brug
saale-elster brug2
Nordhammer & Claus Rudolf / CC BY-SA 4.0 / wikimediacommons

Deze brug in Duitsland is bijna helemaal van baksteen gemaakt en hoort bovendien bij een van de drukste spoorwegovergangen van het land. De brug wordt daarnaast ook door auto’s gebruikt en heeft een rijke geschiedenis. Zo raakte hij beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarna de Duitsers hem weer volledig opknapten. Vanaf 1946 konden automobilisten weer volop gebruikmaken van deze bijzondere overgang.

3. Lezíriabrug in Portugal – 11.670 meter

leziriabrug

Iets ten noordoosten van Lissabon vind je deze Portugese brug. Het is een vrij modern staaltje bouwwerk, want de constructie begon in 2005. In juli 2007 werd de brug geopend en konden de Portugezen ontdekken hoe het is om meer dan elf kilometer af te leggen over een brug. Het centrale gedeelte van de brug is 972 meter en spant over de rivieren Taag en Sorraia. Voor de rest bestaat de brug uit viaducten.

2. Transrapid-Versuchsanlage Emsland in Duitsland – 12.000 meter

emsland test facility
Martina Nolte/wikimeidacommons

In de Duitse regio Emsland wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van magneetzweeftreinen. En deze snelle treinen moeten natuurlijk ook getest worden. Daarom werd er besloten om een testparcours te bouwen. Dit werd uiteindelijk een imposante brug met een lengte van twaalf kilometer. Op deze kilometers kan de maximumsnelheid van treinen getest worden, maar ook de start- en stoptijd. Tot 2006 kon je als passagier meerijden in een van de treinen. In dat jaar vond er een ernstig ongeluk plaats waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Sindsdien is besloten om geen passagiers meer toe te laten.

1. Vasco da Gama Brug in Portugal – 12.345 meter

vasco da gama - langste brug van europa
vasco da gama brug
Till Niermann/wikimediacommons

De langste brug van Europa is te vinden in Portugal, met een indrukwekkende lengte van meer dan twaalf kilometer. Deze brug werd vooral gebouwd vanwege de grote verkeersdrukte in en rondom de stad. Experts hoopten dat deze moderne brug de oudere bruggen van Lissabon wat zou ontlasten. Met zes rijstroken en talloze opritten is deze brug inderdaad een populaire route geworden voor de inwoners van de stad.

Meer lijstjes over bruggen